Τατάρ: Θέμα δικαιωμάτων Τ/κ που δουλεύουν σε Βρετανικές Βάσεις στην Πενταμερή

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι πρέπει να προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκύπριων εργαζομένων στις Βρετανικές Βάσεις και στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ότι διαπράττει αδικίες εναντίον των Τουρκοκυπρίων και ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα τους δικαιώματα, γράφει η Güneş (13.03.21).

 

Σύμφωνα με ανασκόπηση του τ/κ Τύπου από το ΓΤΠ, σε νακοίνωση της «προεδρίας», ο Τατάρ, σε συνάντηση με το λεγόμενο δήμαρχο του κατεχόμενου χωριού Πέργαμος Ιλκέρ

Εντίπ, ενημερώθηκε για τα προβλήματα των συνταξιούχων Τουρκοκύπριων εργαζομένων στις Βρετανικές Βάσεις και στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

 

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι διαπράττονται ένα σωρό αδικίες στα δικαιώματα αυτών των Τουρκοκύπριων εργαζομένων, επειδή οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας με την δικαιολογία, ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν εγκατασταθεί στο «βορρά» [κατεχόμενα] μετά το 1974, δεν τους αναγνωρίζουν τα «έγγραφα γάμου» ή «τα πιστοποιητικά γεννήσεως» που εκδόθηκαν εκεί. Ισχυρίστηκε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τα εργασιακά δικαιώματα, από την στιγμή που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες στο χώρο εργασίας.

 

Στη συνέχεια, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εργαλειοποιήσει αυτό το θέμα και ότι προσπαθεί να καταπατήσει τα εργασιακά δικαιώματα των Τουρκοκύπριων εργαζομένων, προσθέτοντας ότι θα μεταφέρει το θέμα στην ατζέντα της άτυπης διάσκεψης 5+1, καθώς και σε άλλες συναντήσεις. 

Επιπρόσθετα, ο Τατάρ είπε ότι αφού οι Βρετανικές Βάσεις είναι κυρίαρχο βρετανικό έδαφος θα λάβει και την άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν έχει καμία διαφορά από τον ελληνοκυπριακό και ότι η κυριαρχία τους είναι ίση. 

Keywords
Τυχαία Θέματα