Τι θα προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για Έβρο και Αιγαίο

Τι θα προβλέπει για Έβρο και Αιγαίο η συμφωνία των δύο χωρών, που αναμένεται να υπογραφεί τον Δεκέμβριο. Μια συνολική συμφωνία, η οποία θα εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο της επικαιροποίησης της ευρωτουρκικής συμφωνίας του 2016, είναι ο στόχος της Ελλάδας στις συζητήσεις με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί όλα αυτά να είναι έτοιμα έως τις 7 Δεκεμβρίου, ώστε να υπογραφεί η συμφωνία αυτή

στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ακόμη και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε διευθετήσεις με την Τουρκία, που θα καταλήξουν και θα συμφωνηθούν στο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη πριν από λίγες ημέρες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το μεταναστευτικό βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας και συζητήθηκε εκτενώς. Ένα από τα επιμέρους θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει κατάληξη είναι οι απευθείας επαφές μεταξύ των δύο χωρών όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επιχειρησιακό. Ζητούμενο είναι, σε αντίθεση με ό, τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν η τουρκική ακτοφυλακή έκανε ότι αγνοεί τα ελληνικά σήματα, να μιλούν αυτά τα δύο Σώματα αδιαμεσολάβητα μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Η περιοχή του Έβρου

Το δεύτερο σημείο στο οποίο επιμένει η Αθήνα είναι η επικοινωνία και η συνεργασία να επεκταθούν και στα χερσαία σύνορα, στην περιοχή του Έβρου. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε στον Έβρο συνάντηση εκπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, προκειμένου οι τρεις χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την πάταξη των δικτύων που έχουν στήσει οι διακινητές. Σε επίπεδο δημόσιας διπλωματίας τουλάχιστον, η Τουρκία δείχνει θετική διάθεση. Στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για τις αυξημένες ροές στο μεταναστευτικό. Πέρα από τις συζητήσεις με την τουρκική πλευρά, το θέμα απασχόλησε και το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη. Οι εμπλεκόμενοι υπουργοί παρουσίασαν την κατάσταση, ενώ ενημέρωσαν και για τις επαφές που γίνονται. Έως τον Δεκέμβριο, όταν και θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα είναι συνεχείς και εντατικές, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε ένα κείμενο συμφωνίας που θα υπογραφεί εκεί. Στο παρασκήνιο, η Ελλάδα βρίσκεται και σε άμεση επαφή με την Ε.Ε. ώστε να προχωρήσει και η επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2016 και η Τουρκία να αρχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Όπως είναι φυσικό, ένα μεγάλο κομμάτι των διαπραγματεύσεων το έχει αναλάβει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Καιρίδη να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με Βρυξέλλες, Βερολίνο και Άγκυρα.

Επικαιροποίηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν ο σχεδιασμός της ελληνικής πλευράς αποδώσει καρπούς και υπάρξει τον Δεκέμβριο επικαιροποίηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας, η συμφωνία -που ουσιαστικά θα είναι ευρωτουρκική με ελληνική πρωτοβουλία, όπως επισημαίνουν στελέχη που έχουν εικόνα των διαβουλεύσεων- θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

Περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα από τα παραλία της Τουρκίας.«Χτύπημα» των κυκλωμάτων των διακινητών που δρουν εντός της τουρκικής επικράτειας.Το να δεχθεί η Τουρκία περισσότερες επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα και την Ε.Ε. γενικότερα.

Ως αντάλλαγμα, η τουρκική πλευρά αναμένεται να λάβει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και να ανοίξουν νέα κεφάλαια, ενώ στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και η άρση βίζας για τους Τούρκους πολίτες εντός Σένγκεν. Κλειδί στον όλη διαδικασία είναι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε, πέρα από την ανοιχτή γραμμή και τις επιμέρους διευθετήσεις, να λύνονται άμεσα ζητήματα που μπορεί να αναδεικνύονται. Μάλιστα, το νομοσχέδιο και γενικότερα οι εξελίξεις όσον αφορά το μεταναστευτικό επρόκειτο να συζητηθούν εκτενώς και στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, αλλά μεταφέρθηκαν για το επόμενο, στις 11 Οκτωβρίου, ώστε να υπάρχουν πάνω στα τραπέζι και τα νέα δεδομένα μετά τις επαφές με Ευρώπη και Τουρκία.

Πηγή: Enikos.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα