Το Κίεβο ανακοινώνει κύμα ρωσικών επιθέσεων στην περιφέρεια της Ζαπορίζια

Η Ρωσία εξαπέλυσε χθες, Κυριακή, κύμα επιθέσεων στην περιφέρεια της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου.

Τουλάχιστον έξι πύραυλοι S-300, 33 αεροπορικές επιδρομές και 45 βλήματα από εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών καταγράφηκαν από χθες, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του.

"Ως αποτέλεσμα των ρωσικών τρομοκρατικών επιθέσεων, τραυματίστηκαν άμαχοι και υπέστησαν ζημιές σπίτια, εμπορικά και διοικητικά κτίρια και ιδιωτικής χρήσης οχήματα", σύμφωνα

με την πιο πρόσφατη αναφορά του γενικού επιτελείου για την κατάσταση στο πεδίο.

Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να σταματήσει την προέλαση ουκρανικών μονάδων και να ανακαταλάβει χαμένες θέσεις, βομβαρδίζοντας με το πυροβολικό του τουλάχιστον 30 οικισμούς.

Στην περιφέρεια της Ζαπορίζια βρίσκεται ο ομώνυμος πυρηνικός σταθμός, τον οποίο κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις από τις πρώτες μέρες της εισβολής τους στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να προστατευθεί ο ηλεκτροπαραγωγικός πυρηνικός σταθμός.

"Δυστυχώς εξακολουθεί να μην είναι αρκετή η προσοχή του κόσμου στην υφιστάμενη ρωσική απειλή στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια", δήλωσε χθες το βράδυ.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform μετέδωσε επίσης, αναφερόμενο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, ότι η πόλη-λιμάνι της Οδησσού δέχθηκε νωρίς σήμερα το πρωί αεροπορική επίθεση.

Στην πόλη ακούστηκαν διάφορες εκρήξεις, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Νωρίτερα σήμερα η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας είχε προειδοποιήσει για πιθανές ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ από πλοία στην Μαύρη Θάλασσα.

Περισσότεροι από 17.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί χάρη σε πρόγραμμα του οποίου ηγείται η Βρετανία

Περισσότεροι από 17.000 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν στη διάρκεια ενός έτους χάρη σε πρόγραμμα του οποίου ηγείται η Βρετανία στο πλαίσιο της στήριξής της στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Το πρόγραμμα, που απευθυνόταν σε νεοσύλλεκτους χωρίς ή με λίγη στρατιωτική εμπειρία, συνίστατο στην παροχή εκπαίδευσης τουλάχιστον πέντε εβδομάδων στον χειρισμό όπλων, την παροχή πρώτων βοηθειών, το δίκαιο του πολέμου και τακτικές περιπολίας.

Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης συμμετέχουν η Βρετανία, καθώς και οι ένοπλες δυνάμεις εννέα άλλων χωρών: του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας.

«Η αποφασιστικότητα και η ανθεκτικότητα των Ουκρανών νεοσυλλέκτων που φτάνουν στο βρετανικό έδαφος για να εκπαιδευτούν στο πλευρό των βρετανικών και των διεθνών δυνάμεων προκαλεί αίσθημα ταπεινότητας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

«Η Βρετανία και οι εταίροι της θα συνεχίσουν να προσφέρουν ζωτικής σημασίας στήριξη, βοηθώντας την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε.

Η Βρετανία, που στηρίζει από την αρχή του πολέμου την Ουκρανία, είχε αρχικά προτείνει να εκπαιδεύσει 10.000 στρατιώτες σε βρετανική στρατιωτική βάση. Το πρόγραμμα αυτό επεκτάθηκε και 30.000 νεοσύλλεκτοι αναμένεται να εκπαιδευτούν ως το 2024.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών εντόπισαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρόγραμμα αυτό, που έχει ονομαστεί Operation Interflex, συμβάλει «σημαντικά» στην αποτελεσματικότητα του ουκρανικού στρατού.

Το Λονδίνο ήταν εξάλλου η πρώτη χώρα που προσέφερε βαρέα άρματα μάχης στο Κίεβο και έχει ταχθεί υπέρ της παράδοσης στην Ουκρανία πολεμικών αεροσκαφών.

Διαβάστε επίσης: Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ρώσου ΥΠΑΜ μετά την ανταρσία της Wagner

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Keywords
Τυχαία Θέματα