Συρία:Έτοιμη η Τουρκία για τη μεγαλύτερη εισβολή μετά το '74 (VID)

Μεγάλη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού  σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα στην επαρχία Hatay, κοντά στα σύνορα με τη Συρία γεγονός που φουντώνει τα σενάρια περί εισβολής της Άγκυρας στη χώρα. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η νέα επιχείρηση αναμένεται να ξεπεράσει  αριθμητικά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Χθες κατά τις μεταμεσημβρινές ώρες μια φάλαγγα 150 οχημάτων του

τουρκικού στρατού, αποτελούμενη από τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά, φορτηγά με πυρομαχικά και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πέρασε από τα σύνορα, στην περιοχή της Αντιόχειας, στο έδαφος της Συρίας, με κατεύθυνση προς τα Παρατηρητήρια  που διατηρεί η Τουρκία στην περιφέρεια Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu άλλα  50 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στην περιοχή Kirikhan.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολικά  80.000 στρατεύματα που έχουν τοποθετηθεί στα σύνορα των δυο χωρών.

Η στρατιωτική κινητοποίηση  ακολουθεί   τις αναφορές  περί στρατιωτικής επίθεσης της Συρίας στα βορειοδυτικά της χώρας με τη Τουρκία να  κατηγορεί συνήθως το καθεστώς της Συρίας ότι στοχεύει τα παρατηρητήρια της Άγκυρας στο Ιντλίπ.



Μάχες με τζιχαντιστές

Μάχες ανάμεσα σε τζιχαντιστές και κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη στην επαρχία της Λαττάκειας, στη βορειοδυτική Συρία, με  αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 στρατιωτικοί και 15 αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα με μια ΜΚΟ. Η Λαττάκεια αποτελεί οχυρό των δυνάμεων του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία. Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, οι τζιχαντιστές αιχμαλώτισαν τουλάχιστον τρία μέλη μιας φιλοκυβερνητικής παραστρατιωτικής ομάδας.Η Βρετανία συμφώνησε να αναπτύξει επιπλέον ειδικές δυνάμεις στη Συρία παράλληλα με τη Γαλλία, προκειμένου να επιτρέψει στις ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη συνεχιζόμενη μάχη εναντίον των υπόλοιπων δυνάμεων τoυ Ισλαμικού κράτους στη χώρα. 

Ο αραβικός τύπος σήμερα αναφέρει πως οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας οδήγησαν σε "σιωπηρές συμφωνίες", επιτρέποντας στον αμερικανικό στρατό να ξεκινήσει χτυπήματα σε παρακλάδια της Αλ Κάιντα στη βορειοδυτική Συρία και τη Ρωσία για να λάβει «ήρεμα βήματα» για να περιορίσει την παρουσία του Ιράν στη χώρα.

Τουλάχιστον πέντε νεκροί από την επίθεση εναντίον νοσοκομείου στην επαρχία Ιντλίμπ 

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας εξαπέλυσαν μια σειρά αεροπορικών επιδρομών σήμερα στην επαρχία Ιντλίμπ από τις οποίες επλήγη ένα νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανακοίνωσε η ομάδα διασωστών Λευκά Κράνη.

Ένα παιδί ήταν μεταξύ των θυμάτων, ενώ αρκετοί είναι και οι τραυματίες, πρόσθεσαν τα Λευκά Κράνη που δρουν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας.

Το νοσοκομείο και αρκετά ασθενοφόρα υπέστησαν σημαντικές ζημιές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε επίσης ότι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν νοσοκομείο στην περιοχή Ζισρ-αλ Σίγουρ.

Την προηγούμενη εβδομάδα αεροπορικές επιδρομές εναντίον ανταρτοκρατούμενων περιοχών στην Ιντλίμπ έπληξαν τουλάχιστον τρία νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, περισσότερα από 20 κέντρα υγείας και νοσοκομεία έχουν πληγεί από επιδρομές στην Ιντλίμπ από τον Απρίλιο.

Πογκρόμ κατά Σύρων

Στην Τουρκία  συνεχίζονται οι επιθέσεις  εναντίον Σύρων  γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια εξαιτίας του ξενοφοβικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη, κυρίως στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές. Στην Τουρκία ζουν περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου και συγκεκριμένα 3,5 εκατομμύρια από τους οποίους οι 500.000 ζουν στην Κωνσταντινούπολη. Όμως η φιλοξενία τους, που αρχικά προβλεπόταν να είναι προσωρινή, παρατείνεται και παράλληλα επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση της χώρας, κάτι που δοκιμάζει περισσότερο από ποτέ τη φιλοξενία των Τούρκων.

Επαφές με Ιράκ

Σε παράλληλη εξέλιξη μια αντιπροσωπεία που απαρτίζεται από τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, τον Υπουργό Άμυνας και τον Πρόεδρο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επισκέφτηκε σήμερα  την Άγκυρα για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τους τούρκους ομολόγους τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα