Σύμβουλος Τραμπ: «Όργανο μυστικών υπηρεσιών ο Ντάουνερ»

Ο ελληνικής καταγωγής πρώην σύμβουλός του Ντόναλτ Τραμπ Γιώργος Παπαδόπουλος ισχυρίζεται ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας και ο διπλωμάτης Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος υπηρέτησε και ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό από το 2008 μέχρι το 2014, χρησιμοποιήθηκε ως «οπλοποιημένο στοιχείο» (weaponized asset) στην αμερικανική επιχείρηση αντικατασκοπείας «Crossfire Hurricane», για να αποτρέψει τον Τραμπ από το να κερδίσει τις εκλογές

του 2016 στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Australian, στο βιβλίο του «Deep State Target», που κυκλοφόρησε χθες, ο κ. Παπαδόπουλος λέει ότι ο ίδιος ήταν στόχος σε μια συνωμοσία που βασίστηκε σε πληροφορίες για την Προεδρία του Τραμπ σε σχέση με Ρώσους και κατέστρεψε την καριέρα του. Αφήνει μάλιστα αιχμές και για ενεργειακές προεκτάσεις στην εμπλοκή Ντάουνερ, που έχουν να κάνουν με τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Εισαγγελέας William Barr ανέφερε ότι ο Robert Mueller είχε απαλλάξει πλήρως τον Τραμπ και την ομάδα εκστρατείας του από οποιαδήποτε συμπαιγνία ή συντονισμό με τη Ρωσία. Ο κ. Παπαδόπουλος πιστεύει ότι οι γνωστές εξωτερικές πολιτικές απόψεις του για την (ενεργειακή) παράκαμψη της Τουρκίας είχαν αναστατώσει τις δυτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν, ο κ. Παπαδόπουλος έγραψε διάφορα άρθρα γνώμης σε ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, τονίζοντας τη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου λόγω της ανάπτυξης των οικοπέδων πετρελαίου Ταμάρ και Λαβιάθαν και την αποφυγή εκτενούς συνεργασίας με την Τουρκία. Διετέλεσε, επίσης, διευθυντής του Κέντρου Δικαίου και Ασφάλειας Διεθνούς Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στο Λονδίνο, ενώ προηγουμένως, από το 2011, διατελούσε σύμβουλος για ενεργειακά ζητήματα του συντηρητικού ινστιτούτου Hudson. Με αυτή την ιδιότητα, ο κ. Παπαδόπουλος αποτέλεσε έναν εκ των διοργανωτών μιας από τις πρώτες ημερίδες με θέμα την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Αμερικής, Ισραήλ και Κύπρου, υπό τον τίτλο: «Ενεργειακές αλλαγές στην ανατολική Μεσόγειο: Η ανερχόμενη στρατηγική συνεργασία του Ισραήλ με Ελλάδα και Κύπρο» στην Ουάσινγκτον.

Σε tweet του, μάλιστα, είπε ότι ο κ. Ντάουνερ ήταν ένα «οπλοποιημένο περιουσιακό στοιχείο» (weaponized asset) ως απάντηση σε προτάσεις για έρευνα σχετικά με το πώς το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ακολούθησαν τη ρωσική ατζέντα.

Ο κ. Ντάουνερ, ανώτερος τότε Επίτροπος της Αυστραλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, συναντήθηκε με τον Παπαδόπουλο στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο στις 10 Μαΐου του 2016, για να «ψαρέψει» τον κ. Παπαδόπουλο για τις απόψεις του Τραμπ για την Αυστραλία, με την Κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο, να δηλώνει άγνοια για τη συνομιλία.

«Είμαι εμβρόντητος από τον τρόπο εκφοβισμού αυτού του ανώτερου διπλωμάτη», έγραψε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως το Κογκρέσο έχει μια ταινία της συνάντησης, κατηγορώντας τον κ. Ντάουνερ για την καταγραφή της, κάτι που ο κ. Ντάουνερ αρνήθηκε άμεσα στην εφημερίδα.

Έγραψε, επίσης, για τους δεσμούς του κ. Ντάουνερ με τη Χίλαρι Κλίντον και είπε, ως Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, είχε σχεδιάσει μια από τις μεγαλύτερες δωρεές στο Ίδρυμα Κλίντον, 25 εκατομμύρια δολάρια για ένα ερευνητικό έργο για το AIDS το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα.

Διαβάστε επίσης: Βρετανική πλεκτάνη Ντάουνερ κατά Τραμπ

Ο Παπαδόπουλος αναφέρεται, επίσης, στον καθηγητή Stefan Hamper τού Πανεπιστημίου του Cambridge, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι ήταν πληροφοριοδότης του FBI.

Συγκεκριμένα, είπε πως, όταν συναντήθηκε με τον καθηγητή Halper, τού έθιξε τα ίδια που είχε δοκιμάσει ο Ντάουνερ - Κύπρος, η Τουρκία και ενέργεια - και ότι η συνάντηση ήταν μια προσπάθεια να προσφέρουν στον κ. Ντάουνερ κάλυψη.

Και οι δύο, Ντάουνερ και Χάλπερ, έχουν συνδέσεις με τον ιδιωτικό οργανισμό πληροφοριών Hakluyt. Και είναι αμφότεροι φίλοι με τον Richard Dearlove, τον πρώην διευθυντή της MI6.

Keywords
Τυχαία Θέματα