Συρρικνώθηκε το βρετανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο - Κίνδυνος ύφεσης

Η βρετανική οικονομία κατέγραψε εν τέλει χειρότερη από την αρχικά εκτιμώμενη επίδοση κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, με τους οικονομολόγους να προειδοποιούν πλέον για τον κίνδυνο ύφεσης.

Συγκεκριμένα, τα αναθεωρημένα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής δείχνουν πως στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,1%.

Οι αρχικοί υπολογισμοί είχαν αναφέρει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, την ώρα που αναμενόταν θετική επίδοση της τάξης του 0,2%.

Μια οικονομία υφίσταται

τεχνικώς ύφεση όταν καταγραφεί αρνητικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης επί δύο συναπτά τρίμηνα. Τα στοιχεία για το τελικό τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2024.

Εξάλλου, αρνητική ήταν η επικαιροποίηση των στοιχείων και για το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Αντί της αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη της τάξης του 0,2% εν τέλει προκύπτει πως η οικονομία έμεινε στάσιμη στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, με 0% ρυθμό ανάπτυξης.

Οι αρνητικές επανεκτιμήσεις οφείλονται κυρίως στη αδύναμη παραγωγή των μικρών επιχειρήσεων, κυρίως στους τομείς της εστίασης και της πληροφορίας της τεχνολογίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα