Στην Κύπρο την Δευτέρα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

O Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Werner Hoyer θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 6 Νοεμβρίου του 2023.

Κατά την εδώ παραμονή του, ο κ. Hoyer θα συνοδεύεται από άλλους αξιωματούχους της ΕΤΕπ, συμπεριλαμβανομένου και του νεοδιορισθέντα Κύπριου Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, κ. Κυριάκου Κακουρή, καθώς και από αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Ενόψει της επικείμενης λήξης της θητείας του κ. Hoyer με το τέλος του

τρέχοντος έτους, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης του Υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των ωρών 11:00 - 12:30, με σκοπό την παρουσίαση του πρώτου Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου στην Κύπρο (Cyprus Equity Fund) καθώς και την ανασκόπηση των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ στην Κύπρο κατά την τελευταία δεκαετία ενόσω ο κ. Hoyer βρισκόταν στο πηδάλιο της ΕΤΕπ.

Στη συνέντευξη Τύπου χαιρετισμό θα προσφωνήσει ο κ. W. Hoyer και ο Αντιπρόεδρος κ.. Κ. Κακουρής, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κ. Ν. Παναγιωτόπουλος. Θα παρευρεθεί επίσης ο εκπρόσωπος της επιλεχθείσας ομάδας διαχείρισης Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών 33East VC (Fund Manager), κ. Δ. Ζόππος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2022 το Υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε Συμφωνία Χρηματοδότησης για την ανάθεση της Διαχείρισης του Κυπριακού Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ). Η ανάθεση της διαχείρισης της διαδικασίας επιλογής Διαχειριστή Ταμείου και της παρακολούθησης της λειτουργίας του Ταμείου από το ΕΤΕ, διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την επιτυχή λειτουργία του Ταμείου προς την κατεύθυνση των στόχων που έχουν καθοριστεί.

Το Κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου θα επενδύει κυρίως σε νεοφυείς και καινοτόμες κυπριακές εταιρείες, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που εντοπίζεται στην κυπριακή αγορά σε σχέση με χρηματοδοτικά προϊόντα μετοχικού χαρακτήρα. Το τελικό ύψος του Ταμείου δύναται να ανέλθει στα €37,5εκ. Η Συμφωνία Χρηματοδότησης προβλέπει κρατική συνεισφορά στο Ταμείο ύψους €27εκ., που θα  χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου αλλά και από επιστροφές χρηματοδοτικών εργαλείων παλαιότερων προγραμματικών περιόδων (JEREMIE). 

Keywords
Τυχαία Θέματα