Συρίγος: Η σημασία έναρξης γεωτρήσεων για Φ.Α νοτίως της Κρήτης (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τα επόμενα ενεργειακά βήματα της Ελλάδας μετά και την απόφαση για έναρξη ερευνών νοτίως της Κρήτης από την Exxon Mobil μίλησε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδας

και Διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος.

Όπως αρχικά εξήγησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το τεράστιο πρόβλημα από έλλειψη φυσικού αερίου,  άλλαξε ριζικά τα σε επίπεδο Ε.Ε η ανάγκη για τροφοδοσία από άλλες πηγές όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

«Σε αυτό το πλαίσιο ενώ στο παρελθόν οι μεγάλες εταιρείες ήταν στην λογική να μην προχωρήσουν σε έρευνες σε περιοχές στις οποίες δεν ήταν βέβαιες για ύπαρξη κοιτασμάτων επειδή περνούσαμε σε φάση ΑΠΕ,  επανήλθε στο τραπέζι το ζήτημα αξιοποίησης του Φ.Α 

«Χωρις να εγκαταλείπουμε τις ΑΠΕ προχωρούμε στην λογική για αναζήτηση κοιτασμάτων σε μια μεγάλη περιοχή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου. Την περιοχή την είχαν πάρει οι εταιρείες αλλά δεν ενδιαφέρονταν το προηγούμενο διάστημα», εξήγησε.

Σε γενικό πλαίσιο, ο κ. Συρίγος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η όποια αξιοποίηση κοιτασμάτων αν αυτά εντοπιστούν γίνεται κατά μέσο όρο σε τέσσερα χρόνια ενώ υπάρχει, όπως είπε, και η ENI που εκμεταλλεύτηκε το Ζορ σε 2 χρόνια.

Επεσήμανε επίσης ότι ο αγωγός EastMed μπορεί αν γίνει λειτουργικός αν εξευρεθούν κοιτάσματα και συνδυαστούν με αυτα της Κύπρου-Αιγύτπου-Ισραήλ. «Σήμερα το μέγεθος των κοιτασμάτων είναι μικρό και εκ των πραγμάτων κατευθύνονται προς Αίγυπτο η οποια είναι και η μεγάλη κερδισμένη», είπε

Για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας-ΗΠΑ  μίλησε για κάποια αντιστροφή του κλίμα στο θέμα προμήθειας οπλικών συστημάτων. Ο Έλληνας αξιωματούχος είπε πως σε παλαιότερες δεκαετίες η αναλογία προμήθειας οπλικών συστημάτων από ΗΠΑ προς Ελλάδα-Τουρκί ήταν 7 προς 10. 

«Αυτό χάθηκε με το πέρασμα των δεκαετιών και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τώρα περνάμε σε μια αλλη εποχή όπου η Ελλάδα θα είναι ένα βήμα μπροστά στην ποιότητα των οπλικών συστημάτων εν σύγκριση με όσα έχει η Τουρκία. Δηλαδή η Ελλάδα θα έχει λίγο καλύτερα και ισχυρά οπλικά συστήματα από την Τουρκία.Αυτό είναι το κύριο πεδίο που μπορούμε να έχουμε διαφορά από την Άγκυρα», είπε.  

Μεταξύ άλλων ο κ. Συρίζος μίλησε για την σημασία της Αλεξανδούπολης ως κόμβος για μεταφορά και οπλικών συστημάτων προς βαλκανικές χώρες.

Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της υποχώρησης των Ρώσων από την Χερσώνα,  

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συρίγος, Φ Α, Κρήτης ΒΙΝΤΕΟ,syrigos, f a, kritis vinteo