Τατάρ:Δεν θα υποχωρήσουμε από τα «σύνορα» μας-Είναι η τιμή και αξιοπρέπεια μας

Ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του πρακτορείου Αναντολού δήλωσε ότι «είναι αναπόφευκτη η νέα πολιτική των δύο κρατών, της κυριαρχικής ισότητας των δύο λαών και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτο».

Ο Τατάρ επεσήμανε ότι εξήγησαν στον κόσμο μια νέα

πολιτική για το νησί με την υποστήριξη της Τουρκίας κι ότι συμμετέχουν κάθε χρόνο στις συναντήσεις του ΟΗΕ, διότι «πάντοτε από εδώ το Ελληνο-κυπριακό δίδυμο συνεχίζει την προπαγάνδα του και επί 60 χρόνια οι κραυγές μας δεν μπορούσαν να ακουστούν. Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί στην Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι είναι ιστορικά ένας ξεχωριστός λαός. Δεν υπάρχει εθνικότητα που να ονομάζεται "Κύπριος", είτε είσαι Τούρκος είτε Ρωμιός στην Κύπρο. Έτσι είναι η κατάσταση και έτσι συνεχίζεται. Και κάποιοι συμφωνούν».

Διαβάστε ακόμη: Την Τετάρτη η ομλία ΠτΔ - Βλέπει Μητσοτάκη και Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

Υπογράμμισε ότι θα συνεχίσουν τις εκκλήσεις τους για να δουν κάποιοι την πραγματικότητα στην Κύπρο, ενώ ανέφερε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ ήταν άδικη για την Τουρκία και «άσχετη με τις πραγματικότητες στην Κύπρο».

Ο Τατάρ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η πραγματικότητα είναι η εξής: Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο».

«Το ομοσπονδιακό σύστημα δεν θα γίνει αποδεκτό»

Ο Τατάρ τόνισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτό ούτε το ομοσπονδιακό σύστημα στο νησί ούτε κάποια άλλη λύση που θα καταργούσε το καθεστώς της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη.  Ο Τατάρ δήλωσε πως από εδώ και στο εξής οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αποδεχθούν "την κατάργηση του δικού κράτους τους" και ανέφερε ότι η επίλυση των προβλημάτων μπορεί να γίνει μόνο με μια προσέγγιση "win-win".

Δήλωσε ότι μια καλύτερη περιφερειακή σταθερότητα θα ήταν προς όφελος όλων και ότι όσοι δεν αποδέχονται την πραγματικότητα από "πείσμα", εμποδίζουν το δρόμο για τη συμφιλίωση στην περιοχή.

Δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το ψευδοκράτος έχει πολύ ικανοποιητικές σχέσεις με την Τουρκία, ο Τατάρ συνέχισε: «Ανέκαθεν κοιτούσα το μέλλον με αισιοδοξία και έτσι θα είναι από εδώ και στο εξής».

Διευκρίνισε ότι ο 13ος όροφος του Σπιτιού της Τουρκίας παραχωρήθηκε στο ψευδοκράτος και ότι από εκεί θα πραγματοποιούνται συναντήσεις. "Όλα αυτά ενισχύουν τη δύναμη της ΤΔΒΚ", είπε.

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο εξοπλισμός της ελληνοκυπριακής πλευράς από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ανατολική Μεσόγειο επίσης σημείωσε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου και ότι πιστεύει πως εάν έστω και μια από τις εν λόγω εγγυήτριες δυνάμεις δεν δώσει την έγκρισή της, τότε τίποτα δεν μπορεί να ισχύσει.

Ο Τατάρ ανακοίνωσε ότι το νέο αεροδρόμιο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στην Τύμπου, έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 10 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έργο στην περιοχή μετά το έργο ύδρευσης.

Ο Τατάρ τόνισε ότι οι Τ/Κ έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες παρά τα εμπάργκο.

"Με αυτά τα επιτεύγματα, με τη θεσμική της δομή ως κράτος και με κάθε είδους βούληση, έχει πλέον φτάσει σε μια θέση που μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο. Αυτό είναι σημαντικό. Για εμάς, η λύση των δύο κρατών είναι πραγματικά πολύ πιο ασφαλής και πολύ πιο σίγουρη. Δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε κάποιο βήμα πίσω από τη λύση των δύο κρατών, ειδάλλως μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλους κινδύνους".

Ο Τατάρ υπογράμμισε ότι το ψευδοκράτος είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και δήλωσε ότι: «Τα σύνορα που καθορίστηκαν από την ‘’Ειρηνευτική Επιχείρηση’’ (Τουρκική Εισβολή)  για την Κύπρο το 1974 είναι η τιμή και η αξιοπρέπειά μας. Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από αυτά τα σύνορα, δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε».

Το οδικό έργο Πύλας-Άρσους

Ο Τατάρ εξήγησε ότι εργάζονται για το έργο του δρόμου Πύλας-Άρσους εδώ και 25 χρόνια και ότι ξεκίνησαν αυτό το έργο προκειμένου να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των Τουρκοκυπρίων της Πύλας προς τα Κατεχόμενα.

Ο Τατάρ επεσήμανε ότι στην ελληνική πλευρά του νησιού κατασκευάστηκαν δρόμοι από τη Πύλα μέχρι την Λάρνακα στη νεκρή ζώνη καθώς επίσης χτίστηκαν σπίτια και χτίστηκαν εμπορικά κέντρα, ωστόσο κανένας δεν έβγαλε άχνα γι' αυτό. Ο Τατάρ σημείωσε επίσης ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ έβαλε κάθε είδους εμπόδια στο οδικό έργο των Κατεχομένων.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι περισσότεροι από 500 Τουρκοκύπριοι ζουν στην Πύλα και ότι είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν αυτό το οδικό έργο με την υποστήριξη της Τουρκίας.

"Ποια είναι η ανθρωπιστική προσέγγιση όταν εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πηγαινοέρχονται στις περιοχές τους, αυτό πλέον πρέπει να το πει κάποιος στην κοινή γνώμη. Δεν θα πρέπει να το εμποδίσουν, διότι αυτός είναι ένας δρόμος που πρέπει να πραγματοποιηθεί λόγω ανθρωπιστικής ανάγκης.  Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη κανενός, ούτε πραγματοποιούμε αυτά τα έργα για υφαρπαγή γης. Η μεγαλύτερη επιθυμία και ευχή μας είναι να επιλυθεί ειρηνικά αυτό το θέμα".

Διαβάστε ακόμη: Αίτημα για δύο ρωσικά σχολεία στο κατεχόμενο Τρίκωμο

Απευθείας πτήσεις

Ο Τατάρ δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με διάφορες χώρες για την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων στο αεροδρόμιο της Τύμπου. Εφιστώντας την προσοχή στο ζήτημα των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Κύπρο, ο Τατάρ σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται κοντά στην πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισημαίνοντας τους δεκάδες χιλιάδες Βρετανούς πολίτες που ζουν στην ΤΔΒΚ και τον μεγάλο αριθμό Τουρκοκυπρίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τατάρ είπε: «Το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συνδέονται με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να πάνε στην ΤΔΒΚ με απευθείας πτήση έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επισήμανε ότι δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί πολίτες ζουν στα Κατεχόμενα και ένας μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συνδέονται με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να πάνε στην ΤΔΒΚ με απευθείας πτήση έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις αλλά ακόμα δεν κατάφεραν να λύσουν αυτό το ζήτημα».

Υποστήριξε ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκρίνει τις απευθείας πτήσεις προς την ΤΔΒΚ, θα έρθει αντιμέτωπο με την Κυπριακή Δημοκρατία, από την οποία και μόνο μπορεί να περάσει η έγκριση. "Ούτως ή άλλως δεν θέλουμε την έγκρισή της. Διότι αν δεχθώ την έγκρισή της, ως ΤΔΒΚ, κατά κάποιο τρόπο, θα υποταχθώ στην εξουσία της", είπε.

«Πρέπει να κάνουμε θυσίες»

Ο Τατάρ δήλωσε ότι "εάν σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα την ύπαρξη, το μέλλον, την ανεξαρτησία και την ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού σε αυτό το νησί, τότε θα πρέπει να πάρουμε αυτή την πολιτική πολύ σοβαρά και να κάνουμε κάποιες θυσίες".

Μιλώντας για το "Σχέδιο πόρων γης και ύδατος της ΤΔΒΚ", ο  Τατάρ δήλωσε ότι οι γεωργικές δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως στις νότιες ακτές της, είναι όμοιες με αυτές των Τ/Κ.

"Η μεταφορά του νερού εδώ είναι μια εντελώς διαφορετική οικονομική επιτυχία και έχει αλλάξει το πρόσωπο (της ΤΔΒΚ)", δήλωσε ο Τατάρ.

Υπογραμμίζοντας ότι οι εργασίες που διεξάγονται βασίζονται σε επιστημονική βάση, ο Τατάρ δήλωσε ότι έχει διεξαχθεί με επιτυχία ένα ευρύ φάσμα γεωργικών δραστηριοτήτων για την αύξηση της παραγωγικότητας των εδαφών της ΤΔΒΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα