Το Ιράκ εγκρίνει τον «Αναπτυξιακό Διάδρομο» σύνδεσης με την Τουρκία

Το Ιράκ ενέκρινε ένα διπλό έργο με το όνομα «Δρόμος Ανάπτυξης» που περιλαμβάνει την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής 1.200 χιλιομέτρων και ενός παράλληλου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει την αραβική χώρα με την γειτονική Τουρκία, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Μεταφορών του Ιράκ.

Ο Razzak Al-Saadawi είπε ότι το έργο, το οποίο θα ξεκινήσει από το νότιο λιμάνι Faw, στοχεύει να μετατρέψει το Ιράκ σε εμπορικό «κόμβο διαμετακόμισης» μεταξύ Ασίας και Ευρώπης μέσω Τουρκίας.

Οι ιρακινές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Al-Saadawi

έκανε δηλώσεις μετά από επίσκεψη στην Τουρκία σημειώνοντας ότι τα δύο έργα θα εκτελεστούν ταυτόχρονα.

«Αυτό είναι ένα στρατηγικό έργο που έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση... ο σιδηρόδρομος και ο δρόμος θα περάσουν από πολλές ιρακινές επαρχίες και θα καταλήξουν στα σύνορα με την Τουρκία...θα μας δώσει πρόσβαση στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης και μετά την Κωνσταντινούπολη και την Ευρώπη», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το Shafaq News και άλλες ιρακινές εκδόσεις.

Ο Al-Saadawi  δεν ανέφερε πότε θα ξεκινήσει το έργο, αλλά είπε ότι οι λεπτομέρειες και των δύο έργων έχουν παρουσιαστεί σε Τούρκους αξιωματούχους και επενδυτές.

Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στις αρχές του 2023 ότι το σιδηροδρομικό έργο θα ανατεθεί στη γαλλική εταιρεία μεταφορών Alstom Company, η οποία αναμένεται επίσης να κατασκευάσει το πρώτο υπερυψωμένο μετρό της αραβικής χώρας στην πρωτεύουσά της, Βαγδάτη. Η Daewoo E&C της Νότιας Κορέας κατασκευάζει τη Φάση 1 του λιμανιού Al Faw στο πλαίσιο σύμβασης ύψους 2,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανατέθηκε πριν από τρία χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιράκ, Αναπτυξιακό Διάδρομο, Τουρκία,irak, anaptyxiako diadromo, tourkia