Την προστασία της πρώτης κατοικίας συζήτησαν Τράπεζα Κύπρου-ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Η πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου, με βάση την οποία ενισχύεται η προσπάθεια προστασίας των δανειοληπτών και της Πρώτης Κατοικίας, που αφορά δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 350.000 ευρώ και η υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμοδικία στα Δικαστήρια, συζητήθηκε τη Δευτέρα σε συνάντηση της ηγεσίας της Τράπεζας με επικεφαλής τον Διευθύνωντα Σύμβουλο Πανίκο Νικολάου

με αντιπροσωπεία του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, απαρτιζόμενη από τον Πρόεδρο, Κώστα Μελά και τη Διευθύντρια Τζένη Παπαχαραλάμπους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, με βάση την πρωτοβουλία αυτή, η οποία έχει διάρκεια μέχρι 31/12/2023, λειτουργοί της Τράπεζας θα επικοινωνήσουν με όλους τους επιλέξιμους Δανειολήπτες για να τους ενημερώσουν σχετικά με τις πρόνοιες του Σχεδίου και τις διαθέσιμες επιλογές των Δανειοληπτών.

Αναφέρεται ότι προσφέρονται δύο επιλογές βασισμένες σε πρόσφατη εκτίμηση της αξίας της κατοικίας ανεξάρτητα με το υπόλοιπο του δανείου.

Η πρώτη πρωτοβουλία, που είναι η πλήρης εξόφληση του δανεισμού, σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, ο δανειολήπτης πληρώνοντας ένα συγκεκριμένο ποσό βασισμένο στην αξία της πρώτης κατοικίας, θα εξοφλά το δάνειο του ανεξάρτητα από οποιοδήποτε υπόλοιπο του δανείου του, είτε με ίδια μέσα, είτε με νέο δανεισμό από άλλο Αδειοδοτημένο Πιστωτικό Ίδρυμα, είτε με νέο δανεισμό σε συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού, νοουμένου ότι πληρούνται τα κριτήρια δανεισμού της Τράπεζας.

Προσθέτει ότι η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά την αναδιάρθρωση του δανείου με βάση την Οδηγία και τον Κώδικα της ΚΤΚ νοουμένου ότι πληρούνται τα κριτήρια δανεισμού της Τράπεζας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση του κ. Μελά ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, ανέφερε ότι, ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες που δεν εμπίπτουν στην πρωτοβουλία αυτή, θα μπορούν να προσεγγίσουν οι ίδιοι την Τράπεζα Κύπρου ζητώντας διευθέτηση του δανείου τους και αναλόγως με την περίπτωση η Τράπεζα θα εξετάσει προτάσεις/λύσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα