Θα κάνουν τούνελ πέντε χιλιομέτρων στον Πενταδάκτυλο, λέει ο Αρικλί

Η Kıbrıs (17.08.23) γράφει ότι «πάτησαν το κουμπί» για υλοποίηση του έργου κατασκευής τούνελ στον Πενταδάκτυλο, το οποίο είχε συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όπως δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων Ερχάν Αρικλί.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το «υπουργείο» του, αναφέρεται ότι μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Eko Türk, ο Αρικλί είπε ότι υλοποίησαν σημαντικά έργα με την

βοήθεια της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι συζήτησαν στο «υπουργικό συμβούλιο» την κατασκευή τούνελ στα βουνά του Πενταδακτύλου για να καταστήσουν πιο εύκολη και ασφαλή την πρόσβαση δια ξηράς ανάμεσα στην κεντρική Μεσαριά και τις βόρειες ακτές του νησιού.

Σύμφωνα με τον Αρικλί, ο λεγόμενος πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για να γίνει μελέτη προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε ο Αρικλί, εργάζονται πάνω σε δύο εναλλακτικές επιλογές στο θέμα αυτό. Η μία είναι κατασκευή τούνελ ανάμεσα στο Δίκωμο και την Κερύνεια και η άλλη ανάμεσα στην Κυθραία και την Κλεπίνη. Είπε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Υλοποιούμε το έργο του τούνελ ειδικά για να κατευθύνουμε την τροχαία στον δρόμο Κυθραίας-Άγιου Επίκτητου που είναι γνωστός ως Ορεινός Δρόμος Κερύνειας και γενικά για να διευκολύνουμε την συγκοινωνία ανάμεσα στην κεντρική Μεσαριά και τις βόρειες ακτές μας και να την καταστήσουμε πιο ασφαλή. Πλέον είμαστε στο τελευταίο στάδιο».

Σημειώνοντας ότι προσκλήθηκαν ειδικοί από την Τουρκία στα κατεχόμενα για την μελέτη βιωσιμότητας του τούνελ και ότι συνεχίζονται οι εργασίες με το «τμήμα αυτοκινητοδρόμων», ο Αρικλί επισήμανε ότι το μήκος του τούνελ θα είναι 5 χιλιόμετρα και το κόστος του υπολογίζεται γύρω στα 75-100 εκατομμύρια δολάρια.

Επικεντρώνονται σε 2-3 προορισμούς για απευθείας πτήσεις

Αναφερόμενος στα εγκαίνια του νέου τερματικού κτηρίου και του δίαυλου προσγείωσης του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιουλίου, ο Αρικλί το χαρακτήρισε ως την δεύτερη σε μέγεθος επένδυση στην ιστορία της «ΤΔΒΚ» μετά την μεταφορά νερού από την Τουρκία, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίησή της.

«Όμως μπροστά μας υπάρχει ένας μεγάλος στόχος και αυτός είναι η έναρξη απευθείας πτήσεων», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι η οικονομική διάσταση  των απευθείας πτήσεων είναι σημαντικότερη από την πολιτική και ότι σε περίπτωση που πετύχουν το δυναμικό επιβατών θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν απευθείας πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Σημειώνοντας ότι διεξάγονται σοβαρές προσπάθειες στο θέμα των απευθείας πτήσεων, ο Αρικλί είπε ότι αυτή την στιγμή επικεντρώνονται σε 2-3 προορισμούς και ότι αναμένουν να πάρουν αποτέλεσμα σε αυτό το θέμα στο εγγύς μέλλον. 

Πηγή: ΓΤΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα