Στον αέρα τα έργα στην Αγλατζιά - Παράνομες οι εργασίες

Στον αέρα βρίσκεται το έργο διαπλάτυνσης της Λεωφόρου Αγλατζιάς, μετά την ακύρωση από το Διοικητικό Δικαστήριο του διατάγματος επίταξης των ακινήτων και επιχειρήσεων παρά τη λεωφόρο.

Ο εργολάβος του έργου από το Φεβρουάριο που γνωστοποιήθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας η απαλλοτρίωση, εισέβαλε σε αρκετές κατοικίες και ξεκίνησε τις οικοδομικές εργασίες εκτέλεσης του έργου.

Αποκόπηκαν δένδρα (τις πρωϊνές ώρες), όπως πρώτο αποκάλυψε το SigmaLive,

κατεδαφίστηκαν περιφράξεις κατοικιών και έχουν γίνει εκσκαφές μέσα στην αυλή σπιτιών για τοποθέτηση σωλήνων για τα όμβρια ύδατα και για τις υπόγειες καλωδιώσεις.

To ιστορικό της απόφασης και οι παράνομες ενέργειες

Στις 10/11/ 2015 δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας Γνωστοποίηση απαλλοτρίωσης, με σκοπό την διαπλάτυνση της Λεωφόρου Αγλαντζιάς και τμημάτων των Λεωφόρων Λάρνακας και Αμμοχώστου και καθέτων παρόδων στην Αγλαντζιά. Επηρεάζονται αρκετές κατοικίες και επιχειρήσεις.

Την ίδια ημέρα δημοσιεύθηκε επίσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και Διάταγμα Επίταξης των ακινήτων αυτών, για περίοδο 2 ετών, με σκοπό τη άμεση εκτέλεση του έργου.

Μερικοί από τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες καταχώρησαν στις 22/1/ 2016 προσφυγή εναντίον του διατάγματος επίταξης.

Ο εργολάβος του έργου από τις 10/2/ 2016 περίπου εισέβαλε σε αρκετές κατοικίες και ξεκίνησε τις οικοδομικές εργασίες εκτέλεσης του έργου με αποκοπή δέντρων.

Το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε σήμερα το διάταγμα επίταξης και επομένως ο εργολάβος του έργου δεν μπορεί πλέον να εισέλθει σε κατοικίες και επιχειρήσεις για την συνέχιση του έργου. Η δε επέμβαση που έχει γίνει, θεωρείται πλέον παράνομη.

Να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες

Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, ο δικηγόρος υπεράσπισης των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών Μιχάλης Δειλινός, επεσήμανε ότι εάν δεν ανατραπεί η απόφαση αυτή από το Εφετείο, μόνο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης, μπορεί να προχωρήσει το έργο πλέον. "Χρειάζεται να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες και να εγγραφεί η απαλλοτριωθείσα περιουσία επ’ ονόματι της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να μπορέσει να εισέλθει νόμιμα ο εργολάβος πλέον στα ακίνητα και να συνεχίσει την εκτέλεση του έργου".

Ο θεσμός της επίταξης δεν χρησιμοποιείται ορθά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.

Ο κ. Δειλινός εξηγεί στο SigmaLive ότι ο θεσμός της επίταξης δεν χρησιμοποιείται ορθά στην Κύπρο γιατί όταν το Κράτος αποφασίσει να προχωρήσει στην εκτέλεση ενός έργου δημοσίας ωφελείας, προχωρά αρχικά σε Γνωστοποίηση και ακολούθως σε Διάταγμα απαλλοτρίωσης και σχεδόν πάντοτε προχωρεί και σε δημοσίευση διατάγματος επίταξης.

Επίταξη είναι η αναγκαστική μίσθωση των ακινήτων, εξηγεί ο κ. Δειλινός. "Έτσι με βάση το διάταγμα επίταξης προχωρεί αμέσως στην εκτέλεση του έργου δημοσίας ωφελείας, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και την εγγραφή των απαλλοτριωθέντων ακινήτων επ’ ονόματί του.

Οι ιδιοκτήτες, τα ακίνητα των οποίων έχουν επηρεαστεί από την απαλλοτρίωση, έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο Δικαστήριο προκειμένου να ελεγχθεί εάν ορθά και νόμιμα έχει απαλλοτριωθεί το δικό τους ακίνητο (και όχι κάποιο άλλο), προκειμένου να εκτελεστεί το έργο δημοσίας ωφελείας".

Μέχρι όμως να εξεταστεί η Προσφυγή τους και να εκδοθεί απόφαση από το Δικαστήριο, που χρειάζεται περίπου 2 χρόνια, το έργο δημοσίας ωφελείας έχει ήδη εκτελεστεί και επομένως το δικαίωμα αυτό των ιδιοκτητών να προσφύγουν στην δικαιοσύνη με σκοπό να προστατεύσουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους, καθίσταται κενό περιεχομένου.

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Δειλινό, η εφεύρεση και η χρησιμοποίηση του θεσμού της επίταξης με σκοπό την πλάγια κατάληψη των ακινήτων και την εκτέλεση μόνιμων έργων προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και ιδιαίτερα προτού καταβληθεί δίκαιη και εύλογη αποζημίωση στους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες, αποτελεί την τελευταία «νεοελληνική νομική πονηριά» η οποία θα πρέπει να τερματιστεί.

Follow @NatasaEvripidou

Keywords
Τυχαία Θέματα