Γιατί οι Γάλλοι μπορεί να πλήξουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Καθοριστικής σημασίας θα είναι οι εκλογές της Γαλλίας, με το αποτέλεσμά τους να αλλάζει ακόμη και την πορεία του οράματος της ΕΕ. "Φρένο" στην ανατροπή μπορεί να βάλει μόνο η Γερμανίδα Καγκελάριος, φαβορί στις γερμανικές εκλογές.

Η Γαλλία, ένας από τους πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής οικογένειας, μπορεί

να ανατρέψει τις τεράστιες προσπάθειες που κάνει η Ένωση για να κρατηθεί στη ζωή. Κι αυτό γιατί εάν η ακροδεξιά υποψήφια για τη γαλλική προεδρία Μαρίν Λεπέν κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, τότε θα απαιτήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για Frexit. Χρησιμοποιώντας τη δική της γλώσσα, θα έλεγε κανείς πως με αυτό τον τρόπο η Λεπέν θα πετύχει απεγκλωβισμό από την «Ευρώπη των Βρυξελλών», μετατρέποντας την Ένωση σε «Ευρώπη των εθνών».

Κάτι τέτοιο θα επιφέρει τρομερές αλλαγές στην ΕΕ, επισημαίνει η Διεθνολόγος Άννα Κουκκίδου Προκοπίου.

«Αν διατηρηθεί στη ζωή, η ΕΕ (σ.σ με εκλογή Λεπέν) θα είναι με μια διαφορετική μορφή», εξήγησε καλεσμένη στο «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα.

Εδώ είναι που συνδέεται και ο άλλος μεγάλος εκλογικός αγώνας, αυτός της Γερμανίας. Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα είναι καθοριστικό.

«Η Μέρκελ θεωρείται η τελευταία ελπίδα της ΕΕ όπως την ξέρουμε σήμερα», σχολιάζει η Διεθνολόγος.

Πράγματι, επικράτηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου θα επιτρέψει την παράταση της ιδεολογίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Από την άλλη, με ενδεχόμενη άνοδο της Λεπέν στην εξουσία, τα πράματα θα αλλάξουν μια και καλή.

Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο δεν προβλέπει η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε στη Γαλλία, και ειδικότερα αυτή του BVA, βάσει της οποίας ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει 26% στον πρώτο γύρο, ενώ η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει 25%, με πτώση 1% από τα ευρήματα της προηγούμενης δημοσκόπησης.

Ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων εν όψει του πρώτου γύρου παραμένει ψηλός, με το 40% των ψηφοφόρων να μην έχει αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει. Βάσει της δημοσκόπησης, ο Μακρόν θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο με 62% έναντι 38% της Λεπέν.

Πέραν της δημοσκόπησης, εκλογολόγοι στη Γαλλία εκτιμούν ότι η ηγέτιδα των ακροδεξιών δεν θα καταφέρει να συσπειρώσει πάνω από 30% στον δεύτερο γύρο.

Το ερώτημα είναι ένα: Ποιοι ψηφίζουν Λεπέν;

Όπως εξηγεί η Διεθνολόγος, την ακροδεξιά ψηφίζουν πρώην εργάτες σε εργοστάσια, καθώς και αγρότες που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν δίνεται έμφαση στη γεωργία.

«Η ραχοκοκαλιά της γαλλικής ιστορίας είναι η συντηρητική μεσαία τάξη και οι κάτοικοι της υπαίθρου. Η Λεπέν τους έχει κερδίσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Προκοπίου.

Κοινωνικές τάξεις που κατάφερε να πείσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κερδίζοντας τις εκλογές.

Θα κάνω τη Γαλλία αυτό που ήταν, λέει η Λεπέν, κάτι που φέρνει μνήμες από την προεκλογική καμπάνια του Πλανητάρχη και το «Ας κάνουμε την Αμερική μεγάλη» (Lets make America great again).

Η Λεπεν μιλά όπως ο Τραμπ: Κάνει λόγο για αυτάρκεια, για επιβολή τιμωρίας σε βιομηχανίες που μετακινούν τις εγκαταστάσεις τους σε άλλες χώρες και δηλώνει πως θα προσφέρει επιδόματα σε φτωχούς.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κυρία των ακροδεξιών έχει πίσω της τη στήριξη ενός ακόμη κοινού με τον Ρεπουμπλικάνο Τραμπ, συμμάχου: Τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος και διακριτικά περιμένει να δει τη Γαλλίδα ακροδεξιά στην εξουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα