Το χρονικό της εκλογικής εκτόξευσης και του τέλους της Χ.Α

Τον Μάιο του 2012, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, είχε σειστεί συθέμελα. Σε μια περίοδο  ακραίων κοινωνικό – οικονομικών συνθηκών οι πολίτες οδηγήθηκαν σε ακραίες επιλογές βάζοντας στη Βουλή, τη Χρυσή Αυγή.

Ένα κόμμα, που σήμερα, βρίσκεται ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η δίκη της Χρυσής Αυγής, άρχισε το 2015 με αφορμή την

δολοφονία αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα από το μέλος της οργάνωσης Γιώργο Ρουπακιά το 2013. Το δικαστήριο καλείται να κρίνει κατά πόσο η Χρυσή Αυγή αποτελεί μια εγκληματική οργάνωση η οποία φορούσε για χρόνια τον μανδύα του «νόμιμου» πολιτικού κινήματος. Το τέλος της κοινοβουλευτικής της πορείας, γράφτηκε επτά χρόνια μετά, και πιο συγκεκριμένα στις 7 Ιουλίου του 2019.

Από το πεζοδρόμιο στο Δήμο της Αθήνας

Η πρώτη σημαντική εκλογική επιτυχία της Χρυσής Αυγής, καταγράφηκε το 2010, στις δημοτικές εκλογές. Μέχρι τότε, η οργάνωση, υπήρχε μέσω του ομώνυμου περιοδικού που κυκλοφορούσε από το 1980, με ανοικτές αναφορές στον εθνικοσιαλισμό και την ναζιστική Γερμανία. Το κόμμα, κατήλθε για πρώτη φορά στην εκλογική αρένα στις ευρωεκλογές του 1994, λαμβάνοντας 0,11%. Το υψηλότερο ποσοστό που έλαβε μέχρι και το 2009 ήταν το 0,75% στις ευρωεκλογές του 1999. Η Χρυσή Αυγή, μπορεί να ήταν ανύπαρκτη εκλογικά είχε όμως έντονη παρουσία στο πεζοδρόμιο και στις γειτονιές της Αθήνας. Πολλές φορές, η Χρυσή Αυγή βρέθηκε στο στόχαστρο ως υπαίτια για διάφορες επιθέσεις ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών. Το 2010, λοιπόν, στην απαρχή της οικονομικής κρίσης και με αυξημένο το αίσθημα ανασφάλειας σε διάφορες υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας λόγω της «γκετοποίησης» μεταναστών, η Χρυσή Αυγή, κατάφερε να εκλέξει τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο, ως δημοτικό σύμβουλο, λαμβάνοντας ένα ποσοστό της τάξεως 5,29%.

Ναζιστικός χαιρετισμός του Νίκου Μιχαλολιάκου σε συνεδρίαση του Δήμου Αθηναίων στις 18 Ιανουαρίου 2011

«Εγέρθητω»

Τον Μάιο του 2012, σημειώθηκε ο μεγαλύτερος πολιτικός σεισμός στο ελληνικό κομματικό σκηνικό. Η Χρυσή Αυγή, εισήλθε στη Βουλή, με το μη ευκαταφρόνητο 6,97%. Στις πρώτες δηλώσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου, ως αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος, καταγράφηκε και το γνωστό σε όλους περιστατικό με το «εγέρθητω», του βουλευτή Γιώργου Γερμενή.

Τον Ιούνιο του 2012, καταγράφει σχεδόν το ίδιο ποσοστό και πιο συγκεκριμένα 6,92%. Στις ευρωεκλογές του 2014, εν μέσω συλλήψεων της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, ένεκα της δολοφονίας Φύσσα, η ίδια κατέγραψε ποσοστό ρεκόρ της τάξεως του 9,39% για να αναδειχθεί έτσι τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Τα σκήπτρα της τρίτης πολιτικής δύναμης κράτησε και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 με ποσοστά 6,28% και 6,99% αντίστοιχα.

Η αρχή του τέλους

Από το 2015 και έπειτα, άρχισε η δίκη της Χρυσής Αυγής, προκαλώντας σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Το μέγεθος των προβλημάτων που προκάλεσε η δικαστική διαδικασία σε συνδυασμό με την αυξημένη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την δημιουργία της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, επηρέασαν σημαντικά την εκλογική της επιρροή. Αρχή του τέλους για τον κοινοβουλευτικό βίο της Χρυσής Αυγής αποτέλεσε το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών όπου κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 4,51%. Οι τίτλοι τέλους για την Χρυσή Αυγή, έπεσαν το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019 όπου δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα