Τατάρ:O Tσώρτσιλ είπε το νησί να επιστραφεί σε Οθωμανούς αν φύγουν οι Βρετανοί

Η Halkın Sesi (11.05.23) γράφει ότι την άρση της «αδικίας» κατά των Τουρκοκυπρίων στο θέμα των απευθείας πτήσεων, του απευθείας εμπορίου και των λεγόμενων αθλητικών εμπάργκο ζήτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ από τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης, Leo Docherty, με τον οποίο συναντήθηκε στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και ΠΛηροφοριών, σε δηλώσεις στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ μετά την συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι εξήγησε στον συνομιλητή του τις αδικίες που γίνονται

στους Τουρκοκύπριους και την άνιση μεταχείρισή τους και ζήτησε στήριξη. 

Ο Τατάρ ανέφερε ότι υπενθύμισε στον Docherty μια δήλωση που έκανε  στην Λάρνακα ο πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός Winston Churchill, ο οποίος είπε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και σε περίπτωση που φύγουν από το νησί αυτό θα επιστραφεί στους Οθωμανούς. Πρόσθεσε ότι του ανέφερε πως η Βρετανία ήταν κυρίαρχη στο νησί από το 1923 μέχρι το 1960 και πήρε δύο κυρίαρχες βάσεις με τις συμφωνίες του 1960, επισημαίνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι ακόμα διεξάγουν «αγώνα για το δικαίωμα της κυριαρχίας». 

Ο Τατάρ είπε ότι ανέφερε στον Docherty ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη αδικία απ’ αυτήν και ότι και στις συμφωνίες σημειώνεται ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ίσοι και κυρίαρχοι στο νησί. 

Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι είπε στον συνομιλητή του ότι η Βρετανία δεν εκπλήρωσε τις εγγυητικές της υποχρεώσεις και παρέμεινε θεατής στις επιθέσεις της ΕΟΚΑ κατά των Τουρκοκυπρίων, ισχυριζόμενος ότι το 1974 η Τουρκία προέβη σε μια «δικαιολογημένη επέμβαση» στο νησί και «έφερε την ειρήνη», η οποία έδωσε την ευκαιρία για ανάπτυξη και των Ελληνοκυπρίων.

Υποστηρίζοντας ότι ο τουρκικός στρατός είναι σημαντικός για την ειρήνη στην περιοχή και όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ επανάλαβε στον Docherty την θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν και αδίκησε τους Τουρκοκύπριους αποδεχόμενη ως μέλη τους Ελληνοκύπριους, κάτι το οποίο παραδέχθηκε πως ήταν λάθος και ο τότε Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Jack Straw.

Ισχυριζόμενος ότι ο τέως Πρόεδρος Αναστασιάδης οδήγησε σε κατάρρευση τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα το 2017 με την θέση «μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις», ο Τατάρ ζήτησε από τον Docherty να αξιολογήσει ως πρώην στρατιωτικός και Υπουργός Άμυνας το κατά πόσον η Τουρκία θα αφήσει την Κύπρο στην ΕΕ την ώρα που υπάρχουν τα θέματα του φυσικού αερίου και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε ότι οποιοδήποτε άλλο έθνος στην θέση της Τουρκίας το ίδιο θα συμπεριφερόταν. 

Σημειώνοντας ότι ζήτησε από τον Docherty, η Βρετανία, ως χώρα που εξήλθε από την ΕΕ, να «διευκολύνει» τους Τουρκοκύπριους στο θέμα των απευθείας πτήσεων και του απευθείας εμπορίου, ο Τατάρ είπε ότι του ανέφερε πως αν η Βρετανία θεωρεί τον εαυτό της ως μια χώρα που πιστεύει στην ισότητα, πρέπει να μεταχειρίζεται ισότιμα τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.

Επισημαίνοντας το λεγόμενο εμπάργκο στον αθλητισμό, ο Τατάρ ανέφερε ότι ζήτησε από τον Βρετανό Υπουργό να συμμετάσχουν και τουρκοκυπριακές ομάδες σε αγώνες βόλεϊ που θα διοργανωθούν στην Βρετανία για τα μέλη της τουρκοκυπριακής ομάδας βόλεϊ που έχασαν στην ζωή τους στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και να παρακολουθεί το θέμα η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στην Λευκωσία. 

Ο Τατάρ έθεσε και το θέμα της μη πρόσκλησής του στην τελετή στέψης του Βασιλιά Κάρολου του Γ’. Υπενθυμίζοντας ότι στην Βρετανία ζουν πολλοί Τουρκοκύπριοι και στην κατεχόμενη Κύπρο υπάρχουν 20 χιλιάδες Βρετανοί πολίτες, ο Τατάρ είπε ότι υπάρχει μια ειδική σχέση ανάμεσα στην Βρετανία και στους Τουρκοκύπριους, όμως παρά ταύτα, ο ίδιος δεν προκλήθηκε στην στέψη του Βασιλιά Καρόλου του Γ’, αλλά ούτε και στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ. 

Ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν εκπροσωπούν τους Τουρκοκύπριους, ότι μετά την λεγόμενη εκδίωξή τους από το κράτος το 1963 οι Τουρκοκύπριοι ίδρυσαν μια «κρατική δομή» εξ ανάγκης (out of necessity), ότι πέρασαν 60 χρόνια από τότε και ότι σήμερα έχουν το δικό τους «κράτος» και επομένως έπρεπε να λάβουν πρόσκληση από την Βρετανία. 

Ο Τατάρ ανέφερε στον Docherty ότι είναι μεγάλη αδικία να αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι, ότι δεν το περίμεναν αυτό ειδικά από την Βρετανία, η οποία βρισκόταν στο τραπέζι σε όλες τις συμφωνίες για την Κύπρο, γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό και είναι εγγυήτρια δύναμη, και υποστήριξε ότι με αυτή την στάση της Βρετανίας τιμωρούνται οι Τουρκοκύπριοι που ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο, αν ληφθούν υπόψη και οι διαμένοντες στο εξωτερικό. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τατάρ O Tσώρτσιλ, Οθωμανούς, Βρετανοί,tatar O Tsortsil, othomanous, vretanoi