Την Πέμπτη στην Επ. Δεοντολογίας η καταγγελία Ατταλίδου κατά Θεμιστοκλέους

Την Πέμπτη θα εξεταστεί στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής η καταγγελία της βουλευτού των Οικολόγων Αλεξάνδρας Ατταλίδου εις βάρος του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους για επίθεση εναντίον της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κώδικας Δεοντολογίας προνοεί πέντε ποινές που συνάδουν με το Σύνταγμα.

- Προφορική επίπληξη

- Γραπτή επίπληξη

-

Μομφή για αντιδεοντολογική συμπεριφορά που αποτελεί αυστηρότερη επίπληξη.

- Δημόσια απολογία από το βήμα της Ολομέλειας.

- Έγγραφη απολογία η οποία αναγιγνώσκεται στην ολομέλεια.

Διαβάστε επίσης: Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας οι καταγγελίες Ατταλίδου κατά Θεμιστοκλέους

Στο ερώτημα κατά πόσο η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής έχει πρόθεση αυστηροποίησης των ποινών απαντά στο ΣΙΓΜΑ το μέλος της, και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης.

«Το θέμα είναι να δούμε και ποιες θα είναι αυτές οι πιο αυστηρές ποινές. Όταν τον καταρτίζαμε τον κώδικα, είχαμε διάφορους κώδικες ως πρότυπα, και ευρωπαϊκών χωρών αλλά και άλλων χωρών της κοινοπολιτείας. Θεωρήσαμε ότι οι ποινές οι οποίες εισήχθησαν στο δικό μας κώδικα είναι οι ποινές που είναι επιτρεπτές και από τη δική μας έννομη τάξη και το σύνταγμα μας», είπε.

Ακόμα και εάν ένας καταγγελλόμενος βουλευτής δεν παραστεί ενώπιον της επιτροπής, η ποινή του θα αναγνωστεί στην ολομέλεια του Σώματος. Εάν κληθεί να παραστεί και δεν θέλει να παραστεί να εκθέσει την υπεράσπιση του, δικαίωμα του.

«Εάν όμως του επιβληθεί ποινή και αρνηθεί να την εκτελέσει, να την αποδεχθεί, η επιτροπή δεοντολογίας από το βήμα της ολομέλειας αναγιγνώσκει την ποινή. Ακόμα και σε περίπτωση απαλλαγής του πάλι ανακοινώνεται στην ολομέλεια του σώματος το πόρισμα το αποτέλεσμα της διαδικασίας», σημείωσε ο κ. Πασιουρτίδης. 

Διαβάστε επίσης: Πυρ ομαδόν κατά Θεμιστοκλέους για τους «τρεις μαύρους στην Ατταλίδου»

Η Αστυνομία συλλέγει υλικό και οποιεσδήποτε σχετικές αναφορές υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, οι οδηγίες που δόθηκαν από την αρχή, απ' όταν είχε γίνει αυτή η ανάρτηση ήταν όπως μαζευτεί όλο το υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο και οποιεσδήποτε άλλες αναφορές, σε συνεννόηση με τον γενικό εισαγγελέα. Στη συνέχεια οι ανακριτές θα μεταβούν στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα για να μελετηθεί και να συζητηθεί το όλο μαρτυρικό υλικό και να διαπιστωθεί ποια αδικήματα ενδεχομένως προκύπτουν για να δούμε πως προχωρούμε. 

Ένας Βουλευτής έχει ασυλία από ποινική και αστική ευθύνη για γνώμη που εκφράζει στη Βουλή, και όχι εκτός αυτής, εξηγεί ο Νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

«Ένας βουλευτής έχει ασυλία τόσο από ποινική δίωξη όσο και από αστική ευθύνη για γνώμη που εκφράζει στη Βουλή των αντιπροσώπων. Όταν δεν είναι γνώμη που εκφράζει στη Βουλή των αντιπροσώπων όπως εδώ που πρόκειται για δημοσίευμα που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής δεν έχει ασυλία αλλά για να μπορεί να γίνει ποινική δίωξη θα πρέπει να ζητηθεί από το ανώτατο δικαστήριο», σημείωσε.

Συνεπώς, προσθέτει ο κύριος Αιμιλιανίδης, εάν ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρεί εκ πρώτης όψεως ότι προκύπτει ποινικό αδίκημα θα πρέπει να αιτηθεί άδειας από το ανώτατο δικαστήριο για να προχωρήσει η όποια διαδικασία ποινικής δίωξης.

Διαβάστε επίσης: Αντιστρέφει τα πυρά ο Θεμιστοκλέους: «Ψευδείς ισχυρισμοί της Ατταλίδου»

Keywords
Τυχαία Θέματα