Το Κρεμλίνο παρακολουθεί με «προσοχή» τις εξελίξεις γύρω από τουρκικές εκλογές

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις γύρω από τις τουρκικές εκλογές και ελπίζει σε διεύρυνση και εμβάθυνση της ρωσοτουρκικής συνεργασίας δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Μας συνδέει με την Τουρκική Δημοκρατία ένα πολύ ευρύ πλέγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στους πιο διαφορετικούς τομείς. Είτε αφορά στην ενέργεια, τον τουρισμό, το εμπόριο, την αγροτική οικονομία, τις οδικές και αεροπορικές μεταφορές και ούτω καθεξής. Πρόκειται για το είδος αυτής

της συνεργασίας που έχει πραγματικά αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα, δηλαδή ανταποκρίνεται απολύτως στα συμφέροντα και του τουρκικού και του ρωσικού λαού, ακριβώς γι’ αυτό, φυσικά με μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη προσοχή παρακολουθούμε τις ειδήσεις που έρχονται από την Τουρκία αυτές τις ημέρες», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει με σεβασμό την επιλογή του τουρκικού λαού.

«Σε κάθε περίπτωση υπολογίζουμε ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί, θα εμβαθύνει και θα διευρυνθεί», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στους υποψηφίους των τουρκικών προεδρικών εκλογών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εμπλοκής των ΗΠΑ στις τουρκικές εκλογές με τη μορφή ενός «τουρκικού Μαϊντάν», όπως αυτό, που ανέτρεψε το 2014 τον φιλορώσο Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε ότι «η Τουρκία είναι μια ώριμη δημοκρατία, μια ισχυρή κυρίαρχη χώρα, η οποία φυσικά είναι σε θέση να διασφαλίσει την διεξαγωγή διαφανών, δημοκρατικών εκλογών με διαύγεια και να μην επιτρέψει οποιεσδήποτε παράνομες ενέργειες», προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο δεν έχει ουδεμία αμφιβολία για τα παραπάνω.

Ως φαβορί του δεύτερου γύρου και αδιαμφισβήτητο νικητή του πρώτου γύρου των εκλογών χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ιβάν Σταροντούμπτεφ, τουρκολόγος σχολιαστής για το ρωσικό πρακτορείο «Σπούτνικ», σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί νόθευσης της λαϊκής ετυμηγορίας.

Αναμενόμενο χαρακτήρισε τον δεύτερο γύρο ο βουλευτής της ρωσικής Κρατικής Δούμας Ντμίτρι Μπελίκ, ο οποίος εκτίμησε ότι «χάρη στον Ερντογάν υπολογίζουν την γνώμη της Τουρκίας σε όλη την έκταση της διεθνούς πολιτικής».

Διαβάστε ακόμη: Πούτιν: Προωθεί συνεργασία με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα