Συνάντηση ΥΠΑΝ – Υφ. Πρόνοιας στις 13 Μαρτίου για προδημοτική

Η Υπουργός Παιδείας και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας θα συναντηθούν στις 13 Μαρτίου, προκειμένου να διευκρινιστούν θέματα που αφορούν στην επέκταση υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, ώστε η φοίτηση να αρχίζει από την ηλικία των 4 ετών.

Αυτό ανέφεραν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη. Από την πλευρά τους, οι Βουλευτές δήλωσαν ότι αναμένουν την κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ των φορέων και προέτρεψαν τα δύο

Υπουργεία να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε ότι οι γονείς και το Υπουργείο Παιδείας πιέζονται πάρα πολύ για εγγραφές, προσθέτοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν.

«Η Υπουργός Παιδείας και η Υφυπουργός Πρόνοιας, που θα συναντηθούν στις 13 Μαρτίου, θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να έχουμε ενώπιόν μας τις τελικές τους αποφάσεις», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι είναι σημαντική η μεταρρύθμιση και πρέπει να προχωρήσει ορθά και χωρίς αποκλεισμούς. «Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τη διαβούλευση με τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή», είπε.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας και το Υφυπουργείο Πρόνοιας προκειμένου, όπως είπε, «να αποφευχθεί η διαφαινόμενη διαρχία στην εποπτεία της Προδημοτικής Εκπαίδευσης». Ο νόμος καθορίζει ως μόνη αρμόδια αρχή το Υπουργείο Παιδείας, συνέχισε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σημείωσε ότι η επέκταση της Προδημοτικής είναι σημαντική μεταρρύθμιση, για την οποία «παλεύουμε χρόνια», όπως είπε.

Ανέφερε ότι τέθηκαν ζητήματα για το σχέδιο, αλλά τα αρμόδια Υπουργεία δεν ήταν σε θέση να δεσμευθούν. «Εμείς είμαστε έτοιμοι, αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι ενώ την περασμένη εβδομάδα υπήρξε συμφωνία στα βασικά σημεία, σήμερα τα δύο Υπουργεία δεν ήταν έτοιμα να δώσουν τελικές απαντήσεις.

Αφότου αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία, ο κ. Τρυφωνίδης προέτρεψε τα δύο Υπουργεία να υλοποιήσουν αυτά που είπαν.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, είπε ότι κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες των νηπιαγωγείων.

Όπως είπε, τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα κρατικά, αλλά ενεργούν συμπληρωματικά. «Μεταξύ κρατικού και ιδιωτικού μονοπωλίου, προτιμώ το κρατικό», κατέληξε.

Ο Φάνος Κουρουφέξης, εκ μέρους του Υφυπουργείου Πρόνοιας, ανέφερε στη συνεδρία της Επιτροπής ότι θα υπάρξει σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για να διευκρινιστούν ζητήματα, όπως ο αριθμός των παιδιών σε μια σχολική τάξη. Διευκρίνισε ότι είναι άλλο θέμα η επέκταση της φοίτησης στην προσχολική εκπαίδευση και άλλο η επέκταση της επιδότησης για φοίτηση στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Στυλιανίδης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, είπε ότι θα υπάρξει συνάντηση στις 13 Μαρτίου για να ξεκαθαρίσουν τα θέματα και να διευκολυνθούν τα νηπιαγωγεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα