Το Ισραήλ απορρίπτει τους όρους της Χαμάς για ομήρους – «Θα φέρουν νέα σφαγή»

Σε αποψινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους Ισραηλινούς δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις αντιπροτάσεις που προέβαλε η Χαμάς επί του «πλαισίου του Παρισιού» για εκεχειρία, απορρίπτοντας παράλληλα και τις νουθεσίες που εξέφρασε νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εκφράζοντας τις ανησυχίες της χώρας του για το ενδεχόμενο επέκτασης των χερσαίων επιχειρήσεων στη Ράφαχ.

Συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «η απόλυτη νίκη είναι ζήτημα λίγων μηνών και όχι ετών», προσθέτοντας ότι «έχει ήδη δοθεί η εντολή στον στρατό

να προχωρήσει στις χερσαίες επιχειρήσεις στην Ράφαχ», φροντίζοντας την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για την προστασία των αμάχων με τον καθορισμό διόδων διεξόδου σε ασφαλείς ανθρωπιστικές ζώνες. «Παράδοση στις παράλογες απαιτήσεις της Χαμάς δεν θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων αλλά θα οδηγήσει σε μία νέα σφαγή», πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς αποτιμά τα αιτήματα που πρόβαλε η Χαμάς, ο Νετανιάχου τις χαρακτήρισε «παράλογες» και αναφερόμενος στην ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, επικαλέστηκε εκτίμηση στρατιωτικού αξιωματούχου, η υπηρεσιακή έκθεση του οποίου κατέληγε ότι «το 60% της ανθρωπιστικής βοήθειας κατέληξε τελικά στα χέρια των τρομοκρατών».

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της Γάζας, ο Νετανιάχου τόνισε ότι «η επόμενη ημέρα στην Γάζα θα είναι η μέρα που δεν θα υπάρχει πια η Χαμάς», προσθέτοντας ότι «μόνο εάν η Χαμάς εξαφανιστεί, τότε μόνο θα μπορέσουν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις του Ισραήλ με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής». Τέλος, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «τρεις είναι οι στόχοι του πολέμου: Η εξαφάνιση της Χαμάς, η απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων και η Γάζα να πάψει να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ στο μέλλον». Επεσήμανε ότι «η Γάζα θα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί» και ότι «αυτό είναι εφικτό μόνο εάν το Ισραήλ φροντίσει για αυτό και όχι μια άλλη διοικητική οντότητα που προτρέπει σε τρομοκρατικές πράξεις», υπονοώντας την Παλαιστινιακή Αρχή. 

Νωρίτερα, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που πραγματοποίησε ο Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, φέρεται να του απάντησε ότι «οι παράλογες απαιτήσεις που προέβαλε η Χαμάς ουσιαστικά αναγκάζουν το Ισραήλ να τις απορρίψει», επαναλαμβάνοντας ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις δεν είναι δυνατόν να μην επεκταθούν και στην Ράφαχ. Στο μεταξύ, τόσο ο Άντονι Μπλίνκεν, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασαν με σημερινές τους δηλώσεις την έντονη ανησυχία τους για την τύχη των αμάχων στην Ράφαχ και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου υπολογίζεται ότι έχουν καταφύγει περί το ένα εκατομμύριο άμαχοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο βόρειο τμήμα του θύλακα.  

Λίγη ώρα μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Νετανιάχου, στους δημοσιογράφους απευθύνθηκαν τέσσερεις Ισραηλινοί απελευθερωθέντες όμηροι, καλώντας τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να κάνει το παν ώστε να απελευθερωθούν πρώτα οι όμηροι και μετά να αντιμετωπισθεί η Χαμάς, επικρίνοντας την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως προς την διαχείριση του πολέμου.

Διαβάστε ακόμη: Μεσανατολικό: Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων θα αρχίσει την Πέμπτη στο Κάιρο

Πηγή: ΚΥΠΕ/Πρώτο Θέμα 

Keywords
Τυχαία Θέματα