Καπνός πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ (vid)

Καπνός πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ ήδη βγαίνει στη Συρία.

Μπορεί το Τελ Αβίβ να μην έχει αναλάβει ευθύνη για τις χθεσινές (8/5) πυραυλικές επιθέσεις σε αεροπορική βάση στη Συρία, εναντίον ιρανικών στόχων.

Μάλιστα ως αποτέλεσμα των πυραύλων που βρήκαν στόχο, έξι Φρουροί της Επανάστασης σκοτώθηκαν, ενώ οι πληροφορίες λένε πως άλλοι δύο πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.

Το παζλ, βεβαίως, συμπληρώνεται από τις ισραηλινές εντολές, που ήδη εφαρμόστηκαν από χθες, να κλείσει ο εναέριος χώρος στα υψίπεδα του Γκολάν, επίσης στο

ίδιο σημείο άρχισε η προετοιμασία των ισραηλινών καταφυγίων.

Ο στρατός του Ισραήλ δηλώνει πως ενδέχεται τις επόμενες μέρες να υπάρξει ασυνήθιστη ιρανική δραστηριότητα.

Ο ισραηλινός στρατός είναι σε επιφυλακή, έχει αρχίσει επιστράτευση εφέδρων, ενώ έχουν αναπτυχθεί και αμυντικά συστήματα, το ίδιο και στα σύνορα με τον Λίβανο.

Γι αυτό και είναι καθοριστική η συνάντηση που έχει αυτή την ώρα ο Βενιαμίν Νετανιάχου, με τον βασικό σύμμαχο του Ιράν, τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαδιμήρ Πούτιν.

Το μήνυμα για τη Ρωσία και τη Συρία όσο και το σύμμαχό τους Ιράν είναι πως δεν θα πρέπει το συριακό έδαφος να χρησιμοποιηθεί ως βάση επιχειρήσεων εναντίον του Ισραήλ, είπε ξεκάθαρα ο Νετανιάχου.

Αυτή η συνάντηση είναι κομβική, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες το Ιράν σχεδιάζει να προβεί σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, το οποίο τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη κατηγορούν για ανάμειξη σε αριθμό αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, αν και το ίδιο δεν σχολιάζει.

Και φυσικά για τη συνεργασία που θα πρέπει να επιτευχθεί, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Προς το παρόν κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τα επακόλουθα αυτά, ωστόσο είναι προφανές, πως αυτή η συμφωνία δεν ευνοούσε το Ισραήλ.

Ο κίνδυνος της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν αυξάνεται, ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο πιθανό σενάριο και σίγουρα δεν είναι απόλυτο.

Εδώ που υπάρχει ένα μικρό ζήτημα.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου, λένε οι πληροφορίες, έδωσε την «εντολή» στον Τραμπ να απομακρυνθεί τώρα.

Γιατί τώρα; Γιατί το Ιράν έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, τόσο σε ζητήματα οικονομίας και πετρελαϊκής αγοράς, όσο και ζητήματα στρατιωτικού εξοπλισμού, λόγω της σταδιακής άρσης του εμπάργκο.

Άρα δυναμώνει σε όλα τα επίπεδα και ο Ισραήλ δεν το θέλει αυτό.

Το τι θα συμβεί ωστόσο, εξαρτάται απόλυτα από δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι ο παράγοντας Τραμπ.

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του, τι είδους κυρώσεις θα υιοθετήσει, καθώς μίλησε για επιβολή αυστηρών μέτρων, αλλά δεν τα διευκρίνισε. Αρκέστηκε, πριν λίγο μόνο, να σχολιάσει πως είτε το Ιράν θα διαπραγματευτεί, είτε κάτι θα συμβεί.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η Τεχεράνη και τι είδους αντίποινα θα υιοθετήσει, εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, με τα οποία επίσης προειδοποίησε, αλλά επίσης δεν διευκρίνισε. Οι επόμενες 90 μέρες είναι καθοριστικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα