Συρρικνώθηκε κατά 16,2% η οικονομία στα κατεχόμενα: «Ζούμε εξαθλίωση»

Η Kıbrıs (19.11.21) γράφει ότι ο Τουργκάι Ντενίζ, πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 16,2% εντός του 2020  και ότι ακόμα δεν κατέστη δυνατόν να εφαρμοστούν πολιτικές που θα διασφαλίσουν μιαν ισχυρή ανάκαμψη, αναφέρει το ΓΤΠ.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση κατά την οποία το Επιμελητήριο παρουσίασε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προτάσεων για την τουρκοκυπριακή

οικονομία με τίτλο «Το Πρόγραμμα Ρύθμισης των Ιστίων», ο Ντενίζ ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση αποδυναμώνει τις προσδοκίες ότι θα μπορούσαν να παραγκωνιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και τα ρίσκα.

Σύμφωνα με τον Ντενίζ, υπό το φως  των εμπειριών που βίωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ετοιμασία μιας νέας οικονομικής τάξης πραγμάτων για την περίοδο μετά την πανδημία και η επίτευξη αρμονίας αποτελεί την «πιο πρωταρχική κοινωνική ανάγκη». Πρόσθεσε ότι σκοπός της προγραμματικής πρότασης που ετοίμασαν είναι η δημιουργία κοινής γνώμης με συγκεκριμένες προτάσεις για ικανοποίηση αυτής της ανάγκης και η εξήγηση της σημασίας του θέματος στην κοινή γνώμη.

Μετά την ομιλία του, ο Ντενίζ παρουσίασε την πρόταση του Επιμελητηρίου που κτίστηκε σε πέντε βασικούς άξονες και καθορίζει 16 τομείς μεταρρύθμισης.

Έρχουρμαν

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν ευχαρίστησε το Επιμελητήριο για το γεγονός ότι η πρότασή του διασφαλίζει την συζήτηση με συγκεκριμένα στοιχεία και αναφερόμενος στην λέξη «ιστία» που χρησιμοποιήθηκε για περιγραφή του προγράμματος, πρόσθεσε ότι «τέλειωσε η θάλασσα πλέον» και ότι «δεν βλέπει χαΐρι από κανέναν άνεμο το πλοίο που δεν γνωρίζει το λιμάνι στο οποίο πηγαίνει».

Ανέφερε ότι κατά την 15μηνη περίοδο «διακυβέρνησης» του κόμματός του πέρασαν δύο μεσοπρόθεσμα οικονομικά προγράμματα και ότι από εκείνη την ημέρα δεν υλοποιήθηκε κανένα πρόγραμμα.

Επικρίνοντας τις «κυβερνήσεις» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για το ΑΕΠ, την υδατική τους πολιτική, την έλλειψη σχεδιασμού στο θέμα της ηλιακής ενέργειας, τα ελλείμματα στον «προϋπολογισμό» και το γεγονός ότι δεν έκανε καμία επένδυση στην «αρχή ηλεκτρισμού», ο Έρχουρμαν είπε ότι το γεγονός ότι τώρα επηρεάζονται στο ελάχιστο επίπεδο από την υφιστάμενη διακύμανση στον ηλεκτρισμό οφείλεται στην διασύνδεση των συστημάτων με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Έρχουρμαν ανέφερε επίσης ότι είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει ένας στρατηγικός προγραμματισμός για το ενδεχόμενο η ελληνοκυπριακή πλευρά να αφήσει εκτός την «ΤΔΒΚ» όταν συνδέσει το ηλεκτρικό της δίκτυο με την Αίγυπτο και την ΕΕ. 

Σουτζούογλου

Απαντώντας στον Έρχουρμαν, ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Φαϊζ Σουτζούογλου ευχήθηκε να μπορούσαν να σχηματίζονταν πιο σταθερές «κυβερνήσεις» με διάρκεια πέντε χρόνων και να γίνονταν από τις προηγούμενες «κυβερνήσεις» όλα όσα συζητούνταν χθες.

Ανέφερε ότι οι δύο κινητήριοι τομείς της οικονομίας τους είναι ο τουρισμός και η ανώτατη εκπαίδευση, που συρρικνώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Σουτζούογλου υποστήριξε ότι είναι αναπόφευκτο πλέον να προσθέσουν νέους τομείς με νέα έργα και ότι θέλουν να ανοίξουν τον δρόμο των επενδυτών και να μετατρέψουν την «χώρα» σε πόλο έλξης για τους επενδυτές.

Όζερσαϊ

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι θα ήθελε να επισημάνει τρία σημαντικά θέματα. Το ένα είναι η αναγκαιότητα να αναθεωρούνται διαρκώς οι στόχοι στις οικονομικές διακυμάνσεις κατά τους σχεδιασμούς, είπε προσθέτοντας ότι το δεύτερο αφορά τα «πρωτόκολλα» με την Τουρκία τα οποία πρέπει να ετοιμάζονται με τους εταίρους στην «χώρα» και να εδράζονται σε μιαν προβλέψιμη κα σωστή βάση. Κατέληξε λέγοντας ότι το τρίτο σημείο είναι η ανάγκη για πολιτική βούληση και μακροβιότερες «κυβερνήσεις» για να μπορούν να εφαρμόζονται αυτά τα σχέδια και να περνούν από το «υπουργικό συμβούλιο». 

«Ζούμε εξαθλίωση»

Κάτω από τον τίτλο «Ζούμε εξαθλίωση», η Kıbrıs (19.11.21) γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε χθες την μείωση των επιτοκίων από 16% σε 15% και ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης οι ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων «τρελάθηκαν» στα κατεχόμενα, φτάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Η αγγλική στερλίνα έφτασε να πωλείται μέχρι και προς 15 τουρκικές λίρες (ΤΛ), αλλά έκλεισε στις 14,60 ΤΛ. Το δολάριο κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στις 10,84 ΤΛ και το ευρώ στις 12,29 ΤΛ.

«Η υπερβολική ακρίβεια και η άνοδος των ξένων νομισμάτων που δεν μπορεί να εμποδιστεί, έκαναν αβίωτο τον βίο των ανθρώπων», σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που δημοσίευσε η «κεντρική τράπεζα» της «ΤΔΒΚ», ο καθαρός κατώτατος μισθός που ήταν 4,324 ΤΛ στα κατεχόμενα στην 1η Σεπτεμβρίου 2021 αντιστοιχούσε με 519 δολάρια, 439 ευρώ και 376 στερλίνες. Μετά από 2,5 μήνες, ο κατώτατος μισθός υποχώρησε στα 415 δολάρια, στα 366 ευρώ και στις 308 στερλίνες. 

«Αν σε αυτό προστεθούν και οι αυξήσεις, οι αμειβόμενοι με κατώτατο μισθό εξαθλιώθηκαν», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης δηλώσεις του οικονομολόγου Αχμέτ Μελίχ Καραβελίογλου, ο οποίος προέβλεψε ότι θα υπάρξει ακόμα μία μείωση των επιτοκίων κατά την συνεδρία του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας εντός Δεκεμβρίου.

Σημειώνοντας ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021 η ΤΛ απώλεσε το 33% της αξίας της, ο Καραβελίογλου πρόσθεσε πως φαίνεται ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί και ότι κατά την προσεχή περίοδο θα βιώσουν μιαν διαδικασία με χαμηλά επιτόκια, ψηλές συναλλαγματικές ισοτιμίες και μιαν ΤΛ χωρίς αξία.

Η Yeni Düzen (19.11.21) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Μια πλήρης καταστροφή» και γράφει ότι η ΤΛ συνεχίζει να κατρακυλά έναντι των ξένων νομισμάτων, οι αυξήσεις δεν σταματούν και τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται. «Οι πολίτες αξιολογούν τις εξελίξεις ως ‘καταστροφή’», προσθέτει η εφημερίδα δημοσιεύοντας δηλώσεις απλών «πολιτών».

Η Avrupa (19.11.21) δημοσιεύει πρωτοσέλιδα σκίτσο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν ντυμένου ως σουλτάνος και στεγάζει τις εξελίξεις κάτω από τον τίτλο «Εξαιτίας σου χρεοκοπήσαμε όλοι αφέντη σουλτάνε».

Διαβάστε επίσης: Αύξηση 20% στο ΑΕΠ προβλέπει ο Τατάρ με το άνοιγμα του Βαρωσιού

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συρρικνώθηκε, 162, Ζούμε,syrriknothike, 162, zoume