Τατάρ: Θέλουν να διώξουν τους Τουρκοκύπριους από την Πύλα

Η Güneş (21.08.23), όπως αναφέρεται στον τουρκοκυπριακό Τύπο, γράφει τον ισχυρισμό ότι οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αδικούν τους Τουρκοκύπριους στο θέμα της κατασκευής του δρόμου Πύλας-Άρσους πρόβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Aydınlık.

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο ουσιαστικός σκοπός είναι να εξαναγκαστούν να φύγουν οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο χωριό και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οι Τουρκοκύπριοι

που ζουν στην Πύλα, ο Τατάρ πρόσθεσε:

«Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών διαπράττουν σοβαρή αδικία. Οι Ελληνοκύπριοι περνούν άνετα απ’ εδώ. Οι αξιωματούχοι των ΗΕ δεν φέρουν απολύτως καμία αντίρρηση σε αυτό. Όμως, όταν θέλουν να περάσουν οι Τούρκοι δημιουργούν προβλήματα. Αυτό είναι αδικία».

Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι ο δρόμος που θέλουν να κατασκευάσουν «έχει εντελώς ανθρωπιστικούς σκοπούς», ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανείς στην εν λόγω περιοχή και ισχυρίστηκε:

«Οι Τούρκοι που ζουν εδώ έχουν ασθενείς, έχουν προβλήματα. Σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των πολιτών μας που ζουν εδώ. Κατασκευάζουμε έναν δρόμο 11 χιλιομέτρων. Ουσιαστικά, ο λόγος που υπάρχει αντίθεση σε αυτό τον δρόμο είναι η συνέχιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας που ζουν εδώ, ο εξαναγκασμός τους σε μετανάστευση, η εγκατάλειψη των εδαφών τους. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Οπωσδήποτε δεν θέλουμε να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους οι πολίτες μας που ζουν εδώ. Θα κάνουμε τα πάντα για να λύσουμε τα προβλήματά τους. Θα διασφαλίσουμε την άνετη πρόσβασή τους στις άλλες περιοχές της ΤΔΒΚ». 

«Δεν υπάρχει στρατιωτικός σκοπός εδώ»

Εξάλλου, η Kıbrıs (19.08.23) γράφει ότι μιλώντας στο τουρκικό CNN-Türk, ο Τατάρ δήλωσε ότι λόγω του σαββατοκύριακου οι εργασίες κατασκευής του δρόμου έχουν επιβραδυνθεί και υποστήριξε:

«Είναι μια ανθρωπιστική ενέργεια αυτή. Ευχή μας είναι να λυθεί μέσω συναίνεσης. Πρέπει να ανοίξει αυτός ο δρόμος. Δεν υπάρχει στρατιωτικός σκοπός εδώ. Έρχονταν πολλά παράπονα από τον λαό μας σε αυτό το θέμα. Αυτό το μέρος είναι ένα ιδιαίτερο χωριό. Δεν εγκαταλείπουμε όλα μας τα δικαιώματα που έχουμε εκεί. Θα κάνουμε εκείνο το μέρος όπως ελπίζουμε και θα προστατεύσουμε την κυριαρχία μας. Πιστεύω ότι το πρόβλημα θα λυθεί με λογικό τρόπο. Δεν εποφθαλμιούμε το έδαφος κανενός».

Επικρίνοντας τα Ηνωμένα Έθνη, ο Τατάρ είπε ότι ο διεθνής οργανισμός δεν δέχεται τους Τουρκοκύπριους ως συνομιλητές του, ότι συνομιλεί μόνο με την «νότια Κύπρο» κατά την έκφρασή του, και ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν την κατασκευή του δρόμου. 

«Θέμα κυριαρχίας ο δρόμος Πύλας-Άρσους»

Στο μεταξύ, η Kıbrıs (19.08.23) γράφει ότι απαντώντας σε ερωτήσεις της Kıbrıs TV, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος του δρόμου Πύλας-Άρσους βρίσκεται σε έδαφος της «ΤΔΒΚ» και απευθυνόμενος στα Ηνωμένα Έθνη ρώτησε: «Με ποια ιδιότητα προσπαθείτε να εμποδίσετε εργασία στο δικό μου έδαφος;»

Σημειώνοντας ότι η διαδικασία θα άρχιζε τον Ιούνιο, όμως καθυστέρησε λόγω του γεγονότος ότι ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης, Κόλιν Στιούαρτ απουσίαζε στο εξωτερικό, ο Τατάρ είπε ότι έγιναν τα απαραίτητα βήματα μετά την επιστροφή Στιούαρτ.  

Υποστηρίζοντας ότι λόγω των «βασάνων» που υπομένει ο λαός της Πύλας μειώθηκε ο τουρκικός πληθυσμός του χωριού, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

«Οι άνθρωποί μας εγκαταλείπουν το μέρος εκείνο λόγω αυτού του βασάνου, διότι είναι δύσκολο να πηγαινοέρχονται. Όμως ενώ ο ελληνικός πληθυσμός αυξάνεται εκεί, ο τουρκικός μειώνεται. Αυτό είναι ένα ζήτημα κυριαρχίας. Αν υπάρχει ένα κοινό χωριό εκεί και έχουν δικαίωμα να ζουν εκεί οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Πύλας, αυτή η κίνηση είναι πολύ ορθή. […]»

Διαβάστε επίσης: Καμία εξέλιξη στην περιοχή της Πύλας – Τηρείται στάση αναμονής

Keywords
Τυχαία Θέματα