Τα σκάνδαλα που συντάραξαν την Εκκλησία της Κύπρου

 Οικονομικά σκάνδαλα, ανήθικες πράξεις μοναχών και εκμετάλλευση του χριστεπώνυμου πληρώματος. Πέτρα του σκανδάλου η Μονή Οσίου Αββακούμ. Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην υπόθεση, που συνταράσσει συθέμελα τον θεσμό της Εκκλησίας.

Βιομηχανία παραγωγής και διαφήμισης θαυμάτων, καταγραφές σεξουαλικών συνευρέσεων σε χώρους του μοναστηριού, ένα χρηματοκιβώτιο με 800.000 ευρώ και ισχυρισμοί για μαύρα σακούλια με φάρμακα, όπως αποκαλούσαν τα χρήματα, που φέρεται να διακινούνταν στη Μητρόπολη Ταμάσου.

Πάντως, ο Μητροπολίτης Ταμασού κατήγγειλε τοΥς Αρχιμανδρίτες

Νεκτάριο και Πορφύριο στην Αστυνομία για οικονομικές ατασθαλίες, ενώ οι αυτοί έδωσαν την δική τους εκδοχή, μιλώντας για κουκουλοφόρους που εισέβαλαν στη Μονή και τους πήραν σηκωτούς για να υπογράψουν κείμενο παραδοχής.

Διαβάστε επίσης: Πόσα κόστισε τελικά ο τάφος του Αββακούμ; - Oι συνεχείς εκκλήσεις για εισφορές

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που οι επικεφαλής της Εκκλησίας καλούνται να διαχειριστούν σκάνδαλα.

Υπόθεση Μητροπολίτη τέως Κιτίου

3 Ιούνιου 2023. Η Ιερά Σύνοδος θέτει σε αργία τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομου. Τρεις εβδομάδες πριν, οι δικαστικές αρχές τον έκριναν ένοχο για άσεμνη επίθεση σε γυναίκα το 1981, όταν η εν λόγω 58χρονη σήμερα, ήταν τότε 16 ετών.

Όπως κατέθεσε η γυναίκα ενώπιον Δικαστηρίου, είχε επισκεφθεί πέντε φορές το γραφείο του τον ιερωμένου, προκειμένου να λάβει επίδομα ως ορφανή, εξαιτίας του θανάτου του πατέρα της. Κατά τα λεγόμενά της, την πέμπτη φορά, ο ιερέας την κλείδωσε στο γραφείο του και της επιτέθηκε άσεμνα.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως από τότε βασανιζόταν, όπως είπε, επειδή δεν κατήγγειλε τον τότε Μητροπολίτη και τελικά αποφάσισε να το κάνει όταν είδε το φως της δημοσιότητας άλλη καταγγελία εναντίον του.

Υπόθεση Έλενας Φραντζή

Εξι χρόνια έχουν περάσει από τον χαμό της 29χρονης, η οποία είχε κακοποιηθεί από τον θετό της πατέρα, ο οποίος ήταν ιερέας.

Η δραματική ιστορία της Έλενας ξεκίνησε όταν οι  γονείς της, κρίθηκαν ακατάλληλοι να ασκούν τα γονικά τους καθήκοντα, κι έτσι τη φροντίδα της ανέλαβε σε πολύ μικρή ηλικία το Γραφείο Ευημερίας, το οποίο φρόντισε έτσι ώστε το κοριτσάκι να δοθεί σε ανάδοχες οικογένειες.

Εν τέλει, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έδωσαν το κορίτσι σε έναν ιερέα που υπηρετούσε σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας και στη σύζυγό του.  Το κορίτσι κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον ιερέα ενώ σωματική βία φέρεται να ασκούσε σε βάρος της και η θετή της μητέρα.

Σε ηλικία 10 ετών η Έλενα κατήγγειλε το περιστατικό στο Γραφείο Ευημερίας, ωστόσο φαίνεται πως δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία στις καταγγελίες της. Λίγα χρόνια αργότερα, η νεαρή κοπέλα κατήγγειλε εκ νέου τον ιερέα με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο με απόφασή του, καταδίκασε τον ιερέα σε δύο χρόνια φυλάκιση, απόφαση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού, ενώ η θετή της μητέρα δεν κατηγορήθηκε. Το διάστημα εκείνο, την Έλενα παρακολουθούσε ψυχολόγος, ενώ η ίδια σπούδαζε κοινωνική λειτουργός.

Ο ιερέας τελικώς άσκησε έφεση, με το Ανώτατο Δικαστήριο, ωστόσο, να κρίνει ορθή την πρωτόδικη απόφαση επικυρώνοντας τη μέγιστη ποινή φυλάκισης των δύο χρόνων.

Δείτε επίσης: Μονή Αββακούμ: Πληροφορία για ύποπτο όχημα κινητοποίησε την Αστυνομία

Αποφυλακίστηκε το 2015, όπου επανήλθε στα καθήκοντά του ως ιερέας, σε γυναικείο μοναστήρι, ενώ έλαβε και σπίτι δίπλα σε νηπιαγωγείο και δημοτικό από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής.

Η Έλενα, τα τελευταία χρόνια ζούσε με επίδομα που λάμβανε από το κράτος, όμως μετά από τις κακουχίες που είχε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια απεβίωσε το 2018. Υπό το βάρος της κατακραυγής η Ιερά Σύνοδος καθαίρεσε τελικά ένα μήνα μετά το θάνατο της. Την πρόταση για καθαίρεση του, έκανε ο ιεράρχης που τον υποστήριξε αλλά και τον υποδέχτηκε μετά την αποφυλάκιση του, Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας. Σημειώνεται ότι στην ίδια συνεδρία της Ιεράς Συνόδου καθαιρέθηκε, έπειτα από καταγγελία για μοιχεία και δεύτερος ιερέας.

Βίαζε την κόρη της αδελφής του

Το Μάιο του 2013 στην Λευκωσία, ιερέας καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκισης για τον βιασμό της 26χρονης ανιψιάς του.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν κατά την απόφαση του Κακουργιοδικείου, η 26χρονη πήγε για να κάνει ένα ντους ώστε να πάει στη δουλειά της. Βγαίνοντας από το μπάνιο βρήκε τον ιερέα να την περιμένει στο σαλόνι. Εκείνη πήγε στο δωμάτιό όπου την ακολούθησε. Άρχισε να της μιλά για τις γυναίκες και για τις σεξουαλικές σχέσεις. Πριν προλάβει εκείνη να αντιδράσει, της έπιασε τα χέρια και την έριξε στο κρεβάτι. Η κοπέλα προσπάθησε να τον απωθήσει, εκείνος όμως συνέχισε χωρίς να την ακούει και τελικά τη βίασε.

Μεταφέρθηκε στις Κεντρικές φυλακές, όπου συνέχισε να φορεί τα ράσα του. Η Ιερά Σύνοδος, επέδειξε για άλλη μια φορά χαμηλά αντανακλαστικά, αφού τον καθαίρεσε έξι μήνες μετά. Μάλιστα μέλη της εκκλησίας, μετέβησαν στις κεντρικές φυλακές, όπου τον ενημέρωσαν ότι δεν βρίσκεται πλέον στον κατάλογο με τους ιερείς.

Δολοπλοκίες με φόντο αξιώματα

Υπόθεση Παγκράτιου Μερακλή, η οποία προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Μητροπολίτης κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία το 1996, όταν κέρδισε στις εκλογές μετά τον θάνατο του Μητροπολίτη Μόρφου Χρύσανθου. Παρόλο που έλαβε το ποσοστό του 96%, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Α’, απέρριψε την υποψηφιότητά του.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των πιστών για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου, ξέσπασαν φήμες εναντίον του Μερακλή πως είχε προσβληθεί από AIDS, τις οποίες ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά. Η Αρχιεπισκοπή μετατράπηκε σε πεδιό μάχης, αφού χιλιάδες υποστηρικτές του αντιδρούσαν έντονα με τα όσα συνέχιζε να υποστηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος, δημιουργώντας πρωτοφανή επεισόδια.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Ιερά Σύνοδος, αφού επανεξέτασε την υπόθεση, έλαβε απόφαση για μερική άρση αργίας, επιτρέποντάς του ουσιαστικά, κατόπιν άδειας του επιχώριου Επισκόπου, να τελεί ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια

Χτυπήματα κάτω από τη μέση

Χτυπήματα κάτω από τη μέση και στο βάθος η διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θώκου. Μετά την αποχώρησης του Χρυσόστομου του Α' οργίασαν οι φήμες περί ομοφυλοφιλικών σχέσεων του Μητροπολίτη Αθανάσιου.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε ενώπιον της Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου, η οποία συνήλθε το 2000 και λειτούργησε ως Συνοδικό Δικαστήριο. Εκεί οι κατηγορίες κατέρρευσαν. Στο δικαστήριο ως μάρτυρας, κατέθεσε κομμωτής από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατηγόρησε τον Αθανάσιο ότι τον παρενόχλησε σεξουαλικά, όταν βρισκόταν ως δόκιμος στην Μονή Βατοπεδίου. Όταν το δικαστήριο όμως ζήτησε από τον μάρτυρα, να υποδείξει ποιος είναι ο Αθανάσιος,  εκείνος έδειξε άλλο ιεράρχη, δικαιώνοντας πανηγυρικά τον Μητροπολίτη Λεμεσού.

Μητροπολίτης σε ρόλο.. ντεντέκτιβ

Μάιος του 2017.  Ο Πάφου Γεώργιος, έκανε τον... ντετέκτιβ μετά από καταγγελία πολίτη, πως ο ιερέας με τρία παιδιά διατηρούσε παράνομο ερωτικό δεσμό με την 32χρονη αρραβωνιαστικιά του.

Οι δύο τους μετέβησαν στο διαμέρισμα, όπου ο ιερέας και η 32χρονη συνευρίσκονταν. Ο Μητροπολίτης αφού εντόπισε το όχημα του ιερέα, τον κάλεσε να εξέλθει του διαμερίσματος, όπου και ομολόγησε ότι είχε ερωτικές σχέσεις με την 32χρονη.

Παρόλο που οι Μητροπολίτες Κιτίου και Μόρφου, τάχθηκαν υπέρ αυστηρής καταδίκης του, τα άλλα τρία μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου, αποφάσισαν την τριετή αργία του. Ως εκ τούτου τον Απρίλιο του 2019, επέστρεψε στα ιερά του καθήκοντα.

Το σπίτι των θαυμάτων

Μια πρωτοφανής ιστορία, με ψεύτικα θαύματα διαδραματίστηκε το 1997, στο Τραχώνι της Λεμεσού.

Ένας ιδιοκτήτης μιας κατοικίας, μαζί με την οικογένεια, φίλους και συγχωριανούς του, αλλά και κάποιους πρόθυμους ιερείς έστησαν, όπως κατέληξε στο πόρισμα της και η Ιερά Σύνοδος, μια καλοστημένη απάτη εις βάρος των πιστών, ζωγραφίζοντας στους τοίχους εικόνες και σύμβολα τα οποία σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονταν ήταν προφητείες για τα όσα θα ακολουθούσαν.

Ο χρόνος βέβαια είναι από μόνος του ο επίλογος που απέδειξε πως τίποτα από τα όσα εμφανίζονταν στους τοίχους του φτωχικού σπιτιού στο Τραχώνι δεν είχε να κάνει με κάποιο θαύμα, αλλά ήταν προϊόν πλεκτάνης.

Διαβάστε επίσης: Καρέ καρέ η στιγμή που κουκουλοφόροι φορτώνουν το χρηματοκιβώτιο απ'τη Μονή

Keywords
Τυχαία Θέματα