Τι αλλάζει με τη γονική άδεια και ποιες οι προϋποθέσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Αναπληρωτής Διευθυντής εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Άντης Αποστόλου, ο οποίος μίλησε για το νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση για την γονική άδεια.

Αρχικά ανέφερε ότι οι γονείς χρειάζονται στήριξη στην ανατροφή των παιδιών. «Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι στη βάση ευρωπαϊκής οδηγίας».
Συμπλήρωσε ότι νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο νέους γονείς αλλά και οποιοδήποτε γονέα που έχει παιδί ηλικίας μέχρι 8 ετών. «Έχουμε δύο  βασικές τροποποιήσεις και στην ουσία διαγράφονται δύο νομοθεσίες και εισάγονται άλλες δύο».

Διαβάστε

επίσης: Υπουργικό: Προωθεί νομοσχέδιο για πληρωμένη γονική άδεια 8 εβδομάδων

Εξήγησε ότι η μια νομοθεσία αφορά την άδεια πατρότητας καθώς πλέον μπορεί ο γονέας που έχει την επιμέλεια παιδιού ή έχει αναγνωρίσει το παιδί, δικαιούται δύο βδομάδες άδεια πατρότητας με πληρωμένο επίδομα από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων. «Η περίοδος μπορεί να αρχίσει από την ημέρα γέννησης του παιδιού μέχρι και δυο βδομάδες μετά τη λήξη της περιόδου της άδειας μητρότητας».

Επεσήμανε ότι υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στη γονική άδεια καθώς κάθε γονέας με παιδί μέχρι 8 ετών είναι δικαιούχος σε 18 εβδομάδες γονικής άδειας για τη φροντίδα του παιδιού. «Οι 8 εβδομάδες για κάθε δικαιούχο είναι από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων με ποσοστό κοντά στο 70%».

Διευκρίνισε ότι αλλάζει η ηλικία στις περιπτώσεις μονογονέων». «Η ηλικία παιδιού αυξάνεται μέχρι το 18 έτος της ηλικίας». Σημείωσε ότι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η ελάχιστη περίοδος που μπορεί να αιτηθεί κάποιος γονέας στον εργοδότη του είναι μια εβδομάδα ανά έτος. «Θα πρέπει να έχει υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη για τουλάχιστον 6 μήνες έτσι ώστε να είναι δικαιούχος», είπε.

Ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι η αίτηση γίνεται γραπτώς ή προφορικώς προς τον εργοδότη και να υπάρξει αρχική έγκριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ϋποθέσεις ΒΙΝΤΕΟ,ypotheseis vinteo