Στην Κύπρο αύριο ο ΥΠΕΞ Ισραήλ - Ανακοινώσεις για ανθρωπιστικό διάδρομο

Στην Κύπρο φτάνει αύριο ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Eli Cohen προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στο θέμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς την Γάζα.

Η άφιξη αναμένεται να πραγματοποιηθεί λίγο πριν το μεσημέρι και θα διαρκέσει μάλλον μέχρι το απόγευμα.  Η άφιξη

του Ισραηλινού αξιωματούχου είναι ουσιαστικά η επιβεβαίωση αυτού που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προανήγγειλε την Κυριακή ως «εξελίξεις» και ανακοινώσεις για ανθρωπιστικό διάδρομο.

Υπενθυμίζεται στην Κύπρο έφτασε το προηγούμενο διάστημα ομάδα Ισραηλινών για  επιθεώρηση των υποδομών  και εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά, αλλά και οι διαδικασίες ελέγχου και φόρτωσης της βοήθειας αφού είχαν θέσει ζητήματα ασφάλειας, τι θα μεταφέρεται δηλαδή στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης: Επιβεβαίωση SigmaLive - Φτάνει στην Κύπρο ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει επίσκεψη στο λιμάνι της Λάρνακας και από εκεί θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις-δηλώσεις. Θα υπάρξει μια συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωσταντίνου Κόμπου και του Ισραηλινού ομολόγου του ο οποίος δεν αποκλείεται να γίνει και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών ανάβει ουσιαστικά το πράσινο φως από πλευράς Ισραήλ για να  αποσταλεί η ανθρωπιστική βοήθεια από την ΚΔ προς Γάζα.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας για τη Γάζα ένα βρετανικό πλοίο υποστήριξης, φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια. Το σκάφος συνοδεύεται από πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού. 

Διαβάστε επίσης: Φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια ξεκίνησε από Λάρνακα προς Γάζα το «Lyme Bay»

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα καταλήξει στο κατεστραμμένο λιμάνι της Γάζας, καθώς το υποστηρικτικό πλοίο που μεταφέρει την βοήθεια, έχει δυνατότητα ελλιμενισμού σε αβαθή ύδατα και δεν χρειάζεται ειδική υποδομή. Το βρετανικό πλοίο φόρτωσε βοήθεια 80 τόνων που έφθασε από τη Βρετανία καθώς και αυτή που προστέθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και βρισκόταν ήδη αποθηκευμένη σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο λιμάνι.

Συνομιλίες μυστικών υπηρεσιών για εκεχειρία 

Τις τελευταίες ημέρες είναι πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του Κατάρ για το πλαίσιο μίας νέας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς.

Από την στιγμή που επίσημα ο στρατός και η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως τρεις όμηροι έπεσαν νεκροί από τα πυρά του στρατού της χώρας η πίεση από την κοινωνία του Ισραήλ για την άμεση επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων είναι κάτι περισσότερο από ασφυκτική.

Τις τελευταίες μέρες ς ο επικεφαλής της Μοσάντ βρίσκεται στην Ευρώπη και έχει συναντήσεις με συγκεκριμένους παράγοντες που θα πρέπει να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις – λύσεις στο ζήτημα της κατάπαυσης και κυρίως της επιστροφής των περισσότερων από 100 ομήρων που ακόμη κρατά η Χαμάς. Στην Πολωνία ο επικεφαλής της Μοσάντ συναντήθηκε τόσο με τον ομόλογό του της CIA όσο και με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ, με πηγές να αναφέρουν πως ίσως το Ισραήλ να βρίσκεται σε θέση να συζητήσει ή και να συμφωνήσει σε μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη 

Κομισιόν για βρετανικό πλοίο προς Γάζα: Ευπρόσδεκτη η βοήθεια από τρίτες χώρες
Keywords
Τυχαία Θέματα