Στο ελεύθερο δίκτυο ιδιωτικής ιατρικής 14 νοσηλευτήρια

Προειδοποιήσεις για την λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας και την ποιότητα της φροντίδας που θα παρέχεται στους δικαιούχους απευθύνουν οι Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος.

Δεκατέσσερα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ανακοίνωσαν την ένταξη τους στο ελεύθερο δίκτυο ιδιωτικής ιατρικής γνωστό ως πλατφόρμα, την ώρα που περίπου 600 ιατροί έχουν ήδη εγγραφεί σε αυτό, εκφράζοντας την διαφωνία τους για το προτεινόμενο ΓΕΣΥ.

Όχι στο προτεινόμενο σχέδιο λένε:

Στη Λευκωσία:

* "American Medical Center"

* "Απολλώνειο" Νοσοκομείο

* "Αρεταίειο" Νοσοκομείο

* "Ιπποκράτειο" Ιδιωτικό Νοσοκομείο

* Κλινική "Ευαγγελίστρια"

* Γυναικολογική Κλινική "Λήδρα"

Στη Λεμεσό:

* Πολυκλινική "Υγεία"

* Ιδιωτικό Νοσοκομείο "Αποστόλων Πέτρου και Παύλου"

* Οφθαλμολογικό Κέντρο "Πάνθεο"

Στη Λάρνακα:

* Ιδιωτικό Νοσοκομείο "Άγιος Ραφαήλ"

* Ιδιωτικό Νοσοκομείο "Τίμιος Σταυρός"

* Μαιευτική &Γυναικολογική Κλινική "Άγιος Γεώργιος"

Στο Παραλίμνι:

* Ιδιωτικό Νοσοκομείο Λητώ

Στην Αγία Νάπα:

* "Napa Olympic Private Hospital" Πρότυπος Μαιευτική Κλινική

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΝ, "οι υποσχέσεις περί επιλογής ιατρών και νοσηλευτηρίων φαίνεται να γκρεμίζονται, διότι οι σχεδιασμοί δεν επιτρέπουν σε καταξιωμένους επαγγελματίες υγείας και ιδιωτικά νοσηλευτήρια να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Όσο αφορά τις κλινικές στη Πάφο εκκρεμούν οι αποφάσεις των ιδιωτικών τους συμβουλίων για το εάν θα ενταχθούν ή όχι στο σύστημα.

Λίγο αργότερα ανακοίνωση εξέδωσε και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

"Οι Κανονισμοί για Προσωπικούς και Ειδικούς Ιατρούς, προβλέπουν ότι στα πλαίσια του ΓΕΣΥ, ειδικευόμενοι ιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια θα παρέχουν υπηρεσίες υγείας εκ μέρους και υπό την επίβλεψη εγγεγραμμένου ιατρού. Το θεωρούμε απαράδεκτο και επικίνδυνο. Ο Νόμος προβλέπει ορισμούς για προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς οι οποίοι δεν περιλαμβάνουν ειδικευόμενους. Επίσης ανειδίκευτοι ιατροί δύναται να εγγραφούν στον Οργανισμό για υπηρεσίες υγείας ως προσωπικοί ιατροί αντίθετα με την πρόνοια του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο, δηλαδή όχι κατόπιν παρακολούθησης ειδικού προγράμματος, αλλά κατόπιν εγγραφής στην παρακολούθηση, υπό την αίρεση της επιτυχούς συμπλήρωσης του», αναφέρει η επιστολή

Καταγγέλλουν επίσης τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τον Υπουργό Υγείας ότι ενήργησαν ενάντια στα όσα διακηρύττουν περί εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Κρούουν μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου στους ασθενείς λέγοντας ότι "ο Οργανισμός επεδίωξε με τους Κανονισμούς το δικαίωμα να συμβάλλεται με πρόσωπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου για την παροχή φροντίδας υγείας από ιατρούς".

Καλούν τον τέλος τον πολιτικό κόσμο να εγκύψει στα κακώς έχοντα του προτεινόμενου Συστήματος Υγείας.

Πάντως μετά τα απανωτά όχι, "ναι" στο ΓΕΣΥ είπε η κλινική "ΙΑΣΙΣ" για την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Εξάλλου παρεξήγηση υπήρξε και με το ακτινοδιαγνωστικό κέντρο "Άγιος Θέρισσος", η απόφαση για ένταξη του οποίου στο ΓΕΣΥ θα ληφθεί από το Δ.Σ του Κέντρου τις επόμενες μέρες, αφού, όπως ανέφερε ο διευθυντής Θύρσος Ποσπορής το μνημόνιο συνεργασίας με τον ΟΑΥ δεν επιβάλλει εγγραφή στο σύστημα.

Από πλευράς τους οι άλλοι δύο μέτοχοι του Κέντρου θεωρούν την ενδεχόμενη σύμβληση μη βιώσιμη για το κέντρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα