Τατάρ: Καρπός ορθής πολιτικής η αναφορά Νούλαντ σε «πρόεδρο Τατάρ»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι η αναφορά της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο σε «πρόεδρο Τατάρ» και η μετέπειτα απολογία της λέγοντας ότι «ήταν λάθος», σημαίνει αποδοχή της «πραγματικότητας της ΤΔΒΚ» διεθνώς, σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο.   

Μιλώντας στην τουρκική κρατική

τηλεόραση TRT, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και το εξής:

«Η αναφορά της Νούλαντ σε πρόεδρο Τατάρ δείχνει ότι είναι φανερό πλέον πως στα διεθνή κέντρα και σε κάποια μέρη της διπλωματίας γίνεται περισσότερο αποδεχτή η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ, λαμβάνει πιο πολύ χώρο και αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να είναι οπωσδήποτε πάνω σε αυτή την εξίσωση. Επομένως, έχουμε δείξει για άλλη μια φορά πόσο εύστοχο είναι το γεγονός ότι διεξάγουμε την πολιτική μας μέσω της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι ορθή. Ο αγώνας που διεξάγεται εδώ και χρόνια άρχισε να αποδίδει καρπούς». 

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με αυτόν προέκυψε πόσο νόημα και αξία έχει η πολιτική του και ισχυρίστηκε: «Όπως όλοι είδαμε, οι Ουκρανοί έμειναν μόνοι. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε οι ΗΠΑ ήταν στο πλευρό των Ουκρανών. Προσπαθούν να κάμψουν την Τουρκία με κάποιες ενέργειες και εμπάργκο, όμως έγινε ό,τι ήταν να γίνει». 

Ο παράνομος Bayrak μεταδίδει ότι ο Τατάρ υπενθύμισε ότι η πολιτική τους είναι ότι πρέπει να γίνει αποδεχτή η θέση περί δύο κυρίαρχων ίσων κρατών που ζουν πλάι-πλάι και η συνέχιση των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της Τουρκίας. «Με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας φάνηκε πόσο ορθό είναι αυτό», ισχυρίστηκε. 

Υποστηρίζοντας ότι η «πραγματικότητα της ΤΔΒΚ» γίνεται αποδεχτή διεθνώς, ο Τατάρ επεσήμανε ότι «έστω και αν αυτό δεν είναι αναγνώριση, είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να υποτιμηθεί».

«Εξηγήσαμε πόση αξία έχουν για εμάς οι εγγυήσεις της Τουρκίας για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε αυτή την χώρα και πόσο αναγκαία είναι η παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί για συνέχιση της ειρήνης», είπε και υπενθύμισε και την προ δύο μηνών αναφορά του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε «ΤΔΒΚ».

«Επομένως βλέπουμε πόσο εύστοχη και ορθή είναι η νέα μας πολιτική», ισχυρίστηκε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι αλλάζουν τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι είναι πολύ σημαντική η πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο Τατάρ επανέλαβε επίσης ότι ανέφεραν με επιχειρήματα [στην Νούλαντ] ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα πρέπει να προωθούνται κατά τρόπο που δεν πλήττει την εξουσία των δύο πλευρών και πρόσθεσε:

«Στο θέμα του ηλεκτρισμού πρέπει να υπάρξει σύνδεση με την ΕΕ μέσω Τουρκίας. Η σύνδεση με ένα καλώδιο θα μας δώσει πολύ σημαντικές ευκαιρίες. Η διασύνδεσή μας μέσω Τουρκίας πρέπει να γίνει με έγκριση της ΕΕ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σχέδιο για το μέλλον του νησιού. Σημαίνει ανακούφιση των τομέων τόσο για τα ΜΟΕ όσο και οικονομικά».

Διαβάστε ακόμη:

Τατάρ σε Νούλαντ: Αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας για να αρχίσουν συνομιλίες

Νούλαντ στη Χουριέτ: Θα χρειαστούν νέοι αγωγοί στην ανατολική Μεσόγειο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τατάρ, Καρπός, Νούλαντ,tatar, karpos, noulant