Το φάρμακο που βοηθά ευάλωτους ασθενείς με COVID19 «μέσα σε ώρες»

Περισσότεροι από 32.000 ευάλωτοι ασθενείς με COVID στην Αγγλία έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με αντιιικά φάρμακα «αιχμής» που βελτιώνουν τα συμπτώματα «μέσα σε ώρες», ανακοίνωσε το NHS.

Η υπηρεσία υγείας έχει προμηθευτεί σχεδόν πέντε εκατομμύρια δόσεις του Paxlovid της Pfizer και άλλων αντιικών φαρμάκων, όπως το Molnupiravir  (μολνουπιραβίρη), μέσω μιας συμφωνίας που έκλεισε η κυβέρνηση.

Το Paxlovid βρέθηκε σε δοκιμές για τη μείωση των εισαγωγών και των θανάτων από κορωνοϊό στα νοσοκομεία κατά 88% και έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερους

από 6.000 ασθενείς - 1.400 μόνο τις τελευταίες επτά ημέρες.

Η μολνουπιραβίρη, η οποία σύμφωνα με κλινικές δοκιμές μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου κατά 30%, εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2021 και χρησιμοποιείται ως κατ' οίκον θεραπεία από τον Δεκέμβριο.

«Γύρισα στη δουλειά σε τέσσερις μέρες»

Η Helen West, 56, από το Walderslade του Κεντ, έλαβε Paxlovid αφού βρέθηκε θετική στον COVID και είπε ότι ένιωσε την διαφορά σε λιγότερο από έξι ώρες.

Αρχικά είχε αρνηθεί το φάρμακο, καθώς «δεν ένιωθε πολύ άσχημα».

Και πρόσθεσε: «Αρχικά ένιωθα καλά, λίγο κουρασμένη, αλλά δύο μέρες μετά είχα έναν δυνατό πονόλαιμο, σε σημείο που δεν μπορούσα να καταπιώ ή να μιλήσω και μετά βίας περπατούσα».

Η  West έχει αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, μια σπάνια μακροχρόνια πάθηση κατά την οποία η σπονδυλική στήλη και άλλα μέρη του σώματος φλεγμονώνονται, επώδυνα και δύσκαμπτα, απαιτώντας της να πάρει φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό της σύστημα.

Καθώς οι αρθρώσεις της πονούσαν, άλλαξε γνώμη και τηλεφώνησε στο νοσοκομείο για να το ζητήσει.

«Η διαδικασία ήταν τόσο γρήγορη και αποτελεσματική», είπε.

«Μέσα σε έξι ώρες από τη λήψη του πρώτου δισκίου, ένιωσα μια πολύ μικρή βελτίωση. Μετά από τέσσερις ημέρες, επέστρεψα στη δουλειά.

«Ο COVID με χτύπησε σκληρά, αλλά το Paxlovid έκανε πραγματικά μια θετική διαφορά στην ανάρρωσή μου».

Keywords
Τυχαία Θέματα