Τελωνεία για ξέπλυμα: «Κάποιες φορές αφήνεται εσκεμμένα ο επιβάτης...»

Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση μεταφοράς χρημάτων από την Ουκρανή η οποία συνελήφθη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Τελωνείου, Γιώργος Κωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε για τις έρευνες που διεξάγει το Τμήμα, τονίζοντας ότι είχε ενημερωθεί η Αστυνομία για όλες τις φορές που μετέφερε χρήματα από το εξωτερικό προς την Κύπρο.

Αρχικά ανέφερε

ότι η Ουκρανή δήλωνε τα χρήματα τα οποία μετέφερε. «Είχε την υποχρέωση που απορρέει από τη νομοθεσία».

Διαβάστε ακόμη: Δεκαπέντε φορές μετέφερε χρήματα στην Κύπρο η Ουκρανή - Ενήμερη η Αστυνομία

Συμπλήρωσε ότι η ΚΔ είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον κανονισμό 16  του 2018. «Αναφέρει ότι κάθε ταξιδιώτης ο οποίος μεταφέρει  ποσό πάνω από 10.000 ευρώ οφείλει να τα δηλώσει  στο Τελωνείο.

Πρόσθεσε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν ποσά πάνω από τις 100.000 ευρώ τότε ενημερώνεται και η Αστυνομία.

Ερωτηθείς αν η εν λόγω κυρία δήλωσε και τις 15 φορές τα χρήματα που έφερε στην Κύπρο, ανέφερε ότι «έχει προχωρήσει σε δήλωση για όλες τις φορές που μετέφερε χρήματα στην Κύπρο. Όλες οι περιπτώσεις κοινοποιήθηκαν στη ΜΟΚΑΣ και στην Αστυνομία».

Ο κ. Κωνσταντίνου, επεσήμανε ότι από τη στιγμή που κάποιος μεταφέρει τέτοια ποσά σε μετρητά και δεν έχει επαρκείς δηλώσεις που να δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων, τότε δημιουργούνται υποψίες για παράνομες δραστηριότητες.

Ακόμη, ανέφερε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει μια υπό εξέλιξη έρευνα, ενδεχομένως  όσα περισσότερα στοιχεία προστίθενται τότε τόσο πιο εύκολα ξετυλίγεται το κουβάρι ενός οργανωμένου σχεδίου μεταφοράς μετρητών. Ίσως, κάποιες φορές να αφήνεται ο επιβάτης έτσι ώστε να μην του δημιουργηθούν υποψίες ότι παρακολουθείται».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η εν λόγω κυρία έφυγε από την Ουκρανία, πήγε στην Πολωνία, ακολούθως πήγε στην Αθήνα και στη συνέχεια δήλωσε τα χρήματα στην Κύπρο. «Δεν γνωρίζουμε αν δήλωσε τα χρήματα στην Πολωνία, ενώ στην Αθήνα δεν είχε την υποχρέωση να το κάνει».

Ο κ. Κωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι η Αστυνομία είχε ενημερωθεί από την αρχή για τα χρήματα που μετέφερε η Ουκρανή στην Κύπρο. «Αν θυμάμαι καλά τον Σεπτέμβριο είχε προβεί στην πρώτη της δήλωση. Ένα από τα στοιχεία τα οποία διερευνούμε είναι η διασύνδεση της με άλλα πρόσωπα τα οποία είναι στο μικροσκόπιο. Οι ενδείξεις μας είναι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις όπου δηλώθηκαν τέτοια ποσά είτε από ομοεθνείς της είτε από άλλης υπηκοότητας ταξιδιώτες».

Σημείωσε ότι οι υπηκοότητες αφορούν είτε Ρώσους είτε γειτονικών χωρών της Ουκρανίας. Επεσήμανε ότι τους έχουν απασχολήσεις αρκετές τέτοιες υποθέσεις. «Παρακολουθούμε και άλλες υποθέσεις. Το κύριος στοιχείο που συνδέει τις υποθέσεις είναι η προέλευση των χρημάτων που είναι από Ουκρανία ή Ρωσία».

Ερωτηθείς για τους ελέγχους από τα κατεχόμενα, ανέφερε ότι υπάρχει η εφαρμογή του κανονισμού της πράσινης γραμμής. «Κατά τον έλεγχο των διερχομένων, αν εντοπιστεί ποσό το οποίο υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ τότε γίνεται μια διαδικασία ενημέρωσης των σημείων εξόδου».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο τα σημεία διέλευσης από τα κατεχόμενα και για αυτό δεν υπάρχει ο έλεγχος. «Όμως όταν έρθει οφείλει να αναφέρει στο σημείο διέλευσης ότι μεταφέρει λεφτά».

Διαβάστε ακόμη: Τελωνείο: Αυτή είναι η διαδικασία μεταφοράς ρευστού στα σημεία εισόδου της ΚΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα