Συνταγματικά προβλήματα για άρση των διπλών συντάξεων

Η τροποποίηση του Συντάγματος είναι πλέον η μόνη εφικτή επιλογή Κυβέρνησης και Βουλής για άρση των πολλαπλών συντάξεων και της ταυτόχρονης καταβολής μισθού και σύνταξης σε κρατικούς αξιωματούχους, με κόστος €2 εκ. ετησίως.

Το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση εμπεριέχει αντισυνταγματικές πρόνοιες σύμφωνα με εμπιστευτικό σημείωμα του Γενικού Εισαγγελέα. Και προτείνει τροποποίηση, με προσοχή και δέουσα επιμέλεια, του άρθρου 23 του Συντάγματος ώστε να εισάγει και το δημόσιο συμφέρον ως λόγο για επηρεασμό των περιουσιακών

δικαιωμάτων.

«Τέτοιας τροποποίησης θα πρέπει να προηγηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη και τεκμηρίωση, που να επεξηγεί την αναγκαιότητα επιβολής επηρεασμού σε περιουσιακά δικαιώματα κατά τρόπο αναλογικό», εξηγεί ο Κώστας Κληρίδης.

Οι άλλες εναλλακτικές που προτείνει ο κ. Κληρίδης δεν ικανοποιούν τον Υπουργό Οικονομικών. Στη δική του εμπιστευτική επιστολή αναφέρει ότι οι προτάσεις αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τις θεμελιώδεις πρόνοιες του.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτά σας καλώ όπως από κοινού νομοθετική και εκτελεστική εξουσία εξεύρουμε λύσεις για οριστική ρύθμιση του θέματος, το συντομότερο δυνατό», αναφέρει ο Χάρης Γεωργιάδης.

Σημειώνεται ότι από την εμπιστευτική αλληλογραφία προκύπτει ως είδηση η σκέψη Κυβέρνησης και νομικής Υπηρεσίας, όπως για μελλοντικούς κρατικούς αξιωματούχους, καταργηθεί το δικαίωμα σύνταξης και αντικατασταθεί με καταβολή ενός εφάπαξ ποσού που θα καθοριστεί, μόλις αποχωρούν από το αξίωμα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα