Συμμετοχή μεγάλων οργανισμών διαστήματος σε συνέδριο στην Πάφο

Πραγματοποιείται σήμερα και αύριο 8 και 9 Απιλίου στην Πάφο από το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, το έργο "EXCELSIOR" του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Cyprus Remote Sensing Society το 10ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπληροφορικής του Περιβάλλοντος, γνωστό ως RSCy 2024.

Το Συνέδριο διοργανώνεται με τη συνεισφορά και την υποστήριξη του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και του Ευρωπαϊκού

Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency).

Το Συνέδριο θεσμός, προσελκύει για 10η συνεχόμενη χρονιά τους μεγαλύτερους οργανισμούς  διαστήματος ανά το παγκόσμιο όπως την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), το Γερμανικό Οργανισμό Αεροναυτικής και Διαστήματος (DLR), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος κ.α. και αναμένεται να το παρακολουθήσουν πέραν των 200 συνέδρων. Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και χαιρετισμό απεύθυνε ο Υφυπουργός Νικόδημος Δαμιανού, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Δαμιανού συγχάρηκε τους διοργανωτές του συνεδρίου λέγοντας πως είναι σημαντικό που η χώρα μας διοργανώνει τόσο υψηλού επιπέδου διεθνή συνέδρια τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο για την εξέταση των τελευταίων εξελίξεων, προκλήσεων και ευκαιριών που συνδέονται με την επιστήμη της Τηλεπισκόπησης και Γεωπληροφορικής του Περιβάλλοντος.

Μεταξύ άλλων, εστίασε στην σημαντικότητα συλλογής πληροφοριών γεωπληροφόρησης οι οποίες τα τελευταία χρόνια μας παρέχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούμε, να αναλύουμε και να διαχειριζόμαστε καλύτερα τους πόρους και τα οικοσυστήματα της γης.

Οι δορυφορικές εικόνες, οι αεροφωτογραφίσεις, τα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) και οι προηγμένες αναλυτικές μέθοδοι, είπε ανάμεσα σε άλλα ο Υφυπουργός, μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε και να κατανοούμε πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις που διαμορφώνουν το περιβάλλον μας.

Οι σύνεδροι, οι οποίοι προέρχονται από 30 διαφορετικές χώρες, θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από διακεκριμένους/ες ομιλητές/ομιλήτριες, για τις τελευταίες εξελίξεις σε πέραν των 22 θεματικών σε τομείς αιχμής μέσω της χρήσης δορυφορικών δεδομένων, τηλεπισκόπησης, τεχνολογίες διαστήματος, παρατήρησης Γης, γεωπληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), που εφαρμόζονται σε διάφορους τομείς όπως τη γεωργία, τη μελέτη της ατμόσφαιρας, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη γαλάζια ανάπτυξη, την ασφάλεια στη θάλασσα, τις φυσικές καταστροφές (π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, κατολισθήσεις κ.ά.), μετεωρολογία, περιβάλλον, υδρολογία, υδάτινοι  πόροι, χρήσεις Γης, μεγάλα δεδομένα κ.ά.

Το έργο “EXCELSIOR’’ συντονίζει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με τους ακόλουθους εταίρους: Το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Γερμανικό Οργανισμό Αεροναυτικής και Διαστήματος (DLR), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (BEYOND , NOA) και το Γερμανικό Ινστιτούτο για μελέτη της Τροπόσφαιρας στη Λειψία (TROPOS). Στο έργο συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι φορείς η εταιρεία CYRIC και το Παγκόσμιο Κέντρο Ακτινοβολίας στην Ελβετία το PMOD/WRC. Η συνολική χρηματοδότηση του έργου EXCELSIOR (Eratosthenes: Excellence Research Centre for Earth Surveillance and Space-Based Monitoring Of the Environment),είναι πέραν των 38 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της B’ φάσης του Προγράμματος “Teaming Horizon 2020” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου οι  συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν συνολικά έξι εξειδικευμένα εργαστήρια, που αφορούν:

1. Τεχνητή Νοημοσύνη και Μεγάλα Δεδομένα: Τάσεις και προκλήσεις

2. Παρατήρηση Γης και Γεωπληροφορική για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

3. Aσφάλεια στη θάλασσα και θαλάσσια επιτήρηση στην Κύπρο μέσω τεχνικών διαστήματος

4. Τα ζωντανά εργαστήρια του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης και Ευκαιρίες /Προκλήσεις στην Ανθρακοδεσμευτική γεωργία

5. Αξιοποίηση του προγράμματος Copernicus σε θαλάσσιες εφαρμογές

6. Εκπαίδευση επαγγελματιών στην Τηλεπισκόπηση

Το Συνέδριο θα παρέχει επίσης τη δυνατότητα δημοσίευσης των υποβληθεισών εργασιών από τη Διεθνή Εταιρεία Οπτικής και Φωτονικής (SPIE-Society for Optics and Photonics).

Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, λειτουργεί από το 2020 στη Λεμεσό, και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην τοποθέτηση της Κύπρου στη διαστημική αρένα. Συνεισφέρει επίσης, στην ανάδειξη της θέσης της χώρας μας ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας συνδυάζοντας υποδομές με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, έρευνα αιχμής, στοχευμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες και δράσεις επιχειρηματικότητας, όπου αναμένεται να εργοδοτήσει πέραν των 150 ερευνητών τα επόμενα 15 χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα