«Ταμείο» για ΓεΣΥ εν μέσω απεργιών

Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την ημέρα εφαρμογής του Γενικού Συστήματος στην Κύπρο, με την «επέτειο» να σημαδεύεται από απεργίες

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου έκανε σήμερα τον απολογισμό, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 

Όπως ανέφερε, η αποτίμηση για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ κρίνεται θετική. 

«Σε γενικές γραμμές, η έναρξη του ΓεΣΥ έγινε ομαλά και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες

με θέρμη και ενθουσιασμό. Χαρακτηριστικό αυτής της αποδοχής είναι η μαζική εγγραφή των δικαιούχων στο Σύστημα. Τα στοιχεία που είχαμε μέχρι χθες το μεσημέρι και αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, δείχνουν ότι έχουν εγγραφεί πέραν των 621 χιλιάδων δικαιούχων», σημείωσε. 

Τον 1ο μήνα, έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ 378 Προσωπικοί Ιατροί για ενήλικες, 118 Προσωπικοί Ιατροί για παιδιά, 612 Ειδικοί Ιατροί από όλες τις ειδικότητες, 476 φαρμακεία και 566 φαρμακοποιοί, 125 Κλινικά Εργαστήρια και 436 Εργαστηριακοί και εργαστηριακοί επιστήμονες και 13 Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα παγκύπρια.

Τόνισε, παράλληλα, ότι ο αριθμός των προσωπικών ιατρών είναι ικανοποιητικός, «θα ήθελα να αναφερθώ και σε κάποιους ισχυρισμούς που διαρρέουν ορισμένοι κύκλοι και αναφέρονται σε μη ικανοποιητικό αριθμό εγγεγραμμένων Προσωπικών Ιατρών ενηλίκων. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τους δικαιούχους που έχουν ενεργοποιήσει την εγγραφή τους στο Σύστημα, για κάθε έναν από τους 378 Προσωπικούς Ιατρούς ενηλίκων αναλογούν περίπου 1,400 δικαιούχοι. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ευσταθούν, αφού τα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν πως οι μέχρι στιγμής Προσωπικοί Ιατροί τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών που έχουν συμβληθεί είναι ικανοποιητικοί για να καλύψουν ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι δύο ιατροί έχουν αποχωρήσει από το ΓεΣΥ, με τον Υπουργό να σημειώνει ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό αριθμό.  

Παρά τα θετικά στοιχεία, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι παρουσιάστηκαν και προβλήματα, όπως η υπερ-εκμετάλλευση του συστήματος από τους δικαιούχους, καθυστερήσεις σε μεμονωμένες περιπτώσεις, υπερ-συνταγογράφηση φαρμάκων, που με τη σειρά του έφερε κάποιες ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων. 

Ωστόσο, ανέφερε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη των προβλημάτων. 

«Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, αφού έχω πλήρη επίγνωση πως υπάρχουν αρκετά ακόμα που χρειάζεται να γίνουν, ώστε το Σύστημα να αποδώσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό που να ικανοποιεί όλους μας. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι και πλέον έχουμε όλοι ευθύνη να διατηρήσουμε τη συνεχή ροή του», σημείωσε καταληκτικά. 

Απολογισμός με απεργίες 

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 6.30 το πρωί απεργία στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, από τα τμήματα καθαριότητας, βοηθών θαλάμου, εργάτες μαγειρείου κουζίνας, καθώς και κλητήρων του χειρουργείου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη συμπλήρωση των κενών θέσεων και μακροχρόνιων αδειών ασθενείας.

Αίτημα των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ είναι η άμεση πρόσληψη είκοσι καθαριστριών και έξι κλητήρων.

Ενώπιον των εργαζομένων τέθηκε η πρόταση που υποβλήθηκε από τον ΟΚΥπΥ, οι οποίοι, ωστόσο, αντέδρασαν έντονα και δεν την αποδέχονται, σύμφωνα με δηλώσεις της Μαρίας Σιυντζέρη, Επαρχιακής Γραμματέως της Συντεχνίας Κυβερνητικών ΠΕΟ Λεμεσού.

Εν αναμονή για ΠΑΣΥΚΙ 

Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να ληφθούν και οι αποφάσεις σχετικά με την εξαγγελθείσα απεργία στα ΤΑΕΠ, στις 9 Ιουλίου. 

Το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να συνέλθει για να ενημερωθεί σχετικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον Υπουργό Υγείας και με τη συμμετοχή του ΟΚΥπΥ και των Διευθυντών των ΤΑΕΠ, και ακολούθως να αποφασίσει εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί κανονικά η εξαγγελθείσα απεργία στα ΤΑΕΠ.

Πιθανότατα την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση με τον Οργανισμό.

Η αντίδραση του Υπουργού 

Κληθείς να σχολιάσει τις απεργίες, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο αυτές πραγματοποιούνται. 

Όπως είπε, οι απεργίες δεν εξυπηρετούν σε κάτι, αλλά ταλαιπωρούν το κοινό. 

Το Υπουργείο, σημείωσε, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που μπορεί για την αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων. 

Το νερό μπήκε στο αυλάκι και έχουμε όλοι την ευθύνη για τη συνεχή ροή του, πρόσθεσε. 

«Καρφώνει» ΟΚΥπΥ 

Σε μια άλλη εξέλιξη, για ολιγωρία εκ μέρους του ΟΚΥπΥ στη διαχείριση και επίλυση του προβλήματος που προέκυψε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, κάνει λόγο ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε ανάρτησή του στο Twitter

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η ολιγωρία που επέδειξε και εξακολουθεί να δείχνει μέχρι και σήμερα το πρωί ο ΟΚΥΠΥ στη διαχείριση/επίλυση του προβλήματος που προέκυψε εδώ και μέρες με τους ωρομίσθιους στο Γεν Νοσοκομείο Λεμεσού είναι ανησυχητική». 

Keywords
Τυχαία Θέματα