Συνάντηση Έλληνα Υπ. Παιδείας με πρυτάνεις κυπριακών πανεπιστημίων

Επίσκεψη τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με πραγματοποίησε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκος Πιερρακάκης, όπου συνομίλησε με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρα Αθηνά Μιχαηλίδου και τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου,

ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε εν συντομία τους σχεδιασμούς του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σε σχέση με την Ανώτερη Εκπαίδευση στην Ελλάδα και τις σχέσεις των Πανεπιστημίων Κύπρου και Ελλάδας. Είναι σημαντικό, τόνισε, με αφορμή το πρόγραμμα συνεργασίας, να θεμελιωθούν όσο το δυνατό στενότερες σχέσεις στην πράξη και στο πεδίο της εκπαίδευσης ανάμεσα στις δυο χώρες.

«Η θέση της Κυβέρνησης είναι το πώς μπορούμε να διδαχτούμε από το δικό σας παράδειγμα σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή την ώσμωση ανάμεσα στα κρατικά και στα μη κρατικά πανεπιστήμια όπως έγινε πριν από αρκετά χρόνια», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας της Ελλάδος. «Είναι κοινή παραδοχή ότι η Κύπρος έχει κερδίσει σε όλα τα επίπεδα, και σε επίπεδο συνοχής και σε επίπεδο οικονομικό και είναι κάτι το οποίο θέλουμε να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε και εμείς και να διδαχτούμε από αυτό το παράδειγμα, εμβαθύνοντας τις σχέσεις μας. Αυτό είναι και το πνεύμα της συνεργασίας μας με την Υπουργό, κ. Μιχαηλίδου», σημείωσε.

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψης του κ. Πιερρακάκη στην Κύπρο ήταν να υπογραφεί το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, μεγάλο μέρος του οποίου περιλαμβάνει και συνέργειες σε επίπεδο ανώτερης εκπαίδευσης, η οποία έχει περίοπτη θέση στο πρόγραμμα διακυβέρνησης. «Στόχος μας είναι η αναδόμηση και η ποιοτική αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης για αυτό πραγματοποιείται και η σημερινή συνάντηση», πρόσθεσε.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης στον σύντομο χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα Υπουργό για την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη διαχρονική συνεισφορά της Ελλάδας στις σπουδές των Κύπριων φοιτητών και φοιτητριών. Τα κυπριακά πανεπιστήμια, είπε, έχουν τους πιο στενούς δεσμούς με τα ελληνικά.

«Οι σχέσεις με τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ στενές και ως Πανεπιστήμιο Κύπρου έχουμε αρκετά διαπανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών με τα ελλαδικά πανεπιστήμια. Η σύγχρονη εποχή είναι δύσκολη, ο παραδοσιακός τρόπος εκπαίδευσης έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, επομένως πρέπει να επινοήσουμε νέους τρόπους για να μπορέσουμε να είμαστε μπροστά και να ανταγωνιστούμε τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και παγκοσμίως», υπέδειξε ο κ. Χριστοφίδης.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων ή εκπρόσωποί τους. Ο Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας απάντησε σε ερωτήσεις και σχόλια που τέθηκαν στη συζήτηση, αναφορικά με την προσφορά προγραμμάτων σπουδών από ελληνικά πανεπιστήμια, τα διάφορα προβλήματα εκπαίδευσης που αναφύονται στη σύγχρονη εποχή, τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και άλλα.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδος, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, λειτουργοί και άλλοι φορείς της Εκπαίδευσης, της Παιδείας και της Έρευνας, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα