Τη μεγαλύτερη μείωση από 2009 στις τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον Αύγουστο

Μείωση κατά 5,3% παρουσίασαν οι τιμές των κατοικιών στην Βρετανία τον Αύγουστο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2022, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση από τον Ιούλιο του 2009, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια μείωσαν τη ζήτηση από τους αγοραστές, ανακοίνωσε την Παρασκευή η τράπεζα Nationwide.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,8% τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση από τον περασμένο Μάρτιο, μετά από μείωση 0,3%

τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nationwide.

"Η μείωση δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της έκτασης της αύξησης του κόστους δανεισμού τους τελευταίους μήνες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας να κυμαίνεται πολύ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Robert Gardner.

Η (Κεντρική) Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα επιτόκια 14 φορές από τον Δεκέμβριο του 2021, στο 5,25%, και οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν άλλη μια αύξηση του επιτοκίου αυτόν τον μήνα, στο 5,5%.

Οι εγκρίσεις ενυπόθηκων δανείων κυμαίνονταν περίπου 20% κάτω από τα επίπεδα του 2019, μια τάση που φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί, δήλωσε ο κ. Gardner.

Παρ' όλα αυτά, η Nationwide αναμένει μια "ήπια προσγείωση" για την αγορά κατοικίας, καθώς εκτιμά ότι η ανεργία δεν θα αυξηθεί πάνω από το 5% και ότι οι μισθοί αυξάνονται γρήγορα σε ονομαστικούς όρους.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα