Τα εγκαίνια έκθεσης στη Λεβέντειο Πινακοθήκη τέλεσε η Πρώτη Κυρία

Τα εγκαίνια της νέας προσωρινής έκθεσης «Μύθων Αποκάλυψη: Αριάδνη – Ανδρομέδα» τέλεσε στη Λεβέντειο Πινακοθήκη η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Λεβέντειος Πινακοθήκη, η έκθεση αναφέρεται σε δύο ηρωίδες της ελληνικής μυθολογίας, σε δύο γυναικείες μορφές – την Αριάδνη και την Ανδρομέδα, οι οποίες παροτρύνουν ένα ευρύτερο κοινό να ασχοληθεί με τις συναρπαστικές τους ιστορίες.

Τόσο η Αριάδνη όσο και η Ανδρομέδα αντιπροσωπεύουν θέματα που χρόνια τώρα συνυφαίνονται με τη μοίρα των

γυναικών σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο: γάμος και τοκετός, ελευθερία και υποτέλεια, με τον οίκο τους να συνθλίβεται από τραγωδία και σπαραγμό.

Κι όμως, στην έκθεση αυτή, ο ρόλος τους δεν περιορίζεται μόνο σ’ εκείνον της «δεσποσύνης σε κίνδυνο»: της θελκτικής γυναικείας μορφής που λειτουργεί ως αντικείμενο του πόθου. Αντίθετα, εξετάζοντας μαζί εικονογραφία και κείμενα, το χτες και το σήμερα, ανιχνεύουμε μαζί βαθύτερες αλήθειες της ανθρώπινης φύσης, μέσα από νέες, τολμηρές αναγνώσεις.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Καρσερά Χριστοδουλίδη, «μέσω αυτής της έκθεσης, οι επιμελήτριες αναζήτησαν και παρουσιάζουν στις ιστορίες των δύο αυτών γυναικών προκαταλήψεις (για το γυναικείο φύλο) που ίσως να ισχύουν μέχρι σήμερα».

Σημειώνεται ότι η έκθεση είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ της Λεβεντείου Πινακοθήκης και του Δρος Ανδρέα Πίττα, διακεκριμένου συλλέκτη και μέλους της Τιμητικής Επιτροπής της Πινακοθήκης.

Ως εκ τούτου, προσφέρει στους επισκέπτες τη μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν όχι μόνο ένα ενδιαφέρον και πρωτότυπο θέμα, αλλά και ένα σύνολο εξαιρετικών έργων τέχνης που σπάνια εκτίθενται δημόσια, ενώ παράλληλα, στην πληρέστερη αφήγηση του μύθου συμβάλλουν δάνεια αρχαίων αντικειμένων από το Κυπριακό Μουσείο και το Μουσείο Ιεράς Μονής Κύκκου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 6 Απριλίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2023, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα