Times UK: Αξιωματικοί και πολιτικοί για Βάσεις, Κύπρο και Γαλλία

Δημοσίευμα για την πρόσφατη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας με το Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν για την Κυπριακή ΑΟΖ φιλοξενεί η Times UK, διασυνδέοντας, μάλιστα, το ζήτημα με το άνοιγμα της Κ.Δ. προς τη Γαλλία.

Η Κύπρος δεν αισθάνεται ότι μπορεί να υπολογίζει στη Βρετανία για να

την υποστηρίξει ενάντια στην αντιλαμβανόμενη τουρκική επιθετικότητα, δήλωσε αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνησης στην εφημερίδα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει για τις μετα-Brexit συμφωνίες και χτίζει γέφυρες με χώρες όπως η Τουρκία, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε την επίθεση της Τουρκίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», πρόσθεσε ο Κύπριος αξιωματούχος.

Ο Άγγελος Χρυσογέλος, συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης Chatham House στο Λονδίνο, δήλωσε: «Η Γαλλία μπαίνει σε μια περιοχή παραδοσιακής βρετανικής επιρροής, η οποία μας λέει πολλά για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. - το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κάποτε ηγετική φωνή στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, αλλά όχι πια".

Το δημοσίευμα κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή από την τουρκική εισβολή μέχρι και την ανακάλυψη αποθεμάτων Φ.Α. στην κυπριακή ΑΟΖ και επισημαίνει ότι οι συνομιλίες με εταιρείες όπως η Total και η Eni διακόπηκαν πέρυσι, όταν τα τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν την πρόσβαση σε γεώτρηση της Eni.

Η Άγκυρα σχεδιάζει τη δική της επιχείρηση γεώτρησης και η δήλωση του Ντάντκαν εξόργισε τους ηγέτες στην Κύπρο.

Αναφορικά με την αναβάθμιση λιμανιού στην Κύπρο για ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας, ο κ. Χρυσόγελος είπε: «Για τους Γάλλους, αυτός είναι ένας τρόπος να δείξουν ότι η ΕΕ μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά και να βοηθήσει τα γαλλικά συμφέροντα πετρελαίου και φυσικού αερίου», προσθέτοντας «Όσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο υπάρχει αμφιβολία για τη σχέση του με την ΕΕ, θα απουσιάζει από τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις Βρετανών πρώην στρατιωτικών αρχηγών και πολιτικών, όπου εξέφρασαν ανησυχία. Ο στρατηγός Sir Richard Barrons, πρώην διοικητής των Joint Forces Command, δήλωσε ότι οι βάσεις της Βρετανίας στην Κύπρο «διατηρούν τεράστια στρατιωτική σημασία στο Ηνωμένο Βασίλειο». Προειδοποιώντας ότι μια «καλή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου πρέπει να αποτιμάται και να μην παραγκωνίζεται ελαφρά».

«Είναι πολύ κρίμα αν υπάρξει εμπόδιο στις σχέσεις», επεσήμανε.

Ο Julian Lewis, Συντηρητικός πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας των Κοινοτήτων, δήλωσε: «Θα πίστευα ότι θα ήταν προς το κοινό συμφέρον της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να διασφαλιστεί ότι δεν θα απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο σε αυτό το ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον. Θα ήταν περίεργο αν η Ελλάδα θεωρούσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πολύ κοντά στην Τουρκία, δεδομένης της ανησυχίας που έχει εκφράσει επανειλημμένα το Ηνωμένο Βασίλειο για την καταστολή των αστικών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι αυτή η παράνοια δεν θολώνει την κρίση τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα