Τι προκαλεί το hangover και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε;

Οι διακοπές, καλοκαιρινές – χειμερινές,  απαιτούν αρκετή προσοχή καθώς για ορισμένους η καλή διάθεση (πραγματική ή προσποιημένη) συνοδεύεται αναπόσπαστα με την κατανάλωση αλκοόλ. Για τους ανθρώπους που επιδίδονται σε εποχιακά πάρτι, ξέφρενες  διακοπές και οικογενειακές συγκεντρώσεις η κατανάλωση αλκόολ είναι μέρος της απόλαυσης. Αυτό, με τη σειρά του, προσκαλεί μερικά αρκετά άθλια πρωινά μετά. Σε άρθρο στο Wired, o Άνταμ Ρότζερς που έγραψε το μπεστ σέλερ των New York Times

«Proof: The Science of Booze» παραθέτει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το hangover.

Mετάφραση από κύρια σημεία:

Αν είχατε ποτέ hangover, ξέρετε για ποιο πράγμα γίνεται λόγος. Ή ίσως όχι, επειδή τα συμπτώματα ποικίλλουν όταν οι άνθρωποι αφήνουν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους να ανέβουν πέρα ​​από το tipsyspace και μετά να πέσουν ξανά στο σημείο μηδέν. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν έχουν ποτέ και καθόλου hangover  . (Μπορεί να υπάρχει κάποια γενετική παραλλαγή εδώ όσον αφορά την ευαισθησία και την ταχύτητα του μεταβολισμού της αιθανόλης, αλλά μια μελέτη Ολλανδών φοιτητών που είπαν ότι δεν έπαθαν ποτέ hangover έδειξε ότι ήταν επειδή απλώς δεν είχαν πιει αρκετά). Άλλους επηρεάζει τα έντερα  και άλλοι πονούν το κεφάλι τους. Αλλά μάλλον γνωρίζετε τα γενικά συμπτώματα: πονοκέφαλος, διάρροια, απώλεια όρεξης, αφυδάτωση, ναυτία, κόπωση, μειωμένος συντονισμός, γνωστική εξασθένηση και μια γενική αίσθηση ότι είσαι χάλια.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά περισσότερα από αυτά για την κατάσταση του hangover. Δεν είναι σίγουροι τι το προκαλεί και σίγουρα δεν ξέρουν πώς να το διορθώσουν. Είναι ελάχιστα μελετημένο. Και ο κόσμος είναι γεμάτος από μη δοκιμασμένες, αυτοαποκαλούμενες «θεραπείες για το hangover». Η προοπτική δεν είναι μεγάλη.

Ωστόσο, τα πρόχειρα περιγράμματα ενός hangover δεν είναι περίπλοκα. Εάν δεν καταναλώνετε αλκοόλ, δεν θα πάθετε hangover. Εάν πίνετε αρκετά για να φτάσετε στο 0,1 τοις εκατό περιεκτικότητας  σε αλκοόλ στο αίμα -ένας κάπως αυθαίρετος αριθμός, αλλά ας μείνουμε σε αυτό- θα έχετε ένα τεράστιο σύνολο φυσιολογικών συνεπειών. Η αιθανόλη, η συγκεκριμένη αλκοόλη στο ποτό, είναι ένα μικροσκοπικό μόριο που γλιστρά ανάμεσα και μέσα στα κύτταρα, δρα ως κατασταλτικό στο έντερο, επιβραδύνοντας την κινητικότητα. Από το γαστρεντερικό σωλήνα η αιθανόλη κατευθύνεται προς το ήπαρ, όπου ένα ένζυμο που ονομάζεται αφυδρογονάση αλκοόλης ξεκινά τη διαδικασία διάσπασής της.

Εάν πίνετε αρκετό αλκοόλ για να ξεπεράσετε την ικανότητα επεξεργασίας του ήπατος, η αιθανόλη ανοίγει το δρόμο της μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε άλλα όργανα. Καταστέλλει την παραγωγή βαζοπρεσσίνης, γνωστής και ως αντιδιουρητική ορμόνη, γι' αυτό το ποτό σας κάνει να κατουρήσετε… και έτσι σας αφυδατώνει. Στον εγκέφαλο, μεταναστεύει από τον μετωπιαίο φλοιό (όπου κάνετε τη σκέψη σας) σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον αυτοέλγχο  και στη συνέχεια σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα μέρη που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη και στη συνέχεια τον κινητικό συντονισμό. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά πως. Αυτό είναι μέθη, και φαίνεται να λειτουργεί μέσω της ίδιας νευρωνικής αρχιτεκτονικής που κάνουν οι βενζοδιαζεπίνες όπως το Valium. Νιώθεις καλά, μετά νυστάζεις, μετά αισθάνεσαι άσχημα.

Όπως κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς λειτουργεί η μέθη, κανείς δεν είναι πραγματικά σίγουρος για τις ιδιαιτερότητες του hangover. Μόλις το σώμα σας ολοκληρώσει την επεξεργασία όλης αυτής της αιθανόλης, ίσως αρκετές ώρες αργότερα, εμφανίζεται όλο αυτό το σύνολο των δυσάρεστων συμπτωμάτων. Οι ερευνητές έχουν διατυπώσει διάφορες υποθέσεις σχετικά με τον μηχανισμό hangover τον περασμένο περίπου αιώνα. (Μοιάζει με στέρηση αλκοόλ! Θα μπορούσε να είναι ανισορροπία ηλεκτρολυτών! Είναι κάποιο άλλο μη αλκοολούχο συστατικό στο ποτό! Ίσως είναι η ακεταλδεΰδη που προέρχεται από τον μεταβολισμό του αλκοόλ!) Μερικές μελέτες  έχουν ενδείξεις οξειδωτικού στρες. Η αιθανόλη μπορεί να συμβάλλει σε διαρροή του εντέρου. Σε μια (πολύ, πολύ προκαταρκτική) μελέτη, τρεις μήνες θεραπείας με προβιοτικά φάνηκε να μειώνει τη φλεγμονή, να μειώνει τον τραυματισμό του ήπατος και να μειώνει τη συνολική κατανάλωση αλκοόλ… κάτι που μειώνει επίσης το hangover.

Η καλύτερη ιδέα αυτή τη στιγμή είναι ότι το hangover είναι κάποιο είδος υπερδραστήριας ανοσολογικής απόκρισης. (Αυτό θα βοηθούσε να εξηγήσει, τουλάχιστον διαισθητικά, γιατί το hangover μοιάζει λίγο με τη γρίπη.) Το hangover σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ανοσολογικών μορίων που ονομάζονται κυτοκίνες , ιδιαίτερα ιντερλευκίνη-10, ιντερλευκίνη-12 και ιντερφερόνη-Γ τόσο στο αίμα όσο και στο σάλιο . Οι κυτοκίνες μπορεί να είναι φλεγμονώδεις και αντιφλεγμονώδεις. Τα φλεγμονώδη φαίνονται να είναι αυτά που αυξάνονται μετά το ποτό.

Επίσης, υπέρ αυτής της υπόθεσης: Σχεδόν όλες οι χημικές ουσίες που αποδεικνύεται ότι έχουν θεραπευτική επίδραση στο hangover —ναι, υπάρχουν μερικές— είναι αντιφλεγμονώδεις . Ένα από αυτά είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο για την ημικρανία που ονομάζεται Clotam. Άλλα, όπως το εκχύλισμα φραγκόσυκου , έχουν μικρότερη επίδραση. Οι βιταμίνες από το σύμπλεγμα Β εμφανίζονται σε πολλές πιθανές θεραπείες για το hangover, αλλά καμία μελέτη δεν έχει δείξει ποτέ πραγματική αξία. Τα προφανή πράγματα, όπως η ασπιρίνη και τα άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα αντιισταμινικά ή κλασικά όπως «ένα λιπαρό πρωινό» και «ένα μεγάλο ποτήρι νερό»; Από όσα γνωρίζουμε, κανείς δεν έχει κάνει αυστηρές δοκιμές.

Το 2012, η ​​έρευνα για το hangover αντιμετώπισε αυτό που φαινόταν τότε σαν μια σημαντική ανακάλυψη. Μια χημική ουσία που ονομάζεται διυδρομυρικετίνη, που απομονώθηκε από το δέντρο της ανατολικής σταφίδας - ένα φάρμακο για τη μέθη και το hangover στην κινεζική παραδοσιακή φαρμακοποιία - αποδείχθηκε ότι πράγματι λειτουργεί λίγο. Μερικοί από τους ερευνητές που εργάστηκαν πάνω σε αυτό προσπάθησαν να το μετατρέψουν σε φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά αυτή η περίπλοκη σύνθεση φαινόταν να μειώνει την αποτελεσματικότητά του. Το DHM εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε θεραπείες για το hangover χωρίς ιατρική συνταγή, και τουλάχιστον ένα από αυτά βασίζεται εν μέρει στην εργασία ενός από τους αρχικούς ερευνητές του μορίου.

Επιπτώσεις του ποτού και του hangover επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που οι κοινωνικοί επιστήμονες αποκαλούν προσδοκίες . Βασικά, τα πράγματα που πιστεύετε ότι θα σας συμβούν όταν πίνετε είναι κάτι που συμβαίνει, τουλάχιστον όσον αφορά το πώς αντιδρούμε στη δηλητηρίαση με αιθανόλη.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, δίνονται μερικές συμβουλές. Είναι απλό και ασφαλές: Πίνετε νερό.

Παραγγείλετε ένα αναψυκτικό όταν παραγγείλετε τον πρώτο σας γύρο ποτών και όταν το τελειώσετε, πιείτε το. Βάλε ένα λάιμ μέσα αν θέλεις. Θα βοηθήσει να επιβραδύνει την πρόοδο του αλκοόλ μέσω του εντέρου σας και ίσως ακόμη και να αραιώσει την επίδραση του ποτού στο γαστρεντερικό σωλήνα σας. Αλλά περισσότερο από αυτό, θα σας καθυστερήσει από την μέθη. Θα αφιερώσετε λίγα λεπτά ακόμα νιώθοντας τα αποτελέσματα του τελευταίου ποτού αντί να κυνηγήσετε το επόμενο. Θα απολαύσετε αυτό στο οποίο βρίσκεστε ή θα αποφύγετε αυτό που θέλετε να αποφύγετε. Προσέξτε όμως, αν πιείτε πολλά ποτά, θα πάθεις hangover. Αλλά αν ρίξετε μερικά μη αλκοολούχα ποτά στην εναλλαγή, η νύχτα σας θα πάει καλύτερα, όπως και το πρωί σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι προκαλεί το hangover και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε;,