Τ/κ ΜΜΕ: «Αρπαγή γης» η β' φάση εισβολής είπε ο Σιντίκ στα κατεχόμενα

Με τίτλο «Βρετανός διπλωμάτης προκαλεί οργή», η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Today έγραψε προχθες ότι ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Ιρφάν Σιντίκ προκάλεσε οργή όταν μιλώντας σε συγκέντρωση Βρετανών που κατοικούν στον Άγιο Επίκτητο, στα κατεχόμενα, αποκάλεσε «αρπαγή» γης την δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το ακροατήριο ήταν

περίπου 100 Βρετανοί. Ο κ. Σιντίκ είπε: «Η πραγματικότητα είναι ότι η σύγκρουση του 1974, επέμβαση μπορεί να υποστηρίξουν μερικοί, ήταν δικαιολογημένη υπό το σύστημα των εγγυήσεων. Από τη δική μου ανάγνωση της ιστορίας, υπήρχαν δύο φάσεις αυτής της επιχείρησης και ευλόγως η πρώτη φάση [20 Ιουλίου] ήταν νόμιμη και η δεύτερη [στις 14 Αυγούστου] ήταν αρπαγή γης».

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα γράφει ότι η αναφορά Σιντίκ προκάλεσε αντιδράσεις στο ακροατήριο, αλλά ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής συνέχισε λέγοντας: «Αντιλαμβάνομαι ότι προκαλεί συναισθήματα και είπα ότι σέβομαι την αναστάτωση, όμως δεν υπάρχουν γεγονότα στην πολιτική, υπάρχουν αντιλήψεις. Έτσι, είναι πραγματικότητα ότι υπήρξε μια ελληνική στρατιωτική χούντα, η οποία υποκίνησε πραξικόπημα [στις 15 Ιουλίου 1974] και υπήρχε ο κίνδυνος της Ένωσης [Σ.Σ. της Κύπρου με την Ελλάδα], που προκάλεσε την τουρκική στρατιωτική επέμβαση. Σε εκείνο το σημείο υπήρξε διακοπή των συγκρούσεων και πριν καταστεί δυνατή η επίτευξη της όποιας συμφωνίας, υπήρξε ένα δεύτερο κύμα, που πήρε πολύ περισσότερη περιοχή και γη. Είναι καθαρό ότι δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στην τουρκική πλευρά ότι η όποια πολιτική συμφωνία θα ήταν ικανοποιητική και γι’ αυτό ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σύνορο που τους έδωσε στρατηγικό βάθος και επέτρεψε την παρουσία περισσότερων τουρκικών στρατευμάτων. Τώρα, η άποψή μου για το διεθνές δίκαιο είναι ότι η πρώτη επέμβαση ήταν λογικώς δικαιολογημένη, επειδή ήταν απευθείας απάντηση στον κίνδυνο για ένωση και αλλαγή του συνταγματικού καθεστώτος, που κάνει δυνατή και επιτρέπει στρατιωτική επέμβαση από τις εγγυήτριες δυνάμεις. Όμως, το έκαναν για να σταματήσουν αυτό τον κίνδυνο και ο κίνδυνος δεν υφίστατο αφού ήρθαν».

Η δεύτερη φάση ήταν μια απόφαση πολιτικής, η οποία αφορούσε την δημιουργία στρατηγικής προστασίας κι έχει επιπτώσεις, όπως σημείωσε. «Παρά το γεγονός ότι δεν αρέσει στους ανθρώπους η αναλογία και η επέμβαση και η δικαιολογία είναι εντελώς διαφορετική, όμως υπάρχει ένας συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία τώρα επειδή η Ρωσία επιχειρεί να αλλάξει τα σύνορα. Και δεν υπάρχει κανένας νομίμος δρόμος να αλλαχθούν σύνορα περιοχών χωρίς την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σιντίκ είπε ότι με την ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους «η Τουρκία κατέχοντας μεγαλύτερο μέρος του νησιού από αυτό που απαιτείτο από την αμυντική επιχείρηση για να σταματήσει την ένωση, δημιουργεί πολιτικά γεγονότα επί του εδάφους που έχουν επιπτώσεις. Και οι επιπτώσεις είναι ότι η τδβκ είναι απομονωμένη επειδή κανείς δεν θα την αναγνωρίσει, επειδή δεν μπορείς να ιδρύσεις κράτος μέσω στρατιωτικής επιχείρησης. Αυτό είναι που επιχειρεί να κάνει η Ρωσία στην περιοχή του Ντονμπάς» στην Ουκρανία.

Έτσι, ο μόνος τρόπος να επιλυθεί αυτό, πρόσθεσε, είναι μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης. Και μέχρι να υπάρξει διευθέτηση, αυτό σημαίνει ότι το ψευδοκράτος και οι Τουρκοκύπριοι θα είναι απομονωμένοι, όπως είπε.

«Αυτές είναι οι ατυχείς επιπτώσεις του τρόπου που παίζεται η πολιτική. Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαιώματα ή ότι δεν πρέπει να τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης ή ότι δεν πρέπει να έχουν φιλοδοξίες. Βεβαίως έχουν σύμφυτα δικαιώματα ως πολίτες του ενωμένου κυπριακού κράτους που ιδρύθηκε το 1960» συμπλήρωσε.

Γνωρίζει, συνέχισε, ότι πολλοί λένε ότι εκδιώχθηκαν με την βία [το 1963] και γι’ αυτό δεν φταίνε αυτοί. «Αυτή την άποψη την σέβομαι, όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα μέχρι να υπάρξει συμφωνημένη διευθέτηση, επειδή πουθενά στο διεθνές δίκαιο, στα Ηνωμένα Έθνη, κανείς δεν θα αναγνωρίσει ότι δικαιώματα μπορούν να αυξηθούν μέσω μιας στρατιωτικής επιχείρησης» είπε.

Έκανε λόγο για μια «αλήθεια που ενοχλεί» για να προσθέσει ότι «είναι όμως η αλήθεια, και είναι γι’ αυτό που υπάρχει τόσο έντονη αντίδραση στην όποια προσπάθεια αλλαγής συνόρων με στρατιωτική βία, όπως βλέπουμε στην Ουκρανία τώρα».

Σημειώνοντας ότι το ψευδοκράτος τηρεί πιο σκληρή στάση όταν πρέπει να συνεργαστεί με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών ή της Βρετανίας στο νησί, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης το κατέστησε ξεκάθαρο ότι το στάτους κβο δεν είναι αποδεχτό και ότι κάτι πρέπει να γίνει για να επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του προβλήματος επειδή υπάρχει ο κίνδυνος «να χαθεί ο βορράς».

Εκφράζοντας την άποψη ότι αυτός ο κίνδυνος καθίσταται ολοένα και πιο πραγματικός για τους Ελληνοκύπριους, ο Ιρφάν Σιντίκ είπε ότι παρά τον μεγάλο σκεπτικισμό, θεωρεί ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι ειλικρινείς όταν λένε πως επιθυμούν επανέναρξη των συνομιλιών και επίτευξη συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης: «Αυξανόμενη στήριξη» για λύση δύο κρατών λέει ότι βλέπει ο Τατάρ

Keywords
Τυχαία Θέματα