Κίνδυνος εξαφάνισης πουλιού σε Κύπρο- Σε συναγερμό υπηρεσίες

Σε κίνδυνο βρίσκεται ο πληθυσμός των γυπών στην Κύπρο, μετά τον εντοπισμό ακόμη ενός νεκρού πουλιού στην Επισκοπή στη Λεμεσό.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τη Λειτουργό Ανάπτυξης Έλενα Μαρκιτάνη, μας ανέφερε ότι το πρωί της Δευτέρας (06/12) βρέθηκε ένας νεκρός γύπας στην παραλία Ζαπάλο στην Επισκοπή στη Λεμεσό.

Μας ανέφερε ότι δέχτηκαν τηλεφώνημα από πολίτη που τους πληροφόρησε για τον εντοπισμό του νεκρού γύπα. Ο νεκρός γύπας, με ετικέτα σήμανσης ‘CAJ’, γεννημένος στην Κρήτη το 2011, έφθασε στην Κύπρο το 2012 για να ενδυναμώσει τον απειλούμενο πληθυσμό της Κύπρου.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση το BirdLife Cyprus: «Τον δακτυλιώσαμε, τον απελευθερώσαμε, τον παρακολουθήσαμε στις καταμετρήσεις μας, τον φωτογραφήσαμε, τον θαυμάσαμε. Χθες το πρωί τον βρήκαμε νεκρό στην παραλία Ζαπάλο στην Επισκοπή στη Λεμεσό. Έτσι εξαφανίζονται οι γύπες μας από τον ουρανό. Ένας ένας. Σιωπηλά. Ξαφνικά. Τραγικά».

Μετά τον εντοπισμό έγινε ακτινογραφία και εντοπίστηκαν σκάγια, ενώ από την πρώτη νεκροψία εντοπίστηκαν αιμορραγίες. Όμως, όπως μας ανέφεραν, αν και το πιο πιθανό είναι ο θάνατος να προήλθε από πυροβολισμό, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να πέθανε από δηλητηρίαση.

Η Λειτουργός Ανάπτυξης μάς εξήγησε ότι μόνο 20 γύπες περίπου απομένουν στο νησί μας και ο κάθε θάνατος έχει σοβαρές συνέπειες για την επιβίωση του είδους.

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ολόκληρος ο κυπριακός πληθυσμός του Γύπα Gyps fulvus να εξαφανιστεί.

Κίνδυνο για τους γύπες αποτελούν τα δηλητηριασμένα δολώματα που βάζουν παράνομα οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι ανεξέλεγκτοι πυροβολισμοί των κυνηγών.

Για να είναι βιώσιμος ο πληθυσμός του γύπα στην Κύπρο, πρέπει να αριθμεί σε 100 άτομα. Αυτή τη στιγμή, με 20 περίπου άτομα, βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση το είδος.


Keywords
Τυχαία Θέματα