Συμφωνία Ευρ. Επιτροπής με UNDP για μηχανισμό στήριξης Tεχνικών Eπιτροπών

Το πρόγραμμα βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα συνεχίζει να παρέχει βοήθεια με σκοπό την επανένωση της Κύπρου και, στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε νέα συμφωνία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για την συνέχιση του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ μηχανισμού στήριξης των Tεχνικών Eπιτροπών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο μηχανισμός

στήριξης ξεκίνησε το 2019 με στόχο να στηρίξει και να δώσει τη δυνατότητα στις τεχνικές επιτροπές, οι οποίες συστάθηκαν από τους δύο ηγέτες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να υιοθετήσουν αμοιβαία αποδεκτές και διακοινοτικές λύσεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο κοινότητες.

Το πρόγραμμα αυτό εισέρχεται τώρα σε δεύτερη φάση και αποτελεί βασικό χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ, το οποίο διευκολύνει την αλληλεπίδραση και οικοδομεί εμπιστοσύνη μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο μηχανισμός ωφελεί τους πολίτες σε ολόκληρη την Κύπρο, καθώς χρηματοδοτεί διάφορες πρωτοβουλίες, όπως μελέτες σκοπιμότητας, δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων και δημιουργία ψηφιακών εργαλείων σε τομείς όπως η υγεία, η ισότητα των φύλων, το περιβάλλον, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 1 εκατ. ευρώ σε αυτή την φάση του έργου για τα έτη 2023-2024.

Σε διαβούλευση με τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ο μηχανισμός αυτός θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ενίσχυση των ικανοτήτων των τεχνικών επιτροπών, προωθώντας παράλληλα την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Όλα τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται επεξεργασίας συμφώνως προς τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τυγχάνουν ανάλογης διαχείρισης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα