Συμμετοχή «Θεόφιλου» σε εκστρατεία για απελευθέρωση του Αμπντουλλάχ Οτσαλάν

«Η Κύπρος συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωση του Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν», αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» για τα 24 χρόνια από την αποχώρηση του Οτσαλάν από την Συρία. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, στη Λευκωσία.

Σημειώνεται ότι η σημερινή διάσκεψη Τύπου έγινε στο πλαίσιο της γενικότερης εκστρατείας «Freedom for Öcalan», ενώ

διασκέψεις Τύπου έγιναν σε πόλεις της Ευρώπης την ίδια μέρα και ώρα.

O Αλέκος Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος, σημείωσε ότι «η Κύπρος συμμετέχει στην εκστρατεία για την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτσαλάν», ο οποίος συμπληρώνει 24 χρόνια έγκλειστος και απομονωμένος στις τουρκικές φυλακές της Καλολίμνου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνέδριο στη Λευκωσία, το οποίο διοργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» και στο οποίο συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς και ο πρώην βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. «Ξεχωριστή θεματική ενότητα αποτέλεσε η υπόθεση του Κενάν Αγιάς, ο οποίος εκδόθηκε από την Κύπρο στη Γερμανία και αναμένει την εκκίνηση της δικαστικής διαδικασίας εναντίον του», σημείωσε.

Θέση των συνέδρων ήταν πως «η αιχμαλωσία του Αμπντουλλάχ Οτσαλάν υλοποιήθηκε με σκοπό την ολοκληρωτική ήττα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο είχε προκαλέσει σοβαρές ήττες στο τουρκικό καθεστώς τις δεκαετίες 1980 και 1990», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ως συμπέρασμα του συνεδρίου, συνέχισε, εξάγεται η επανάληψη του αιτήματος για απελευθέρωση του Οτσαλάν, ώστε να συμμετάσχει στην διαδικασία ειρήνευσης και εκδημοκρατισμού, στην διαδικασία ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν και σεβασμού της ταυτότητας του κουρδικού λαού.

«Οι διώξεις εναντίον Κούρδων και Κουρδισσών σε όλη την Ευρώπη, κατά παραγγελία του τουρκικού καθεστώτος, πρέπει να σταματήσουν και η Κύπρος δεν μπορεί να συμμετέχει στο κυνήγι μαγισσών, που συντελείται με την δικαιολογία της συμμετοχής στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν», υπέδειξε.

Από την πλευρά του, ο Λάμπρος Καλλένος, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν «Θεόφιλος», τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να απελευθερώσει τον Οτσαλάν και να του προσφέρει τις συνθήκες για να εργαστεί πολιτικά, αν θέλει πολιτική λύση στο Βόρειο Κουρδιστάν, όπως προτείνει το κουρδικό κίνημα. Διαφορετικά, όπως είπε, θα γίνει αντιληπτό ότι η Τουρκία αναζητεί στρατιωτική λύση και δεν επιθυμεί διαπραγματεύσεις με το κουρδικό κίνημα.

Εν συνεχεία, ο Λάμπρος Καλλένος είπε ότι πρέπει η Τουρκία να δεχθεί την ύπαρξη των Κούρδων στα όρια του τουρκικού κράτους, τα δικαιώματά τους και να έρθει σε συνεννόηση μαζί τους για μια πολιτική λύση. Ακόμη, ζήτησε να απελευθερωθεί ο Οτσαλάν, να αφαιρεθεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και να απελευθερωθεί και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Ο Μπαράν Χεμπούν, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν «Θεόφιλος», ανέγνωσε την τοποθέτησή του στην Κουρδική.

Η Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή, εκπρόσωπος του ΚΣ ΕΔΕΚ, ανέφερε ότι ο τελευταίος πολιτικός ηγέτης που βρέθηκε στην ίδια κατάσταση με τον Αμπντουλλάχ Οτσαλάν ήταν ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος αγωνίστηκε κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. «Ο κουρδικός λαός, όπως κάθε λαός, έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στην ανεξαρτησία του και έχει αγωνιστεί εναντίον του ISIS, έχει δώσει σκληρές μάχες κατά της τρομοκρατίας», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι ο κουρδικός λαός στρέφεται κατά του τουρκικού καθεστώτος, όχι κατά του τουρκικού λαού.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σήμερα επικαλείται την ανάγκη της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, πρέπει να δείξει έμπρακτα την πρόθεσή του να προχωρήσει στη δημιουργία κουρδικού κράτους με την απελευθέρωση του Οτσαλάν και τη συμμετοχή του στον διάλογο για τη δημιουργία κουρδικού κράτους», κατέληξε η κ. Λυμπουρή.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Σελμά Ιρμάκ, πρώην βουλευτής του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και πολιτική πρόσφυγας που ζει στη Γερμανία την τελευταία τριετία, αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλλάχ Οτσαλάν. Όπως είπε, ο Οτσαλάν ζει στην απόλυτη απομόνωση, ενώ κανείς δεν έχει πληροφορίες για την ακριβή κατάστασή του εδώ και χρόνια, ούτε η οικογένειά του ούτε οι δικηγόροι του. «Δεν ξέρουμε αν είναι ζωντανός ή όχι», πρόσθεσε.

Κάθε εβδομάδα, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, οι δικηγόροι του Οτσαλάν υποβάλλουν αίτημα για να τον συναντήσουν, αλλά τα αιτήματά τους απορρίπτονται εδώ και χρόνια. «Η οικογένειά του δεν μπορεί να τον επισκεφθεί ή να επικοινωνήσει μαζί του εδώ και δυόμισι χρόνια. Αυτό ισχύει και για άλλους κρατουμένους στη συγκεκριμένη φυλακή», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στην στάση των Ευρωπαίων έναντι του αγώνα των Κούρδων, η κ. Ιρμάκ ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν διευκολύνει τον αγώνα τους, λόγω της επιρροής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πολιτική. «Έχουμε αντιμετωπίσει εμπόδια στις προσπάθειές μας για συναντήσεις με ευρωπαϊκά κοινοβούλια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι βουλευτές διατυπώνουν δισταγμούς λόγω των συμφερόντων των χωρών τους.

«Εμείς ως Κούρδοι πολιτικοί θεωρούμε ότι το Κουρδικό μπορεί να λυθεί με πολιτικά μέσα και με ειρηνικό τρόπο, στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Σελμά Ιρμάκ.

«Η στήριξη της Κύπρου είναι πολύ σημαντική για τους Κούρδους. Εμείς οι Κούρδοι πολιτικοί την εκτιμούμε», τόνισε, αναφέροντας ότι η ανεξαρτησία της Κύπρου συνδέεται με τον αγώνα των Κούρδων. Καταληκτικά, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Κύπριοι και οι Κούρδοι θα κερδίσουν την ελευθερία τους στο προσεχές μέλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα