Στην Κίνα ο Σολτς εν μέσω πιέσεων για διατήρηση αποστάσεων από Πεκίνο

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά το επικείμενο ταξίδι του στην Κίνα, πρόκειται να επισκεφθεί τρεις πόλεις, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αρμόδια για οικονομικά θέματα, ακολουθώντας τα βήματα της προκατόχου του, Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης και κυρίως των Πρασίνων ασκούνται πιέσεις να διατηρηθούν οι μέχρι σήμερα αποστάσεις της Γερμανίας από την Κίνα, αν όχι να ενισχυθούν, καθώς, όπως δήλωσε ο συνεπικεφαλής της παράταξης των Πρασίνων, Oμίντ

Νοριπούρ, κατέστη σαφές στην περίπτωση της Ρωσίας, και μάλιστα με επίπονο τρόπο, το ποιες επιδράσεις μπορούν να έχουν οι εξαρτήσεις από ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Ταυτόχρονα ο Nουριπούρ προειδοποίησε ότι η σύνδεση με την Κίνα είναι πολύ πιο περίπλοκη και πολυεπίπεδη απ’ ό,τι με τη Ρωσία, συνεπώς θα πρέπει να μειωθούν ταχύτερα οι εξαρτήσεις, να διαφοροποιηθούν οι αλυσίδες ανεφοδιασμού και να προστατευτούν οι σημαντικές υποδομές.

Γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζουν πως πρόκειται για ακροβατική κίνηση, καθώς Ουάσιγκτον, Παρίσι, Βρυξέλλες και οι κυβερνητικοί εταίροι στο Βερολίνο πιέζουν τον Καγκελάριο να σταθεί αποφασιστικά απέναντι στην Κίνα, προκειμένου να προστατευτεί περισσότερο η οικονομία της Ευρώπης.

Η γερμανική βιομηχανία απαιτεί, από την άλλη, περισσότερη συνεργασία, με τον Καγκελάριο, έως σήμερα, να διατηρεί μία περισσότερο φιλοκινεζική στάση, παρά τις αντιδράσεις εντός της Κυβέρνησης συνασπισμού.

Να σημειωθεί πως η επιλογή του Όλαφ Σολτς να ανοίξει λογαριασμό σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης κινεζικών συμφερόντων έχει εκληφθεί στην Κίνα ως περαιτέρω απόδειξη του ‘πραγματισμού’ που έχει επιλέξει να ακολουθήσει.

Δεν είναι σαφές σε ποιό βαθμό η οικονομία έως σήμερα έχει μειώσει πραγματικά τις εξαρτήσεις της, παρόλο που οι επιχειρήσεις επισημαίνουν ότι εργάζονται προκειμένου να μειωθούν ενδεχόμενα ρίσκα.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Εξωτερικού Εμπορίου, έχει αναληφθεί σχετική δράση, ταυτόχρονα, όμως, αυξάνονται οι γερμανικές επενδύσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, καθώς το πλαίσιο υλοποίησής τους φαίνεται να είναι ευνοϊκότερο εκεί, σε σύγκριση με τη Γερμανία, όπου υπάρχουν υψηλή φορολογία, υψηλό ενεργειακό κόστος και γραφειοκρατικά εμπόδια. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνα, Σολτς, Πεκίνο,kina, solts, pekino