Τι κρύβεται πίσω από την απειλή της Ρωσίας στην Κύπρο

Είναι πλέον σαφές πως οι δηλώσεις από τη Μόσχα, περί λήψης μέτρων σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο, έγιναν στη βάση δημοσιεύματος του ρωσικού πρακτορείου TASS και όχι στη βάση συγκεκριμένων πληροφοριών και στοιχείων.

Πρόκειται ουσιαστικά για σχολιασμό διπλής κατεύθυνσης, των πληροφοριών που πρώτο το ΣΙΓΜΑ και ο συνάδελφος Πέτρος Μελαϊσης είχαν μεταδώσει, για επιθεώρηση νοσοκομείων και αεροδρομίων από αμερικανούς,

στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό είναι κάτι που παραδέχτηκε στο ΚΥΠΕ και η εκπρόσωπος του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο, αλλά όπως ενημερώνεται το ΣΙΓΜΑ, και παραδοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτό που διαμήνυσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στον Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πέρα από την ενόχληση της Λευκωσίας για τις δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα είναι πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι όταν πρόκειται για ανθρωπιστικές αποστολές, όπως άλλωστε αναφέρει με γραπτή του ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, υπενθυμίζοντας ότι μόνο φέτος μέχρι τις 29 Οκτωβρίου είχαν παραχωρηθεί διευκολύνσεις σε 212 περιπτώσεις στα αεροδρόμια και σε 207 περιπτώσεις στα λιμάνια της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές διευκολύνσεις απολαμβάνει και η Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Σεργκέι Λαβρόφ, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον Νίκο Χριστοδουλίδη για κατ’ ιδίαν συνάντηση, μένει να βρεθεί η ημερομηνία τους επόμενους μήνες.

Οι αναφορές από τη Μόσχα δεν γίνονται τυχαία την ίδια ώρα με την σκληρή ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, εναντίον της Ρωσίας. Το μήνυμα της Μόσχας είναι διπλής αποδοχής.

Πρώτος αποδέκτης είναι το εσωτερικό της Ρωσίας και δεύτερος οι Ηνωμένες Πολιτείες, με δεδομένο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών οδεύουν προς χειρότερη ρήξη ακόμη και από εκείνες του Ψυχρού Πολέμου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια «παράπλευρη απώλεια» χωρίς να στοχοποιείται συγκεκριμένα, παρά τα φαινόμενα που σε αυτήν την περίπτωση όντως απατούν.

Είναι συνήθης τακτική στην επιθετική διπλωματία, πρέπει όμως να την ερμηνεύσουμε με βάση της ευρύτερη εικόνα.

Το ΝΑΤΟ «πειράζει» τη Ρωσία στη Μαύρη θάλασσα και στέλνει μήνυμα παράλληλα ότι είναι η τελευταία της ευκαιρία να συμμορφωθεί και ακολούθως η Ρωσία, απαντά με διάθεση να «πειράξει» τη Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα