Στους 91 οι νεκροί από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις του ΙΚ στο Ιράν

Μια βομβιστική επίθεση στο νότιο Ιράν, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σκότωσε 91 άτομα, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο, αυξάνοντας τον προηγούμενο απολογισμό, αφού δύο θύματα υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Οι δύο εκρήξεις στο Κερμάν την Τετάρτη, έπληξαν το πλήθος που συνέρρευσε σε μια επιμνημόσυνη τελετή κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί, ενός ανώτατου στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης, που σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020.

«Ο αριθμός των νεκρών από το τρομοκρατικό

επεισόδιο έφτασε τους 91, αφού δύο άτομα, ανάμεσά τους ένα παιδί, που νοσηλευόταν στην εντατική, υπέκυψαν στα τραύματά τους», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο υγείας.

Η επίθεση είναι η πιο θανατηφόρα στο Ιράν από το 1978, όταν εμπρησμός σκότωσε περισσότερους από 370 ανθρώπους παγιδευμένους σε κινηματογράφο στο Αμπαντάν, στα νοτιοδυτικά της χώρας, σύμφωνα με τα αρχεία του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβαν την Πέμπτη την ευθύνη για τις εκρήξεις. Σε δήλωση ανέφερε ότι δύο μέλη του Ισλαμικού Κράτους «ενεργοποίησαν τις εκρηκτικές τους ζώνες» εν μέσω «μεγάλης συγκέντρωσης αποστατών, κοντά στον τάφο του αρχηγού τους».

Το Υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν δήλωσε την Παρασκευή ότι «ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας» ήταν «τατζικικής υπηκοότητας», ενώ η ταυτότητα του δεύτερου δράστη δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.

Τουλάχιστον 11 ύποπτοι συνελήφθησαν σε έξι ιρανικές επαρχίες για την επίθεση, ανέφερε το Υπουργείο.

Οι κηδείες των θυμάτων έγιναν το Σάββατο στο Κερμάν με την συμμετοχή του Ιρανού Προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι και του στρατηγού Χοσεΐν Σαλαμί, επικεφαλής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Ο Σουλεϊμανί ήταν επικεφαλής του ξένου τμήματος επιχειρήσεων των Φρουρών της Δύναμης Quds, πριν από τον θάνατό του. Στη χώρα του ήταν γνωστός για τον ρόλο του στην μάχη κατά του ΙΚ στο γειτονικό Ιράκ καθώς και στην Συρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ/AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα