Τατάρ: Αναγκαία η εξεύρεση πόρων για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας

Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (17.04.24 brtk.net), κατοχικός ηγέτης συναντήθηκε χθες με τον «πρόεδρο» της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που συστάθηκε από την «τουρκοκυπριακή ένωση δικηγόρων», Οζγκούλ Όζγιγιτ (Özkul Özyiğit) και με αντιπροσωπεία που τον συνόδευε. 

Σύμφωνα με επισκόπηση του Τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μιλώντας κατά τη συνάντηση, ο Τατάρ επεσήμανε τη σημασία της «διεθνώς αναγνωρισμένης επιτροπής ακίνητης περιουσίας (ΕΑΠ)», όπως τη χαρακτήρισε, για την αντιμετώπιση των περιουσιακών προβλημάτων στο Κυπριακό και τόνισε ότι θα πρέπει να

δημιουργηθούν οι απαραίτητοι πόροι για την εκπλήρωση του καθήκοντός της και την άμεση ανταπόκριση στις αιτήσεις που υποβάλλονται.

Αναφέροντας ότι πάντα παρακολουθούσε στενά το έργο της «επιτροπής» όταν ήταν «πρωθυπουργός», ο Τατάρ είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως «πρόεδρος», συναντούσε συνεχώς την «πρόεδρο της επιτροπής», Νοβπέρ Φερίτ Βεχτσί (Növber Ferit Veçhi) και συνεργαζόταν με την «σύμβουλο νομικών υποθέσεων της προεδρίας», Σουλέν Καραμπατζιάκ (Sülen Karabacak) για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.   

«Πρόθεσή μας, είναι να κάνουμε την επιτροπή ακίνητων περιουσιών, η οποία είναι αποτελεσματική,  να λειτουργήσει περισσότερο», δήλωσε ο Τατάρ, σημειώνοντας ότι υπάρχει αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή περιουσιών αναλόγως των «όρων του νόμου της επιτροπής». 

Αναφέροντας ότι οι Τουρκοκύπριοι άφησαν χιλιάδες στρέμματα περιουσιών στη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, και σε αντάλλαγμα έλαβαν περιουσίες ίσης αξίας στο «βορρά», ο Τατάρ υποστήριξε ότι αποποιήθηκαν τις περιουσίες ίσης αξίας που έλαβαν.

Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα περιουσιών στην «ΤΔΒΚ» που έχουν τύχει αποποίησης υπέρ του «κράτους», ο Ταταρ δήλωσε: «Μια μέρα, αυτές οι περιουσίες θα αξιολογηθούν στην επιτροπή και θα ανταλλαχθούν».

Επαναλαμβάνοντας ότι πλέον δεν αποδέχονται λύση στη βάση ομοσπονδίας και ότι η «νέα πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι μια συμφωνία βασισμένη στη συνεργασία δύο κρατών», ο Τατάρ δήλωσε ότι το περιουσιακό πρόβλημα θα λυθεί με ανταλλαγή, επιστροφή ή αποζημιώσεις και υποστήριξε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η ολική (global) ανταλλαγή, όπως πρότεινε στο παρελθόν ο Ραούφ Ντεντκτάς.

Αναφέροντας ότι «η εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της ΤΔΒΚ είναι σημαντική και ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη διατήρησή της», ο Τατάρ συνεχάρη τον «πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της επιτροπής» για το έργο τους και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην ανάδειξη του «θεσμού».

Με τη σειρά του, ο Όζγιγιτ αναφέρθηκε στη σημασία της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» και υποστήριξε ότι εξηγούν τη σημασία αυτή σε κάθε πλατφόρμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τατάρ, Αναγκαία,tatar, anagkaia