Το γερμανικό κοινοβούλιο αναγνωρίζει τη «γενοκτονία» των Γιαζίντι στο Ιράκ

Το Γερμανικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την Πέμπτη τη σφαγή των Γιαζίντι το 2014 από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ ως «γενοκτονία» και ζήτησε μέτρα για τη βοήθεια αυτής της μειονότητας.

Σε μια κίνηση που χαιρετίστηκε από τους εκπροσώπους της κοινότητας των Γιαζίντι, οι βουλευτές στο Μπούντεσταγκ ενέκριναν την πρόταση των τριών κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνώντος κεντροαριστερού συνασπισμού της Γερμανίας και των συντηρητικών βουλευτών.

Η Βουλή

«αναγνωρίζει τα εγκλήματα κατά της κοινότητας των Γιαζίντι ως γενοκτονία, μετά από νομικές αξιολογήσεις ερευνητών από τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε το ψήφισμα, μετά από παρόμοιες κινήσεις χωρών όπως η Αυστραλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Το κείμενο καταδικάζει τις «απερίγραπτες φρικαλεότητες» και την «τυραννική αδικία» που διαπράττουν μαχητές του ΙΚ «με σκοπό την πλήρη εξάλειψη της κοινότητας των Γιαζίντι».

Η πρόταση παροτρύνει το γερμανικό δικαστικό σύστημα να συνεχίσει περαιτέρω ποινικές υποθέσεις κατά υπόπτων στη Γερμανία και την κυβέρνηση να αυξήσει την οικονομική υποστήριξη για τη συλλογή στοιχείων εγκλημάτων στο Ιράκ και την ενίσχυση της χρηματοδότησης για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κοινοτήτων των Γιαζίντι.

Καλεί επίσης τη Γερμανία να δημιουργήσει ένα κέντρο τεκμηρίωσης για τα εγκλήματα κατά των Γιαζίντι για να διασφαλίσει ένα ιστορικό αρχείο και να πιέσει τη Βαγδάτη να προστατεύσει τα δικαιώματα της μειονοτικής ομάδας.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τον Αύγουστο του 2014 έσφαξαν πάνω από 1.200 Γιαζίντι, μέλη μιας κουρδόφωνης κοινότητας στο βορειοδυτικό Ιράκ που ακολουθεί μια αρχαία θρησκεία με ρίζες στον Ζωροαστρισμό. Το ΙΚ τους βλέπει ως πιστούς στον διάβολο.

Η μειονότητα των Γιαζίντι έχει διωχθεί ιδιαίτερα από την τζιχαντιστική ομάδα, η οποία έχει επίσης αναγκάσει τις γυναίκες και τα κορίτσια της σε σεξουαλική σκλαβιά και έχει στρατολογήσει τα αγόρια ως παιδιά στρατιώτες.

Μια ειδική ομάδα έρευνας του ΟΗΕ είπε τον Μάιο του 2021 ότι είχε συγκεντρώσει «σαφή και πειστικά στοιχεία» ότι το ΙΚ είχε διαπράξει γενοκτονία κατά των Γιαζίντι.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ υπόμνησε ότι μίλησε σε γυναίκες Γιαζίντι στο Ιράκ που είχαν βιαστεί και κρατηθεί αιχμάλωτες από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και είπε ότι η πρόταση εγκρίνεται υπέρ τους και «στο όνομα της ανθρωπότητας».

«Πρέπει να ονομάσουμε αυτά τα εγκλήματα με το όνομά τους», είπε στην αίθουσα. «Πρέπει να ρωτήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε μελλοντικές γενοκτονίες».

Ο βουλευτής των Πρασίνων Μαξ Λακς είπε ότι η Γερμανία είναι η πατρίδα της μεγαλύτερης διασποράς των Γιαζίντι στον κόσμο με περίπου 150.000 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα έχει ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι στην κοινότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα