Στο μικροσκόπιο ελεγκτών γραφεία εταιρειών που ήταν στις κυρώσεις

Ετοιμάζεται να αρχίσει διερεύνηση για 10 λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία η Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται γραφεία τα οποία ήλεγχαν τις εταιρείες, οι οποίες μπήκαν στον κατάλογο των Αμερικανοβρετανικών Κυρώσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, τα παραπτώματα που φέρονται να διέπραξαν τα δέκα γραφεία, αφορούν κατά κύριο λόγο την παραβίαση ελεγκτικών προτύπων κατά την κατάρτιση οικονομικών καταστάσεων πελατών τους.

Η διερεύνηση για τουλάχιστον τρεις υποθέσεις έχει ήδη αρχίσει.

Στο μικροσκόπιο αναμένεται

να τεθεί και η εταιρεία Tokentrust Holdings Ltd, με έδρα την Κύπρο, η οποία συμπεριλήφθηκε στον τελευταίο κατάλογο των Αμερικανικών κυρώσεων για δραστηριοποίηση στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τεχνολογίας της Ρωσίας.

Η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να λειτουργούσε χωρίς κανένα εποπτικό έλεγχο από Κυπριακή Αρχή.

«Κάναμε έρευνα»

«Κάναμε έρευνα για την Tokentrust και διαπιστώσαμε ότι δεν ανήκει στις εποπτευόμενες από εμάς εταιρείες.  Κανονικά θα έπρεπε η ίδια η εταιρεία να αποταθεί στον αρμόδιο επόπτη ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρει».

Την ίδια ώρα,  όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας ''Πολίτης'' η εταιρεία συνδέεται με στελέχη άλλης εταιρεία παροχής διοικητικών υπηρεσιών, η οποία βρίσκεται στο μητρώο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Κοινά στελέχη

Στέλεχος της ''Tokentrust''  εμφανίζεται να είναι το ίδιο πρόσωπο με υπάλληλο άλλης εποπτευόμενης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εταιρείας, η οποία έχει κοινά στελέχη, με άλλη εταιρεία, που παρέχει υπηρεσίες στον γραμματέα της Tokentrust.

Η Αρχή Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος,  ζήτησε από τη Βουλή την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους 80 χιλιάδων ευρώ, για τον διορισμό ερευνώντων λειτουργών.

Η διερεύνηση σύμφωνα με τον Διευθυντής της Αρχής, διαρκεί 60 μέρες και ακολούθως αν εντοπιστούν παραπτώματα η υπόθεση οδηγείται στην τριμελή πειθαρχική επιτροπή.

Το αίτημα της αποδέσμευσης θα τεθεί αύριο ενώπιον της Επιιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα