Τα ΜΜΕ και ο ρόλος των δημοσιογράφων, σε ημερίδα Frederick - ΕΣΚ

Ο ρόλος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων στην σύγχρονη κοινωνία ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Φρέντερικ σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) με τίτλο «Κυπριακή Δημοσιογραφία: Θεσμική υπόσταση, θεωρητική τεκμηρίωση, συνδικαλιστική κατοχύρωση».

Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης και λειτουργίας τους  διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε κοινωνία και στην σύγχρονη

κοινωνία του 21ου πρώτου αιώνα ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε βαθμό που η ίδια η κοινωνία χαρακτηρίζεται «κοινωνία της πληροφορίας», δήλωσε ο Κωστάκης Κωνσταντίνου, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών.

Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ και εστίασε στο διττό ρόλο των ΜΜΕ, ως «τέταρτη εξουσία» από την μια που υπηρετεί τους πολίτες και ως μέσο παραγωγής, ως επιχείρησης με σκοπό το κέρδος αλλά σημαντικό εργαλείο στα χέρια της πολιτικής και οικονομικής  εξουσίας,

Για να έχουν φωνή οι πολίτες και για να μπορούν οι δημοσιογράφοι να ασκούν το λειτούργημα τους και να λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης ως «τέταρτη εξουσία» είναι αναγκαία προϋπόθεση, είπε, οι δημοσιογράφου να δρουν ελεύθερα με βάση τη συνείδηση και την αποστολή τους, την αναζήτηση της αλήθειας, την ενημέρωση των πολιτών, τον έλεγχο των εξουσιών και των κακώς εχόντων στην κοινωνία, την προβολή τους και τη διαμόρφωση κοινής γνώμης για μια καλύτερη κοινωνία.

Το δικαίωμα της άσκησης του ρόλου της «τέταρτης εξουσίας», πρόσθεσε, ποτέ δεν χαρίστηκε στους δημοσιογράφους, ούτε από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, ούτε και από αυτή τη δικαστική εξουσία που έχει ως εξορισμού αποστολή την απονομή δικαιοσύνης.  «Οι εξουσιάζοντες δεν θέλουν να ελέγχονται και πολύ περισσότερο δεν θέλουν ελέγχονται από τη φωνή των δημοσιογράφων που απευθύνεται στην κοινή γνώμη, που διαμορφώνει συνειδήσεις, που ωθεί προς δράσεις δικαιοσύνης, ανάπτυξης και προόδου, αλλαγής του κατεστημένου».

Η κατάκτηση και η άσκηση του δικαιώματος των δημοσιογράφων να ασκούν ελεύθερα το λειτούργημα τους είναι ένας διαχρονικός αγώνας, δύσκολος και με πολλές θυσίες, μικρές και καθημερινές, αλλά και μεγάλες θυσίες, πρόσθεσε.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι τα πλείστα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τα μεγάλα, που αποτελούν ισχυρές οικονομικές επιχειρήσεις έπαψαν να λειτουργούν ως «τέταρτη εξουσία» και έχουν μετατραπεί σε εξουσία, οικονομική, πολιτική, ενίοτε και δικαστική με τις διασυνδέσεις και διαπλοκές που υπήρξαν και υπάρχουν σε διάφορα επίπεδα. «Έχουν μετατραπεί, ή πιο ορθά, τα έχουν μετατρέψει οι ιδιοκτήτες τους σε μέρος της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας», είπε.

Επιπρόσθετα, τα ΜΜΕ (ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί, πρακτορεία ειδήσεων) εντάσσονται  ολοένα και περισσότερο σε μεγάλες  επιχειρήσεις, όπως οι News Corps, VIACOM, Telefonika, General Electric, Microsoft, United Glopal Com., Disney, France Telecom, κ.ά, ανέφερε λέγοντας ότι στην Κύπρο οι πλείστοι ιδιοκτήτες ΜΜΕ είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι η γνώση για το ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες του κάθε οργανισμού και μέσου είναι σημαντικό στοιχείο για την ανάλυση και κατανόηση της πολιτικής που ακολουθούν σε διάφορα ζητήματα και πως διαμορφώνεται η ημερήσια διάταξη των ειδησεογραφικών τους δελτίων και των πολιτικών προγραμμάτων αλλά και ευρύτερα η όλη φιλοσοφία προγράμματος των μέσων που έχουν στην κατοχή τους και άμεσα ή έμμεσα διευθύνουν.

Ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι παραμένουν η ψυχή της ενημέρωσης, οι δημιουργοί των ειδήσεων κι από το δικό τους μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο, τη δική τους γνώση, ικανότητα, ηθική και δημοσιογραφική δεοντολογία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα και το επίπεδο της δημοσιογραφίας και κατά συνέπεια η ποιότητα της, πληροφορίας, της ενημέρωσης, της γνώσης.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ, Γιώργος Φράγκος ανέφερε στη δική το παρέμβαση ότι τα αιτήματα του δημοσιογραφικού κλάδου αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, διότι το προϊόν της δημοσιογραφικής εργασίας είναι το κυριότερο εφόδιο για την κοινωνία των πολιτών προκειμένου να είναι ενεργή και να συμμετέχει στα κοινά έχοντας όλα τα γνωσιολογικά εφόδια που θα της επιτρέψουν την ευθυκρισία, που όλες οι εξουσίες απεύχονται. Η ελλιπής ενημέρωση, πρόσθεσε, η χειραγωγημένη και στοχευμένη ενημέρωση υπηρετεί όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων και όλες τις μορφές εξουσίας. Ως επαγγελματίες, είπε, αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε πλήρη και σφαιρική ενημέρωση.

Προϋποθέσεις για μια ποιοτική, ερευνητική, διεισδυτική και ουσιαστική δημοσιογραφία στον τόπο μας σήμερα δεν πληρούνται, πρόσθεσε διότι όλες οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ είναι υποστελεχωμένες με πρόσχημα την οικονομική περισυλλογή, αλλά με ουσιαστική αιτία την μεγιστοποίηση του κέρδους. Ο κ. Φράγκος είπε ότι η ΕΣΚ τρέχει μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων και αιτημάτων των δημοσιογράφων ώστε ο κόσμος να καταλάβει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος που προβάλλει και υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των άλλων ομάδων της κοινωνίας.

Ο κ. Φράγκος σημείωσε τις περικοπές μισθών, ΑΤΑ, ταμείων προνοίας, οικονομικών ωφελημάτων στους δημοσιογράφους ιδιαίτερα από το 2013 και μετά. Σημείωσε επίσης ότι όλοι οι μισθωτοί εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις τα τελευταία χρόνια με αφορμή την οικονομική και υγειονομική κρίση. Ανέφερε ότι στόχος της ΕΕ είναι η κάλυψη κατά 80% στους χώρους εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, αλλα στην Κύπρο αυτή τη στιγμή το ποσοστό είναι μόνο στο 20% των εργαζομένων ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 60%.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, πρόσθεσε, γιατί αν οι εργασιακές συνθήκες είναι καλύτερες, οι απολαβές είναι καλύτερες, οι επιχειρήσεις ΜΜΕ είναι επαρκώς στελεχωμένες, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μπορούν οι δημοσιογράφοι να κάνουν ουσιαστικά δουλειά, να ελέγχουν την εξουσία εκ μέρους του πολίτη, χωρίς «γκρίζες ζώνες και ιερές αγελάδες».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις και συζήτηση με φοιτητές των σχετικών τμημάτων Σχολών του Πανεπιστημίου Φρέντερικ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΜΜΕ, Frederick #45 ΕΣΚ,mme, Frederick #45 esk