Στην κανονικότητα επιστρέφει η Βουλγαρία μετά τις πλημμύρες

Στην κανονικότητα επιστρέφει η νότια Βουλγαρία και οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν πλημμύρες και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές στην περιοχή.

«Το ενθαρρυντικό είναι ότι μετά τη βροχή η κατάσταση επιστρέφει στο κανονικό, οι δρόμοι γίνονται σταδιακά βατοί», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοβ. Είπε, ακόμα, ότι οι πληγέντες έχουν εφοδιαστεί με φαγητό, νερό και όλα τα απαραίτητα. Οι αρμόδιοι οργανισμοί και εθελοντές συνεχίζουν

να εργάζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, είπε ο επικεφαλής της βουλγαρικής Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς και η Υπηρεσία Κοινωνικής Βοήθειας βρίσκονται επί τόπου και επισκέπτονται πλημμυρισμένες κατοικίες, μιλώντας με τους πληγέντες και εξηγώντας τα βήματα για να μπορέσουν να λάβουν κυβερνητική βοήθεια, είπε ο κ. Ντένκοβ.

Οχήματα παντός εδάφους παρέδωσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές νερό και τροφή, που πρόσφεραν ο Ερυθρός Σταυρός και ο Δήμος του Τσάρεβο. Το γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει διευθετήσεις για τη μεταφορά ανθρώπων και φορτίων, καθώς και για τη διάθεση γεννητριών και βαρέων μηχανημάτων, όπου αυτά χρειάζονται. Επίσης, ένας σύνδεσμος παραγωγών μη αλκοολούχων ποτών ανακοίνωσε τη δωρεά 60.000 λίτρων μεταλλικού νερού για τους κατοίκους του Τσάρεβο.

Μονάδες των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων για έρευνα και διάσωση είναι σε επιφυλακή και έτοιμες να συνδράμουν στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των συνεπειών της πλημμύρας.

Ο Ντένκοβ προέτρεψε να μην υποδεικνύονται αριθμοί για όσους θεωρούνται υπαίτιοι για την καταστροφή και είπε ότι διεξάγονται έλεγχοι και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως υπεύθυνοι υποδεικνύονται οι τοπικές αρχές, επειδή επέτρεψαν να χτιστούν τα ρέματα, ώστε να αυξήσουν την αξία της γης, με αποτέλεσμα το νερό να μη βρίσκει διαφυγή και να πλημμυρίσει αστικές περιοχές.

«Ήταν μία φυσική καταστροφή και περισσότερα από 300 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο για 24 ώρες είναι κάτι πολύ σπάνιο», είπε ο κ. Ντένκοβ, προσθέτοντας ότι όπου έχει συμβεί κάτι τέτοιο τα προβλήματα είναι σοβαρά. Υπέδειξε, δε, ότι ζωές χάθηκαν λόγω πλημμυρών και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Σημείωσε, ακόμα, ότι οι υποδομές θα αποκατασταθούν με δράσεις της Επιτροπής Καταστροφών, αναφέροντας ότι οι ζημιές ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια λέβα.

Διαβάστε επίσης: Βραζιλία: Τουλάχιστον 31 οι νεκροί από κυκλώνα στον νότο της χώρας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα